Το αυγό της Αποκριάς


Κρέατα τέλος! Σήμερα, «κρεμάμε» το αυγό και αρχίζουμε την αντίστροφη μέτρηση για την μεγάλη γιορτή του Πάσχα… 
Τρεις Κυριακές της Αποκριάς, τρεις χαρές και τραγούδια. Η τελευταία είναι και πιο σπουδαία, η Τρανή Αποκριά, ένα πραγματικό ξεφάντωμα, μια διονυσιακή λατρεία που δεν χωράει κανένας κανόνας.

Στα χωριά, μάλιστα, η Τυρινή ή Μακαρονού, από τα μακαρόνια με τυρί που τρώνε, είναι αφορμή για ξέφρενο πανηγύρι με τους άντρες να φορούν προβιές και κουδούνια και τις γυναίκες να τους κυνηγούν με τις γκλίτσες. 
Η μέρα δεν σηκώνει κρέας, μόνο τυρί, για να προετοιμαστεί το σώμα για την νηστεία των σαράντα ημερών και σε πολλές περιοχές τα κορίτσια έκλεβαν τις μακαρούνες και τις έβαζαν κάτω από το μαξιλάρι τους αφού το έθιμο έλεγε ότι θα δουν στον ύπνο τον αγαπητικό τους.
Όταν νυχτώσει, ανάβουν φωτιές, την κλαδαριά ή φανό, όπου καίνε ένα ξόανο καρνάβαλου και συγκεντρώνονται στο σπίτι του γηραιότερου. Εκεί παίζουν την χάσκα: το έθιμο του αυγού. 
Βάζουν αυγά δίπλα στο τζάκι ή στην θράκα της σόμπας και όποιο «ιδρώνει», βγάζει, δηλαδή, σταγόνες στο τσόφλι, σημαίνει ότι θα πάει καλά η χρονιά. Όταν ψήνεται ρίχνουν τα τσόφλια στην φωτιά για το καλορίζικο και κρεμούν το αυγό με σχοινί από τον πλάστη για τις πίτες.
Όλα τα παιδιά κάθονται στην σειρά και χοροπηδούν να δαγκώσουν το αυγό που κουνάει από πάνω η μητέρα. Αυτός που το καταφέρνει είναι ο πιο τυχερός. 
Στα χωριά του Βοίου Κοζάνης, μάλιστα, στο τέλος καίει η μητέρα την κλωστή λέγοντας: «σταρ’, βρίζα, καλαμπούκ’» και σε όποιο σημείο σταματήσει το κάψιμο θα είναι πλούσια η σοδειά του.  
Έτσι, με αυγά «σφραγίζεται» το στόμα για την νηστεία που έρχεται και με το κόκκινο αυγό αποσφραγίζεται για το μεγάλο γλέντι του Πάσχα. Όπως ακριβώς και στον κύκλο της ζωής…
 thecookbook.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ