Μοσκοβισί: Ελπίζω σε μία συνολική συμφωνία για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους
«Χρειαζόμαστε οικονομικές πολιτικές που θα είναι υπέρ της ανάπτυξης και παράλληλα θα αποτελούν σοβαρές προτάσεις. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν», αναφέρει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας και Φορολογίας, και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί,...
...σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Τρίτης στον ενημερωτικό ιστότοπο politico, η οποία μεταδίδεται ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας.
«Δουλεύουμε εδώ και χρόνια για να αποφύγουμε το Grexit, σήμερα δεν τίθεται καν τέτοιο ζήτημα. Σήμερα δουλέυουμε για να χτίσουμε ένα success story. Ελπίζω μέχρι το τέλος του χρόνου να δημιουργηθεί μία παγκόσμια συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα ρυθμίζει το χρέος και θα έχει τη στήριξη του ΔΝΤ», δήλωσε ο Επίτροπος, συζητώντας για το μέλλον της Ελλάδας στην ΕΕ.
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στην ελαστικότητα εντός του πλαισίου της συμφωνίας, όχι εκτός των κανόνων. Συνεκτική κρατική οικονομική πολιτική, όχι λιτότητα. Οι κανόνες πρέπει να είναι κατανοητοί.
Πρέπει να τους απλοποιήσουμε αλλά όχι να τους καταλύσουμε», αναφέρει, ερωτηθείς εάν ένα αυστηρότερο πλαίσιο όρων των δανειακών συμβάσεων θα έπρεπε να είναι ο στόχος.
«Ποινές υπάρχουν και δεν τις φοβόμαστε. Απλώς προτιμούμε να μην τις εφαρμόζουμε. Προτιμούμε τον διάλογο και τις μεταρρυθμίσεις», επιμένει ο Επίτροπος.
Σχετικά με την ιστορική απόφαση της Επιτροπής να επιβάλλει στην Apple τεράστιο πρόστιμο, χαρακτηρίζοντας τις φορο-απαλλαγές που ο κολοσσός της τεχνολογίας είχε κατοχυρώσει ως παράνομη κρατική ενίσχυση από την ιρλανδική κυβέρνηση, ο κος. Μοσκοβισί αναφέρει:
«Η απόφαση για την Apple αποδεικνύει ότι είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε πως οι πολυεθνικές πληρώνουν τους φόρους τους στη χώρα από την οποία αποκομίζουν τα κέρδη τους. Οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν προβεί σε τεράστιες περικοπές, γιατί να πρέπει οι πολυεθνικές να μην πληρώνουν φόρους και να έχουν μόνο κέρδη;».
Στο ίδιο πλάσιο ο πρώην υπουργός οικονομικών της Γαλλίας αξήρε τη σημασία υιοθέτησης μιας συνεκτικής φορολογικής πολιτικής στην ΕΕ, ώστε το βάρος να μην πέφτει τελικά στους συνεπείς πολίτες.
Για τον ίδιο λόγο, χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική τη δημιουργία του καταλόγου φορολογικών παραδείσων και της CCCTB (Common Consolidated Corporate Tax Base), δηλαδή ενός κοινού φορολογικού μητρώου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός της ΕΕ.
«Κάθε σκάνδαλο λειτουργεί υπέρ όσων πολεμούν τη φοροδιαφυγή, γιατί αυξάνει τις διεθνείς πιέσεις για διαφάνεια. Η CCCTB θα είναι καλή για τις επιχειρήσεις, κακή για τη φοροδιαφυγή, κι αυτό θα είναι το καλύτερο για τους ευρωπαίους πολίτες», προσθέτει.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο Μοσκοβισί τάχθηκε υπέρ της γρηγορότερης δυνατής επίλυσης του θέματος: «Καταλαβαίνω ότι χρειαζόμαστε χρόνο για να δούμε πως θα εφαρμοστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης, αλλά δεν πρέπει να πάρουμε πολύ χρόνο.
Η αβεβαιότητα είναι κακή για την οικονομία και τους επενδυτές. Χρειαζόμαστε ένα βαθύτερο δημοκρατικό διάλογο στην Ευρώπη, αλλά τα δημοψηφίσματος δεν είναι ο σωστός τρόπος. Διχάζουν, πληγώνουν, δεν ενώνουν».
kathimerini.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου