Την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου ζητούν κάτοικοι, φορείς της περιοχής και προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.


Σαν σήμερα στις 28 Μαρτίου 1949 ανατινάχτηκε η γέφυρα Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου, από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν σε μια από τις σημαντικότερες και φονικότερες μάχες του Εμφυλίου. (ΒΙΝΤΕΟ)




Η θρυλική Γέφυρα Κοράκου ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο γιοφύρι των Βαλκανίων. Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Είχε άνοιγμα 48 μέτρα και ύψος 26 μέτρα. Αύριο συμπληρώνονται 503 χρόνια από την κατασκευή της και 69 χρόνια από την ανατίναξή της.

Δυστυχώς έχουν μείνει μόνο δύο μικρά κομμάτια της γέφυρας από τις δύο πλευρές του Αχελώου και Φορείς και κάτοικοι της Κοιλάδας του Αχελώου - με πρωτεργάτες την αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας και την διαπεριφερειακή επιτροπή Άρτας-Καρδίτσας - έχουν επανειλημμένα ζητήσει την ανακατασκευή της. Κτίστηκε το 1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Οι γέφυρες κατασκευάζονται για να ενώσουν ανθρώπους μεταξύ τους και γεωγραφικούς χώρους που τους χωρίζουν δύσβατα φυσικά εμπόδια. Είναι δημιουργήματα που συμβολίζουν και αποδεικνύουν την σημασία και την ισχύ της ένωσης και της ενότητας για να επιτευχθούν δύσκολοι και σημαντικοί στόχοι. Λαοί και πολιτισμοί που γνωρίζουν να χτίζουν, να διατηρούν και να πολλαπλασιάζουν τις Γέφυρές τους είναι αυτοί που τιμούν την Ιστορία τους και με αυτές δημιουργούν ένα καλύτερο μέλλον.

Με δηλώσεις τους κατά καιρούς προσωπικότητες από την Ευρώπη όπως ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αλλά και προκατοχός του Μάρτιν Σούλτς,, η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ Σίλβια Κόστα, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, που πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή και είδε από κοντά τα απομεινάρια της γέφυρας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός και πολλοί άλλοι, έρχονται να προστεθούν και αυτοί στις δεκάδες διεθνώς αναγνωρισμένες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες που με παρεμβάσεις έχουν ζητήσει με επιμονή και συνέπεια την ανακατασκευή της.

 Η ανακατασκευή τέτοιων ιστορικών μνημείων αποτελεί πρόκληση για τη σύγχρονη πολιτισμική Ευρώπη τονίζουν μεταξύ άλλων και σημειώνουν ότι η γέφυρα Κοράκου συνδέεται άμεσα και απτά με ιστορικά γεγονότα και ζωντανές παραδόσεις, ιδέες και πεποιθήσεις της περιοχής, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς και σημασίας.


Με δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, στηρίζει την ανάπλαση και ανακατασκευή της και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κοιλάδας του Αχελώου. Ο κ. Ταγιάνι, ο οποίος μάλιστα στην εισαγωγή του μιλάει στα Ελληνικά απευθυνόμενος στους κατοίκους της Κοιλάδας του Αχελώου, επισημαίνει ότι τη στιγμή που παλαιές και νέες διχόνοιες αμφισβητούν την Ένωση, τα απτά σύμβολα της ενότητας πρέπει να καθοδηγούν τη σκέψη μας και να μας οδηγούν προς το μέλλον.

Οι γέφυρες αναφέρεται συνδέουν τους ανθρώπους και βοηθούν στην ανάπτυξη δικτύων, στη διάδοση της γνώσης, στο εμπόριο προϊόντων, στην πρόσβασης στις υπηρεσίες και στην ανάπτυξη των κοινοτήτων. Τις χρειαζόμαστε τονίζει για να είμαστε πιο δυνατοί υλικά και πνευματικά και για να ανακαλύπτουμε νέες ευκαιρίες, να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Η γέφυρα του Κοράκου συνδυάζει την ιστορία με τον πολιτισμό και το αρχιτεκτονικό επίτευγμα.

Η σύρραξη κατέστρεψε αυτό που για δεκαετίες αποτελούσε το σύμβολο της περιφερειακής ανάπτυξης και το μέσο επίτευξης της ανάπτυξης σε μια περιοχή με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και κληρονομιά. Για την Ευρώπη σε όλα τα επίπεδα, η ανάπλαση και η ανακατασκευή επισημαίνει αποτελούν την απάντηση στα προβλήματά μας. Ελπίζω αυτό να ισχύει και για τη γέφυρα του Κοράκου στην κοιλάδα του Αχελώου.

Ο πρώην Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς σε δήλωσή του τονίζει: "Αγαπητοί φίλοι της κοιλάδας του Αχελώου, η Γέφυρα Κοράκου, είναι κομμάτι της πολύ σημαντικής ιστορικής κληρονομιάς όχι μόνο της χώρας σας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, και κάθε χρόνο στηρίζω όλους αυτούς τους φίλους που παλεύουν για την ανακατασκευή αυτής της σημαντικής γέφυρας".

Ο Μανώλης Γλέζος σε δήλωσή επισημαίνει: «Το Γεφύρι του Κοράκου στον Αχελώο πρέπει οπωσδήποτε να ξανακτιστεί. Για πάρα πολλούς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι παλιότερο υπάρχει στον τόπο μας πρέπει να ξανακτιστεί και είναι από τα αρχαιότερα μνημεία το γεφύρι αυτό. Πέρα από αυτό όμως δείχνει τη μεγάλη τέχνη των Ελλήνων Ιεροφαντών της πέτρας, του πελεκητή, του λιθοξόου, του κτίστη.

Όλη η λειτουργία για το κτίσιμο δεν είναι κάτι απλό. Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Δείχνει τις σχέσεις του ανθρώπου με την πέτρα. Δείχνει τη συνείδηση που έχει αποκτηθεί ανάμεσα στην πέτρα και στον άνθρωπο και γιαυτό το λόγο πρέπει οπωσδήποτε όλα τα γεφύρια να ξανακτιστούν και όλα τα παλιά κτίρια να ξανακτιστούν γιατί αποτελούν την πολιτισμική μας κληρονομιά. Είναι ο τρίτος λόγος για τον οποίο επιβάλλεται να μην ξεφύγουμε από μια κληρονομιά πολιτισμική που έχουμε και που πρέπει να μείνει στον τόπο μας.»

Ο Γιώργος Γραμματικάκης σε δήλωσή του τονίζει: «Η αφορμή για τη σημερινή μας επικοινωνία είναι βέβαια η Γέφυρα Κοράκου που κλείνει τα πεντακόσια χρόνια από την κατασκευή της, πολύ παλιά, πανέμορφη και που βέβαια κάποια στιγμή ανατινάχτηκε και κάποια ακόμα παραπέρα στιγμή είχε μια τελική καταστροφή από τις πρόσφατες πλημμύρες - τις οδυνηρές - στον Αχελώο. Αυτό μας θυμίζει και η ανάγκη της σύντομης ανακατασκευή της, της πιεστικής ανακατασκευής της μας θυμίζει τη σημασία που έχουν τα μνημεία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι γέφυρες, ιδιαίτερα η περιοχή του Αχελώου, γιατί συνδέουν το παρελθόν με το παρών.

Είναι πράγματι γέφυρες παρελθόντος προς το παρών αλλά ένας λαός που ξέρει καλά την ιστορία του που σέβεται τα μνημεία του είναι και η γέφυρα από το παρόν προς το μέλλον. Γιαυτό λοιπόν ενώνω και εγώ τη φωνή μου με όλες τις άλλες φωνές που επιμένουν στο σεβασμό των Ελληνικών μνημείων, κάθε είδους Ελληνικών μνημείων και ειδικά των ιδιαίτερων μνημείων του Αχελώου γιατί αυτό θα μας διδάξει πολλά για το παρελθόν και θα μας δείξει ένα δρόμο προς το μέλλον.»

 Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός επισημαίνει:

“Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει με έργο έμπρακτα την ανακατασκευή της γέφυρας Κοράκου γιατί πιστεύουμε όποιος έχει ιστορική μνήμη έχει και θέση στο μέλλον.” Η ιστορία της Γέφυρας Κοράκου Στην ιστορία της Γέφυρας του Κοράκου αποτυπώνονται τα σημάδια της ταραγμένης πορείας της στο χρόνο, των κατά καιρούς διχασμών και ιδεολογικών αντιπαραθέσεων στην σύγχρονη ελληνική ιστορία. Η γέφυρα ανατινάχθηκε το 1949 από άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την επίθεση που δέχονταν.

Έζησε για 435 χρόνια αντέχοντας σε σεισμούς και τις μανιασμένες κατεβασιές του Αχελώου μέχρι που έπεσε κι αυτή θύμα του Εμφυλίου. Στις 28 Μαρτίου συμπληρώθηκαν 69 χρόνια από την ανατίναξή της και 503 από την κατασκευή της. Στα πόδια του Φέλλου Πετρωτού (Λιασκόβου) Αργιθέας Καρδίτσας, στο συνοικισμό Συκιάς-θέση Πυργάκι ή Σκαλούλα κοντά στα Ξερικούλια και στα πόδια του Κοκκινόλακου των Πηγών (Βρεσθενίτσας) Άρτας (Φράξος-πλαγιά Τσολάκη), όπου ο Αχελώος ή Άσπρος ή Ασπροπόταμος χωρίζει τους δυο νομούς χτίστηκε το 1514-1515 η περίφημη μονότοξη πέτρινη καμάρα « Η Γέφυρα του Κοράκου» ή «το Κορακογιοφύρι » ή ποιητικά «του Κόρακα το διόφυρο» ή «του Άσπρου το γιοφύρι».

Το ιστορικό γεφύρι χτίστηκε από το Μητροπολίτη των γεφυριών Βησσαρίωνα το Β΄ μητροπολίτη Λάρισας που δεν τον ενδιέφερε η υστεροφημία για αυτό και δεν έβαλε το όνομά του ως χορηγός παρά την ονόμασε «του Κοράκου» λόγω του ύψους της και «επειδή την ημέρα των εγκαινίων σταθείς εις το μέσον της γέφυρας και ερωτών: ‘πώς με βλέπετε;’, οι μαστόροι του απήντησαν: σαν κόρακα, αυτός τους είπε: ‘ε, τότε γέφυρα του Κοράκου να είναι το όνομά της.»

Οι περιοχές Αργιθέας και Τετραφυλλίας και γενικότερα οι νομοί Καρδίτσας - Άρτας, αν και συνορεύουν, αποκόπηκαν ώς το 1961, οπότε και κατασκευάσθηκε η σημερινή αμαξογέφυρα. Η γέφυρα ήταν κτισμένη πάνω στον άξονα της αρχαίας οδού Τρίκκης -Γόμφων - Αργιθέας - Αμβρακίας και είχε μεγάλη στρατηγική και εμπορική σημασία.

Ήταν η μεγαλύτερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων, καθώς το άνοιγμα στην βάσης της ήταν 48 μέτρα, το μεγαλύτερο ύψος της 26, το πλάτος της 2,30 ενώ η απόσταση από την μία άκρη έως την άλλη ήταν 80 μέτρα.

Λέγεται μάλιστα ότι ειδικά τις μέρες της βαρυχειμωνιάς το πέρασμα της γέφυρας προκαλούσε φόβο και δέος. Οι ηλικιωμένοι της περιοχής θυμούνται ότι, σε πολλές περιπτώσεις, όσοι είχαν υψοφοβία τους έδεναν τα μάτια. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί επιστημονικές ημερίδες, με θέμα την προώθηση του ζητήματος για την ανακατασκευή του γεφυριού.

Έχει δε ξεχωριστή σημασία το γεγονός ότι την όλη προσπάθεια την έχει αναλάβει αμιγώς η κοινωνία της περιοχής εκπροσωπούμενη από τους φορείς και τους συλλόγους οι οποίοι και οργάνωσαν και οργανώνουν ημερίδες, δημόσιες συναντήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, εξέδωσαν βιβλία, ενημερωτικά και εκπαιδευτικά έντυπα.

Το σημαντικό αυτή την περίοδο είναι η έναρξη μιας νέας συνεργασίας –πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν ευρωπαϊκοί θεσμοί και διεθνώς αναγνωρισμένες προσωπικότητες στα πολιτισμικά θέματα, οι οποίες και ζητούν με δηλώσεις τους την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου.

Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται ένα Ευρωπαϊκό κίνημα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κοιλάδας του Αχελώου. Η ποιό θετική εξέλιξη των προσπαθειών αυτών τα τελευταία χρόνια είναι η ανάθεση εκπόνησης προμελέτης για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου και της Κούλιας απο το Εθνικό Μετσόβειο πολυτεχνείο τον Σεπτέμβριο του 2017 που γίνεται απο τους πολιτικούς Μηχανικούς Γιώργο Χούσο και Ιούλιο Τσέλιο υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας του Ε.Μ.Π κ. Ελισάβετ Βιτζιλαίου και του επίσης καθηγητή Χρήστου Γιαννέλου .

Μετα την οληκλήρωσή της που προβλέπεται να περαιωθεί τον Ιούλιο του 2018 ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσει και η κύρια μελέτη του έργου ώστε επιτέλους να μπεί σε διαδικασία υλοποίησης αυτή η πολύχρονη προσπάθεια όλων όσων υποστηρίζουν τη αναστήλωση της Θρυλικής γέφυρας Κοράκου στην Κοιλάδα του Αχελώου.

Βίντεο με δηλώσεις για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου: https://youtu.be/TlszsTkgOUU Βίντεο με πλάνα Αχελώου στη Γέφυρα Κοράκου: http://youtu.be/oTkNcYHcpjk Βίντεο με φωτογραφίες από Γέφυρα Κοράκου: http://youtu.be/vpNZrtSAvvE Βίντεο με πλάνα Κοιλάδας Αχελώου: https://youtu.be/JM3swEhLBfw Βίντεο μεγάλης διάρκειας με δηλώσεις για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου: https://youtu.be/QUtgxdxvIEg

 Για επικοινωνία: +32479259667




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!