Συνέντευξη του Β. Τσίρκα στην Κυριακάτικη kontranews
Συνέντευξη παραχώρησε ο Βασίλης Τσίρκας, Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εφημερίδα Κυριακάτικη kontranews. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
1. Τελικώς κ. Τσίρκα τι συνέβη; Δώσατε αυτό που πολλοί λένε το όνομα στην ΠΓΔΜ για να πάρετε χρέος;
Πρόκειται για έναν ανυπόστατο ισχυρισμό. Είναι δύο εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους ζητήματα, που όσοι προσπαθούν να τα συνδέσουν απλά θέλουν να υποτιμήσουν την επιτυχία της Κυβέρνησης τόσο στη συμφωνία με τη γειτονική χώρα όσο και στη θετική ρύθμιση για το χρέος.
Η Ελλάδα και η πΓΔΜ, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, εγκαινιάζουν μια νέα εποχή φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας τόσο στις μεταξύ τους σχέσεις όσο και για το σύνολο της Βαλκανικής.
Η Συμφωνία αυτή βρίσκει σύμπασα τη διεθνή κοινότητα στο πλευρό των δύο χωρών, που βάζουν ένα τέλος σε μια διένεξη που κόστισε πολύ και στις δύο πλευρές των συνόρων. Για την ελληνική κυβέρνηση, η Συμφωνία συνιστά μια πράξη ευθύνης και πατριωτισμού που αποκαθιστά την ιστορική πραγματικότητα και απαντά στις ανάγκες του ελληνικού λαού, ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία, διαχρονικά, επιθυμεί την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Για το ζήτημα του χρέους διεξήχθη μια σκληρή μάχη σε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο με σκληρή διαπραγμάτευση, ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση που θα δίνει το έναυσμα για μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία. Και τα καταφέραμε.
Η απόφαση του Eurogroup είναι μια ιστορική απόφαση που ήρθε μετά από μεγάλες δυσκολίες, μετά από 8 χρόνια και 3 προγράμματα. Διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση τόσο για την ελληνική οικονομία όσο και για την ελληνική κοινωνία. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί την οριστική λήξη των προβλημάτων χρηματοδότησης της οικονομίας και την οριστική λήξη των μνημονίων.
2. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία, θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και θα την κερδίσει. Από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα λάβετε στήριξη;
Την κρίσιμη στιγμή όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου θα κληθούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αφήσουν κατά μέρος τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να στηρίξουν έστω και καθυστερημένα τη συμφωνία, τα θετικά στοιχεία της οποίας αποδέχεται, έστω και σιωπηλά, μεγάλη μερίδα των βουλευτών τους. Ιδιαίτερα οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να συγκαταλέγονται στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν σαφή θέση.
Πολύ περισσότερο όταν η λύση βασίζεται στην εθνική γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια και αποκαθιστά τα πράγματα με βάση το διεθνές δίκαιο. Αλλά κερδίσαμε και κάτι περισσότερο από την εθνική γραμμή: Την αλλαγή του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, κάτι που ουδέποτε στο παρελθόν δεν έχει συμβεί, να έχει συμφωνήσει δηλαδή χώρα σε αλλαγή του Συντάγματός της βάσει διεθνούς συμφωνίας.
Οι παλιές αλυτρωτικές θεωρίες απαλείφονται από τα νομικά κείμενα και τις πολιτικές διακηρύξεις στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. Έτσι η Ελλάδα ως ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων αποκτά έναν γείτονα που σέβεται την ιστορία της και τείνει χέρι φιλίας και συνεργασίας. Καλύτερα δεν θα μπορούσε να γίνει. Αυτό σύντομα θα αρχίσουν να το καταλαβαίνουν και όσοι σήμερα εκφράζουν επιφυλάξεις.
3. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη αυτό τον καιρό νιώθετε πιο κοντά;
Στο κάλεσμά μας για τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου που θα αναλάβει μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις και ειλικρινείς συμμαχίες να οδηγήσει τη χώρα στη νέα αναπτυξιακή πορεία δεν χωρούν αποκλεισμοί. Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ασκήσει τα τελευταία χρόνια πολύ σκληρή κριτική και έχει εκφράσει συχνά την έντονη διαφωνία του σε πολιτικά θέματα ουσίας για τη δική μας διακυβέρνηση.
Ταυτόχρονα όμως έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πεδία στα οποία μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Για παράδειγμα, η ομολογουμένως υπεύθυνη στάση του σχετικά με τη συμφωνία για την ονομασία της πΓΔΜ δίνει ένα θετικό σήμα.
Αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να διαμορφώσουμε προοδευτικές, ριζοσπαστικές, κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αμφισβητούν το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, την ακροδεξιά, τον φασισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή. Ο σύγχρονος δημοκρατικός και προοδευτικός κόσμος οφείλει να σταθεί στο ύψος αυτής της ιστορικής περίστασης, διαμορφώνοντας ένα ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.
4. Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, πάντως, διαπιστώνουμε ότι σιγά σιγά φτάνει προς το τέλος της…
Δεν έχω την ίδια εκτίμηση. Εμείς συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για την οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε θέσει σε προτεραιότητα. Γνωρίζαμε από την αρχή ότι η συνεργασία με τους ΑΝΕΛ οικοδομήθηκε σε δύο άξονες: στον τερματισμό των μνημονίων, ώστε να σταθεί η χώρα στα δικά της πόδια χωρίς επιτροπεία και εξαρτήσεις, και στη μάχη κατά της διαπλοκής.
Σε αυτή τη βάση και παρά τις εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές μας αφετηρίες, συνεργαστήκαμε μαζί τους για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. Και στην ίδια βάση συνεχίζουμε για την οριστική έξοδο από την κρίση, την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και τη θωράκιση των δημοκρατικών θεσμών.
5. Τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη πως την κρίνετε;
Ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός ενός τριχοτομημένου κόμματος, προσπαθώντας να διατηρήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες αλλά και να προστατεύσει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του, για λόγους που μόνο ο ίδιος γνωρίζει, ακολουθεί μια σπασμωδική στρατηγική, χωρίς συνέχεια και συγκεκριμένο στίγμα.
Για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη δεν διστάζει να στηρίξει ακραίες θέσεις, να αλλάξει ακόμα και παραδοσιακές θέσεις της ΝΔ και να απομακρυνθεί από τις φιλελεύθερες ιδέες που με τόση θέρμη υποστήριζε.
Η ανεύθυνη αντιπολιτευτική τακτική που ακολουθεί υποβαθμίζει τον ίδιο τον θεσμικό ρόλο που δίνει το Σύνταγμα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να δηλώνει σε ευρωπαίους ή Γερμανούς αξιωματούχους ότι δεν θα πάρει πίσω τη συμφωνία και, από την άλλη μεριά, να μας λέει ότι δεν θα την ψηφίσει. Πρέπει να αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης ποια είναι η θέση του.
Αλλά και στα ζητήματα της οικονομίας, ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να εφαρμόσει ένα σκληρό μνημόνιο. Γιατί η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες και κοινωνικά ανάλγητες πολιτικές, που συνοδεύονται από υπερσυντηρητικές επιλογές.
Η ΝΔ ατύχησε για άλλη μια φορά στις προβλέψεις της για την αδυναμία κάλυψης των δημοσιονομικών στόχων, την ενεργοποίηση του «κόφτη», την αποτυχία ολοκλήρωσης του προγράμματος, την καταστροφική πορεία της οικονομίας, την πιστοληπτική γραμμή. Το τέλος της επιτροπείας θα αποκαλύψει στα μάτια των πολιτών τις διαφορές του δικού μας προγράμματος με αυτό της Νέας Δημοκρατίας. Και η σύγκριση θα είναι αμείλικτη αφού θα φανερωθεί στους πολίτες η αλήθεια:
Ότι η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη είναι η μόνη δύναμη που θα ήθελε τα μνημόνια να μην τελειώσουν ποτέ. Γι’ αυτό και όταν έρθει η ώρα της κρίσης ο λαός δεν θα βάλει σε κίνδυνο όλα όσα ο ίδιος με θυσίες και κόπους κέρδισε για να οδηγηθούμε στη σημερινή κατάσταση, στην οριστική και αμετάκλητη έξοδο από τα μνημόνια και στον δρόμο για τη δίκαιη ανάπτυξη.
6. Με δεδομένη την εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σήμερα στην Τουρκία, τι πιστεύετε για τη στρατηγική Ερντογάν από δω και στο εξής;
Δεν πιστεύω ότι η στρατηγική Ερντογάν θα αλλάξει δραματικά, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι ρητορικές επιθέσεις πάντα ήταν στην ατζέντα του Τούρκου Προέδρου και παράλληλα οι φραστικές επιθέσεις και εντάσεις έγιναν καθημερινό φαινόμενο με σκοπό την προσέλκυση ψηφοφόρων που ανήκουν στον εθνικιστικό χώρο. Η τακτική της διεθνούς απομόνωσης, της προκλητικότητας και των λεονταρισμών θα συνεχιστεί.
Εμείς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε οποιαδήποτε πρόκληση με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον απόλυτο σεβασμό της δημοκρατίας, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου. Σήμερα η χώρα ανακτά το κύρος της και την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Επιβεβαιώνεται οικονομικά ως πυλώνας σταθερότητας της Ευρώπης έχοντας συνάμα επιβεβαιώσει το σταθερό γεωστρατηγικό της ρόλο, προωθώντας την ειρήνη, τη συνεργασία και τον διάλογο.
7. Πόσο σύντομα βλέπετε να αποφυλακίζονται οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί;
Θεωρώ ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Η Κυβέρνηση έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες κινήσεις και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις, ώστε να απελευθερωθούν επιτέλους οι δύο στρατιωτικοί μας.
Ζητάμε από την τουρκική πλευρά να σταματήσει την πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς αλλά και του εσωτερικού δικαίου και να δώσει το συντομότερο δυνατόν την αυτονόητη λύση της απελευθέρωσης. Πρόκειται για ένα ακόμα δύσκολο θέμα που η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται με υπευθυνότητα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου