Τι σημαίνουν οι δεσμεύσεις στην επιστολή Τσακαλώτου


Πλήγμα στο «πρεστίζ» της Κυβέρνησης αποτέλεσε η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τους Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, καθώς το Μαξίμου έχασε το επικοινωνιακό πλεονέκτημα των έκτακτων παροχών και πλέον επικεντρώνεται στο πώς να πετύχει έναν έντιμο και απαραίτητο συμβιβασμό, περιορίζοντας τις «απώλειες» και κλείνοντας εντός των ασφυκτικών ορίων τα χάσματα που άνοιξαν με τους δανειστές.



Παρά τις αντιδράσεις και την νέα πολιτική κόντρα που έχει προκύψει με την αντιπολίτευση, το ύφος της επιστολής του Υπουργού Οικονομικών αποτυπώνει τη διάθεση της Κυβέρνησης να μην ανοίξει νέα μέτωπα με τους δανειστές, αλλά ούτε να δώσει αφορμές για νέες καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης και στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με το σημείωμα Τσακαλώτου, που συνόδευε την επιστολή, η καθυστέρηση της δημοσίευσή της οφειλόταν στην αναγκαία πρότερη συνεννόηση με τους παραλήπτες της.

Αναφορικά με την ουσία των δεσμεύσεων, τις οποίες η Κυβέρνηση αναλαμβάνει ως αντιστάθμισμα των παροχών, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν να υπογραμμίζουν ότι, δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων, αφού θεωρούν ότι η υπερκάλυψη των στόχων θα επιβεβαιωθεί και στατιστικά στον απολογισμό του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η σημαντικότερη δέσμευση η οποία περιλαμβανόταν στην επιστολή ήταν αυτή της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, θέμα το οποίο μέχρι πρότινος βρισκόταν με ποικίλες προεκτάσεις, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το ΔΤΝ, μέσω του Πολ Τόμσεν, όπως και η γερμανική πλευρά επιμένουν σε πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% την τριετία 2018- 2020 και στην νομοθέτηση μέτρων, τα οποία η Κυβέρνηση αρνείτο μέχρι προ λίγων ημερών να υιοθετήσει.

Η «μετάφραση» του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ σε μέτρα σημαίνει μείωση αφορολόγητου και μειώσεις μισθών και συντάξεων, όπως έχει ήδη απαιτήσει το ΔΝΤ.

Πάντως, σε ανακοίνωση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών, που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης της επιστολής Τσακαλώτου, ξεκαθαριζόταν ότι, οι δανειστές δεν έχουν ζητήσει ισοδύναμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε επιλεγμένα νησιά του Αιγαίου.

Η επόμενη μέρα στις διαπραγματεύσεις

Τα χρονικά περιθώρια για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης είναι, για ακόμα μία φορά, στενά, βασικός λόγος χάρη στον οποίο η Κυβέρνηση επιχειρεί την εξομάλυνση των σχέσεων με τους δανειστές, η οποία προέκυψε από τις έκτακτες παροχές.

Πρώτη ημερομηνία ορόσημο είναι η 12η Ιανουαρίου, οπότε και συνεδριάζει το EuroWorking Group, ενώ μία εβδομάδα αργότερα, στις 19 Ιανουαρίου, ακολουθεί η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ με αντικείμενο – πόθου για την Αθήνα – την ποσοτική χαλάρωση.

Ακόμα ένα κρίσιμο, από τα κρισιμότερα, Eurogroup ακολουθεί στις 26 Ιανουαρίου.

Τα ανοιχτά μέτωπα παραμένουν, με τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων και τα εργασιακά να αποτελούν κύρια εμπόδια για επίτευξη συμφωνίας των δύο πλευρών.

Στο Eurogroup είναι που θα αναζητηθεί και λύση, καθώς οι προσπάθειες για πολιτική λύση δεν έπιασαν τόπο κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η κατάσταση για την Αθήνα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, καθώς το 2017 είναι έτος εκλογών, κάτι που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει νέες καθυστερήσεις. Καθυστερήσεις αναμένεται να προκαλέσει και η αλλαγή στην ηγεσία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το κλίμα, η κατάσταση αβεβαιότητας τροφοδοτήθηκε από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση δεν θα κλείσει, διότι επιδιώκεται ανατροπή της κυβέρνησης, αλλά και του Κώστα Χρυσόγονου, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ δύσκολους τους επόμενους 18 μήνες για την κυβέρνηση, αναφέροντας ότι θα πρέπει να βοηθήσει και η αξιωματική αντιπολίτευση στο κλείσιμο της αξιολόγησης.

antenna
 madata.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!