Η ιδιαίτερη σχέση του κρίταμου με το αλάτι


- Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κουζίνα το πολύτιμο βότανο 

Το κρίταμο μεγαλώνει δίπλα στη θάλασσα, γι' αυτό και πολλοί πιστεύουν ότι είναι φυσικά αλατισμένο. Η σχέση του κρίταμου με το αλάτι όμως είναι πιο σύνθετη: 



Ο λόγος που το κρίταμο μεγαλώνει δίπλα στη θάλασσα δεν είναι ότι περιέχει πολύ αλάτι. Είναι το ακριβώς αντίθετο, ότι κρατά το αλάτι μακριά από τον οργανισμό του.

Η πραγματικότητα είναι ότι το φυτό στα πρώτα του στάδια μεγαλώνει πολύ αργά, εξ ου και στη φύση δεν μπορεί να επιβιώσει παρά μόνο εκεί που δεν έχει καθόλου ανταγωνισμό, εκεί δηλαδή όπου το αλάτι, λειτουργώντας σαν ζιζανιοκτόνο δεν αφήνει κανένα άλλο φυτό να μεγαλώσει.

Έχει λοιπόν το κρίταμο αλάτι; Αν το μαζέψεις δίπλα στη θάλασσα είναι φυσικά αλατισμένο απ’ έξω, από τον αφρό των κυμάτων, όμως η περιεκτικότητα του φυτού σε αλάτι είναι σχετικά χαμηλή.

Γι' αυτό κι αν το αποξηράνεις και το αναμίξεις με θαλασσινό αλάτι, το αποτέλεσμα είναι και νόστιμο και υγιεινό: το άρωμα και τα αιθέρια έλαια του κρίταμου δίνουν γεύση, ενώ η περιεκτικότητα του τελικού μίγματος σε αλάτι είναι πολύ χαμηλότερη από το κανονικό μαγειρικό αλάτι.

Πώς θα το κάνετε;

 

Κόβετε κρίταμο που βρίσκετε στην ακρογιαλιά από την άνοιξη μέχρι αργά το φθινόπωρο ή αγοράζετε φρέσκο κρίταμο απ' αυτό που βγάζουν ήδη στην αγορά κάποιοι πρωτοπόροι έλληνες παραγωγοί.

Το βάζετε στο ψυγείο σας σε μια χάρτινη σακούλα μαναβικής και το ξεχνάτε δύο μήνες τουλάχιστον.
 
Στο διάστημα αυτό θα αποξηρανθεί φυσικά διατηρώντας τα περισσότερα από τα αρώματά του. Μετά το βάζετε στο μπλέντερ, το κόβετε καλά-καλά, το αναμιγνύετε με αλάτι χοντρό (η αναλογία εξαρτάται από εσάς) και το βάζετε σε ένα μύλο για να κρατήσει τα αρώματά του.

 newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!