Τι αλλάζει στα κριτήρια για το κοινωνικό μέρισμα


- Πώς και πότε θα δοθεί

Την ερχόμενη Τρίτη 4 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα 2018, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 710 εκατ. ευρώ και θα διανεμηθεί σε 1,3- 1,4 εκατ. νοικοκυριά, δηλ. σε 3,5 εκατ. δικαιούχους.



Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr που δημιουργήθηκε πέρυσι από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση της Κοινωνικής Ασφάλισης γι' αυτόν τον σκοπό, είναι εκ νέου έτοιμη να υποδεχθεί τις αιτήσεις του 2018. Στόχος είναι το μέρισμα να εκταμιευθεί στις 14 Δεκεμβρίου, ημερομηνία κομβική και για την πληρωμή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια.

Η ΚΥΑ που θα οριοθετεί τις λεπτομέρειες για το μέρισμα θα δημοσιευθεί μέχρι τη Δευτέρα και σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο επικρατέστερο σενάριο να "πατάει" πάνω στο περσινό μοντέλο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προκύψει και παραμετροποίηση προς τα πάνω στα περιουσιακά κριτήρια, ώστε να μην αποκλειστούν δικαιούχοι λόγω των νέων αντικειμενικών αξιών.

Τι αλλάζει στα κριτήρια 

Με οριακές αλλαγές σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή υπουργική απόφαση και ειδικότερα στο σκέλος που αφορά το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναμένεται να οριστικοποιήσουν εντός των ημερών τις αποφάσεις για τους δικαιούχους του φετινού κοινωνικού μερίσματος.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως τα κριτήρια θα είναι «πάνω κάτω τα ίδια με τα περυσινά», ενώ άλλες πηγές σημειώνουν πως τα κριτήρια ακίνητης περιουσίας θα προσαρμοστούν μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ώστε περυσινοί δικαιούχοι να μην εξαιρεθούν -λόγω των αντικειμενικών- από το φετινό επίδομα.

Η τροπολογία η οποία κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει διανομή κοινωνικού μερίσματος 710 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα των επομένων εβδομάδων. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό προγραμματισμό έως την ερχόμενη Τρίτη θα έχει εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου να ανοίξει στη συνέχεια η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων koinonikomerisma.gr.

Η πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων με ποσά τα οποία αναμένεται πως θα κυμαίνονται μεταξύ 250 και 1.350 ευρώ σχεδιάζεται να γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά, τα κριτήρια πάνω στα οποία θα «πατήσει» η υπό έκδοση απόφαση είναι:

1. Εισοδηματικά. Ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ για νοικοκυριό με ένα ενήλικο μέλος προσαυξανόμενο, για κάθε νοικοκυριό με περισσότερα του ενός μέλη, κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.

Συγκεκριμένα το εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει:

- τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με ένα μέλος
- τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη
- τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
- τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή με τρία ενήλικα μέλη
- τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο τέκνο
- τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ενήλικα μέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή με τέσσερα ενήλικα μέλη
- τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά με πέντε ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα μέλη με έξι ή περισσότερα ανήλικα τέκνα.

2. Ακίνητα: Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

3. Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ. Αναλυτικά, το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.τ.λ., όπως προκύπτουν από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 9.000 ευρώ για μονομελή ωφελούμενη μονάδα, πολλαπλασιαζόμενο με την αντίστοιχη κλίμακα ισοδυναμίας της ωφελούμενης μονάδας ανάλογα με τη σύνθεση αυτής.
Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων των μελών της ωφελούμενης μονάδας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) του φορολογικού έτους 2017, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από τον κατωτέρω μαθηματικό τύπο:

Ετήσιος τόκος = 9.000 *κλίμακα ισοδυναμίας ωφελούμενης μονάδας *μέσο ετήσιο καταθετικό επιτόκιο 2018/100

κλικ για μεγέθυνση


Περιουσιακά κριτήρια: Η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό θα πρέπει να είναι συνολικής φορολογητέας αξίας μέχρι 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος. Το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και μέχρι του ποσού των 180.000 ευρώ.

Κινητή περιουσία: Κριτήριο αποτελεί και το συνολικό ύψος των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κτλ.

με πληροφορίες από euro2day
/www.madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ