Ημέρες χειροτεχνίας στην Ήπειρο


Από 1 έως 7 Απριλίου, σ’όλη την Ευρώπη γιορτάζονται οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας», σε μια συνάντηση χιλιάδων εργαστηρίων και επαγγελματιών που ανοίγουν τις πόρτες τους στο πλατύ κοινό. 



 Για την Ήπειρο είναι η τέταρτη συμμετοχή, με πρωτοβουλία του Δήμου Ζαγορίου και τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κάθε χρόνο με περισσότερες εκδηλώσεις και συμμετοχές, οι «Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας απλώνονται σταδιακά σ’ολόκληρη την Ήπειρο. 

Μάλιστα από την περσινή χρονιά που πήρε τη σκυτάλη το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, γιορτάζονται σ’όλο το Δίκτυο των Μουσείων του και στη Θεσσαλονίκη.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι : «Χειροτεχνικά επαγγέλματα – Τοπικές ταυτότητες», στοχεύοντας στην ανάδειξη των σχέσεων των επαγγελμάτων αυτών με τα φυσικά, ιστορικά κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του κάθε τόπου.

Οι δράσεις ξεκινούν με μια «Γιορτή του Δρόμου» στην οδό Ανεξαρτησίας στα Γιάννενα, κατά μήκος της οποίας τα εργαστήρια θα ανοίξουν τις πόρτες τους σε μικρούς και μεγάλους, για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, με παράλληλα μουσικά δρώμενα κουκλοθέατρο και αφηγήσεις- παιχνίδια.

Σ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας προτείνονται σεμινάρια, εργαστήρια, επιδείξεις, εκθέσεις, επισκέψεις εργαστηρίων και μουσείων και τέλος, την Κυριακή 7 Απριλίου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ημερίδα με θέμα « Η Τέχνη της λιθοδομής ως έκφραση της τοπικής ταυτότητας» .

Κεντρικός διοργανωτής των ΕΗΧ: ΙΝΜΑ (Εθνικό Ινστιτούτο των Χειροτεχνικών Επαγγελμάτων, Παρίσι – Γαλλία)

Συντελεστές της διοργάνωσης στην Ελλάδα:   Δήμος Ζαγορίου, Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων, Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου, Ριζάρειο Χειροτεχνικό Κέντρο, Μουσείο Αργυροτεχνίας του ΠΙΟΠ, Ιδρυμα ΕΓΝΑΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ, Μέκειο Οικοτροφείο, Μουσείο Νεώτερης Ιστορίας Σκλίβανης, Σύλλογος Ιστορικού Κέντρου «Τα Παλιά Γιάννινα»  και 23 εργαστήρια δημιουργών καλλιτεχνικής χειροτεχνίας.   Με τη συμβολή της Περιφέρειας Ηπείρου.

 www.epiruspost.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!