Τρία C-130 αναχώρησαν ήδη για Λιβύη...

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο εφαρμογής απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών που βρίσκονται στην Λιβύη, διά αέρος και θαλάσσης. Τρία μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, με επικεφαλής τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη. 


Τον κ Δόλλη συνοδεύουν και στελέχη από τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, που θα συντονίσουν την επιχείρηση, αναχώρησαν στις 09:00 το πρωί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό την Τρίπολη και την Σάμπχα, δύο κέντρα συγκέντρωσης για τους Έλληνες που βρίσκονται σε διάφορα εργοτάξια σε αυτές τις περιοχές. Στην περίπτωση της Τρίπολης για περισσότερους από 100 ανθρώπους και στη Σάμπχα για περισσότερους από 40.

Τα αεροσκάφη αναμένεται να φθάσουν στον προορισμό τους γύρω στις 12.00- 12.30 το μεσημέρι.Τις δυσκολίες της επιχείρησης, η οποία τελικά έλαβε άδεια πτήσης, επισήμανε σε τηλεοπτική του δήλωση ο κ. Δόλλης λίγο πριν από την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας. «Ευχόμαστε μέχρι το βράδυ να έχουμε φέρει κόσμο από την Τρίπολη και τη Σάμχα και να δούμε για τα υπόλοιπα μέρη όπου υπάρχουν Έλληνες τι δυνατότητες έχουμε, τι συνεργασίες θα κάνουμε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες».«Οι Έλληνες είναι περίπου 300. Προσπαθούμε να εντοπίσουμε όσους μπορούμε και όσο είναι δυνατόν. 

Γίνονται προσπάθειες κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες γ΄ι αυτό πάω και εγώ ο ίδιος» τόνισε ο υφυπουργός.Ήδη, σήμερα τα ξημερώματα, αναχώρησαν από το λιμάνι της Βεγγάζης τα επιβατικά πλοία Hellenic Spirit και Olympic Champion, με Έλληνες και πολίτες τρίτων χωρών τα οποία αναμένονται στο λιμάνι του Ηρακλείου το μεσημέρι. Τις πρώτες πρωινές ώρες αναχώρησε επίσης από την Κρήτη η φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού Ψαρά, η οποία θα παραμείνει στα ανοιχτά της Λιβύης.Η Ελλάδα, όπως εξήγησε σε τηλεοπτική του δήλωση, ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρας, λειτουργεί και σαν κέντρο συγκέντρωσης πολιτών άλλων χωρών που φεύγουν από εκεί, καθώς έχει αναλάβει -σε συνεργασία και με την κινεζική κυβέρνηση- τον επαναπατρισμό 13000- 15.000 κινέζων.

Από χθές το βράδυ, όπως πρόσθεσε ο ίδιος, ενεργοποιήθηκε και ο ευρωπαικός μηχανισμός προστασίας, γεγονός που αυξάνει τις δυνατότητες απεγκλωβισμού Ελλήνων, Ευρωπαίων, αλλά και πολιτών άλλων χωρών από τη Λιβύη.Στην Κρήτη αναμένονται περίπου 15.000 άνθρωποι από τη Λιβύη. Τα δύο πρώτα πλοία θα φθάσουν στο λιμάνι του Ηρακλείου σήμερα το μεσημέρι όπου έχει ήδη στηθεί μία ολόκληρη επιχείρηση για την υποδοχή τους από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά και από τηλεφώνημα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στον περιφερειάρχη Κρήτης.

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται στην Κρήτη η πολιτική Προστασία, το λιμενικό σώμα, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ, όπως εξήγησε, ο συντονιστής της επιχείρησης, γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Θανάσης Καρούτζος. Τα πλοία αναμένονται να φθάσουν στις 2:00 το μεσημέρι. Σε αυτά επιβαίνουν περίπου 4.600 Κινέζοι, 30 Ταϊλανδοί και 30 Ευρωπαίοι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών καλούνται οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων να επικοινωνήσουν με την πρεσβεία της Ελλάδας στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης