"ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΟΥ"
Η αναστήλωση του Γεφυριού Πλάκας προχωρά και κάποια στιγμή θα έχει ολοκληρωθεί. Ας 'δούμε όμως τα μονοπάτια τα οποία οδηγούν προς αυτό και τις προοπτικές αξιοποίησης της συγκεκριμένης περιοχής.
Συνολικά υπάρχουν τέσσερα μονοπάτια, δύο από κάθε πλευρά. Α. ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΧΘΗ ΑΡΑΧΘΟΥ
1. Το μονοπάτι που όλοι γνωρίζουμε περνώντας το ρυάκι με το γεφυράκι του Ραφτανίτικου, τον χώρο εκδηλώσεων rafting κ.λ.π.. Αποτελεί την κύρια πρόσβαση αφού φτάνει κάποιος στην αφετηρία και με αυτοκίνητο (απόσταση περ. 300 μ. σε 5 λεπτά).
Είναι σύγχρονο, πλακόστρωτο και χωρίς προβλήματα. Από κατοίκους της περιοχής αλλά και από επαγγελματίες προτείνεται η προέκτασή του κατά μήκος της όχθης δηλ. από το γεφυράκι του Ραφτανίτικου και μέχρι την υπάρχουσα σήμερα γέφυρα τύπου belley ή τη νέα γέφυρα που πρόκειται να κατασκευαστεί και θα την αντικαταστήσει αποφεύγοντας έτσι την επαρχιακή ασφάλτινη οδό όπως γίνεται μέχρι τώρα.
2. Το μονοπάτι απο την Πλάκα. Ενα όμορφο πλακόστρωτο σχεδόν μονοπάτι, κατηφορικό, απόσταση περ. 300 μ. σε 3-5 λεπτά. Το μονοπάτι αυτό έχει κατασκευαστεί και ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του πρόσφατα από την διεπιστημονική ομάδα Boulouki. Δεν διαφαίνονται κάποια προβλήματα και σε αυτό το ενδιαφέρον μονοπάτι.
Β. ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ ΑΡΑΧΘΟΥ
1. "ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΒΙΔΡΑΣ" Το μονοπάτι της βίδρας, δηλαδή τα πρώτα του 1000 μ. από το υπό αναστήλωση γεφύρι Πλάκας μέχρι τα δύο ξενοδοχεία της περιοχής και τη νέα γέφυρα belley το οποίο μπορεί να διανυθεί σε 20-25 λεπτά περίπου.
Το μονοπάτι βίδρας συνολικά έχει απόσταση 15 χιλ. μέχρι τη γέφυρα Τζαρή και 17,5 χιλ. μέχρι τον παλιό νερόμυλο Καπνών Σκούπας όπου και καταλήγει.
Το συγκεκριμένο μονοπάτι - απ'ότι φαίνεται - απαιτεί κάποιες παρεμβάσεις και κυρίως ορισμένη διαπλάτυνση σε μερικά σημεία αν θέλουμε να προσελκύσουμε και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Υπάρχουν σημεία απόκρημνα τα οποία χρειάζονται προστατευτικά κάγκελα όπως υπάρχουν στηθαία και στην αρχή του μονοπατιού κοντά στο γεφύρι.
Επίσης χρειάζεται το μονοπάτι να πλακοστρωθεί σε μεγάλο μήκος του όπως έχει γίνει κοντά στα ξενοδοχεία αλλά και στην αφετηρία του. Πάντοτε βέβαια απαιτείται και καθάρισμα από τα χόρτα και τους θάμνους ιδιαίτερα πίσω από τα ξενοδοχεία αλλά και σε άλλα σημεία του.
Είναι γνωστό ότι από τον επόμενο Ιούλιο ο καθιερωμένος πλέον αγώνας μονοπατιού βίδρας θα ξεκινήσει από το αναστηλωμένο σε λίγο καιρό γεφύρι, έτσι οι διεργασίες για την ομαλότερη και ασφαλέστερη διάβαση του μονοπατιού πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα.
2. ΑΠΟ ΜΟΝΟΛΙΘΙ (ΜΑΧΑΛΑΣ / ΕΞΑΡΧΑΙΪΚΑ) Είναι το πιό παλιό μονοπάτι του γεφυριού όπως βλέπουμε και στις φωτογραφίες της τότε εποχής. Η απόστασή του είναι περίπου 600-800 μ. κατηφορικό και μπορεί να διανυθεί σε 10-15 λεπτά. Είναι πλακόστρωτο εδώ και λίγα χρόνια σε όλο το μήκος του.
Σε καλή σχεδόν κατάσταση δεν χρειάστηκε κάποια παρέμβαση για να το διαβούμε ενώ πάντα χρειάζεται και ένα καθάρισμα από τους θάμνους ιδιαίτερα κοντά στο γεφύρι. Σημαντική έλλειψη είναι η απουσία σήμανσης στην είσοδο του μονοπατιού (δηλ. από Μονολίθι) με ένδειξη "Προς Γεφύρι Πλάκας - Μονοπάτι Βίδρας" αφού αφετηρία του μονοπατιού βίδρας είναι το Ιστορικό Γεφύρι Πλάκας.
Γ. ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ
Η βελτίωση του μονοπατιού βίδρας σε συνδυασμό με μία πιθανή επέκταση του γνωστού ανατολικού μονοπατιού προς τη γέφυρα Πλάκας belley (ενδεχομένως και αξιοποίησή της αφού κάποια στιγμή θα αποσυρθεί για χάρη της σχεδιαζόμενης καινούργιας) μπορεί να μας δώσει το έναυσμα να μιλάμε για ένα "ενιαίο μονοπάτι" απόστασης περίπου 2000-2200 μ. το οποίο θα ενώνει περιφερειακά τα δύο γεφύρια της περιοχής (ο "Γύρος των Γεφυριών" όπως χαρακτηριστικά έχει λεχθεί από πολλούς κατοίκους της περιοχής).
Τέλος ας σκεφτούμε μήπως έφτασε και η ώρα να σχεδιάσουμε (αν δεν έχει γίνει) και την "αξιοποίηση της χαράδρας του Αράχθου" (το στενό που λέμε οι ντόπιοι) με κάποιο συνεχιζόμενο μονοπάτι από το γεφύρι μέχρι τη χαράδρα είτε και από τις δύο είτε από μία πλευρά του ποταμιού .
Επίσης όλοι οι κάτοικοι της περιοχής περιμένουμε με την αναστήλωση του Γεφυριού να πραγματοποιηθεί και η αξιοποίηση των λιθοσωμάτων και λοιπών υλικών τα οποία έχουν διασωθεί και έχουν εναποτεθεί σε παρακείμενο χώρο, στα πλαίσια πάντοτε της ανάδειξης του εν λόγω μνημείου και της ευρύτερης περιοχής.
Μιχαήλ Πανταζής
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου