«Ισαάκ Μιζάν, αριθμός βραχίονα 182641»


Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Άρτας «Ο Σκουφάς» το μυθιστόρημα του Δημήτρη Βλαχοπάνου «Ισαάκ Μιζάν, Αριθμός βραχίονα 182641».

Η τοπική κοινωνία της Άρτας, με τη συμμετοχή της, τίμησε όπως ταιριάζει τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.



Όπως αναφέρει ο συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος : «Το βιβλίο αφηγείται την τραγική ιστορία του Αρτινού Εβραίου Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος μεταφέρθηκε μαζί με άλλους 351 αδελφούς του στα στρατόπεδα ομήρων Άουσβιτς – Μπιρκενάου, Μπέργκεν – Μπέλζεν κλπ., όπου έζησε όλη τη φρίκη της ναζιστικής κτηνωδίας και κουβάλησε, επιστρέφοντας ως επιζών στην πατρίδα του Άρτα, όλη την ανείπωτη τραγωδία που περίμενε τα εκατομμύρια Εβραίων στα κρεματόρια».

 Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Βιβλιοθήκη του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «Ο Σκουφάς», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άρτας «Ο Μακρυγιάννης», ο Σύλλογος «Πολιτών Παρέμβαση» Άρτας, ο Σύλλογος «Επιστήθιοι Φίλοι» Άρτας και οι εκδόσεις «Άπειρος Χώρα».


Για το βιβλίο μίλησαν ο Κώστας Μπασιούκας, συνταξιούχος Πανεπιστημιακός, η Μαρία Κραββαρίτη, ιατρός ενδοκρινολόγος και τ. Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Άρτας, και ο Χάρης Βαδιβούλης, δικηγόρος – γραφολόγος.

Προλόγισε ο Μωυσής Ελισάφ, Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας και Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων. Σύντομη παρέμβαση έκανε ο Αριστομένης Συγγελάκης, Γενικός Γραμματέας Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) και μέλος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Κρήτης.
 Χαιρέτισε ο δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος υπογράμμισε πως η κοινωνία της Άρτας θα αναλάβει μια σειρά από δραστηριότητες για να ενταχθεί πιο δραστικά η τραγική αυτή σελίδα της Εβραϊκής Κοινότητας στην τοπική ιστορία.

Την εκδήλωση συντόνιζε η Χριστίνα Θεοδωρίκα, βιβλιοθηκονόμος, Aν. Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του ΤΕΙ Ηπείρου.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Δημήτρης Βλαχοπάνος, συγγραφέας του βιβλίου, κάλεσε στο βήμα τον Ιωσήφ Μιζάν, γιο του Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος μετέφερε τις θερμές ευχαριστίες του πατέρα του για την τιμή που του κάνουν οι Αρτινοί συμπολίτες του.

Στο ξεκίνημα της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο με ευχαριστήριο μήνυμα που έστειλε ο ήρωας του βιβλίου και επιζών του Ολοκαυτώματος Ισαάκ Μιζάν. Το βίντεο επιμελήθηκε ο Ηλίας Λάμπρης.


 Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Άρτας κκ. Καλλίνικος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Τσίρκας, ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ο πρώην δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης, ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Κολιοπάνος, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Αναστάσιος Τσίνας, ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΙ Ηπείρου Γιώργος Μάνος, οι αντιδήμαρχοι Αρταίων Άννα Κουτρούμπα και Κώστας Χαρακλιάς, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιάννης Γεωργογιάννης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Λεωνίδας Γκόρος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας κ. Ευάγγελος Χαρμπής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας κ. Δημήτρης Τσίρκας, ο πρόεδρος του Μ. Φ. Συλλόγου «Ο Σκουφάς» κ. Γιάννης Κουτσούμπας, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μακρυγιάννης» κ. Μιμίκα Αξιώτη, η πρόεδρος του Συλλόγου «Πολιτών Παρέμβαση» κ. Βαγγελιώ Μπρισένιου, η πρόεδρος του Συλλόγου «Οι φίλοι του βιβλίου» κ. Σοφία Εξάρχου, η Α΄ αντιπρόεδρος του Μ. Φ. Συλλόγου «Ο Σκουφάς» κ. Αγγελική Κολιού, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Ιωσήφ Γκίκας, ο υπεύθυνος των εκδόσεων Άπειρος Χώρα κ. Γιώργος Βασιλείου κλπ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο γιος του Ισαάκ Μιζάν, Ιωσήφ, με τη σύζυγό του, η κόρη του Άννα με το σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους και ο Βενιαμίν Μιζάν, γιος του Σαμουήλ Μιζάν, αδελφού του Ισαάκ, με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά του επίσης.

Ο Ισαάκ Μιζάν γεννήθηκε στην Άρτα το 1927, όπου και έζησε ως το 1961. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά της οικογένειας Ιωσήφ και Ανέτας Μιζάν.

Το Μάρτη του 1944 συνελήφθη μαζί με άλλους 351 Εβραίους της Άρτας και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου, όπου γνώρισε το φρικτό πρόσωπο της ναζιστικής κτηνωδίας.

Στη συνέχεια πήρε το δρόμο για άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας, για να καταλήξει στο Μπέργκεν – Μπέλζεν. Ανήκει στους ελάχιστους επιζήσαντες.

Επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Άρτα τον Αύγουστο του 1945. Από τα δώδεκα μέλη της οικογένειας Μιζάν που «ταξίδεψαν» για το Άουσβιτς – Μπιρκενάου σώθηκαν και επέστρεψαν μόνο τρεις. Ο Ισαάκ Μιζάν ζει σήμερα στην Άνω Γλυφάδα.

Η ιστορία του, μέρος της ιστορίας εκατομμυρίων ομήρων Εβραίων, οι οποίοι μαρτύρησαν και εξοντώθηκαν μέσα στα εργοστάσια της κτηνωδίας και του θανάτου που επινόησε και έστησε το ναζιστικό χιτλερικό κράτος της Γερμανίας, είναι ένας ζωντανός καθρέφτης του νεότερου κόσμου.
Με πολλαπλές αναγνώσεις και ποικίλα μηνύματα.

 ert.gr, newsbeast.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ