Άρτα: Ενημέρωση αγελαδοτρόφων για τη ζωώδη δερματοπάθεια


Η απειλή της ζωώδους δερματοπάθειας βοοειδών συσπείρωσε τους αγελαδοτρόφους που μαζικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας για ενημέρωση και κυρίως για άμεση συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.



Την πρόσκληση προς όλους απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς μέσω και των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η συνάντηση ενημέρωσης πραγματοποιήθηκε χθες στις 11 το πρωί στην αίθουσα «Διώνη» του εκθεσιακού Κέντρου.

Η ανταπόκριση συνολικά έφτασε περί τους 80 κτηνοτρόφους, που πριν την αναλυτική ενημέρωση καταγράφηκαν ώστε η αρμόδια Διεύθυνση όπως και όλες οι αντίστοιχες της Περιφέρειας να αποστείλουν συνολικά προς το υπουργείο τον αριθμό εμβολίων που απαιτείται να εισαχθούν, διότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα, παρότι έχει ήδη ο ιός χτυπήσει την πόρτα της και μάλιστα βρίσκεται εντός των τειχών.

Στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, συμμετείχαν επίσης ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ιωάννης Κατέρης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αναστασία Σίμου, Δημ. Βαρέλης και Κων/νος Παπαδημητρίου.

Θανατώσεις ζώων 

Η κινητοποίηση όπως καταδείχθηκε από την επίσημη ενημέρωση όλων των υπηρεσιών και των τοπικών και περιφερειακών αρχών κρίνεται αναγκαία διότι πλέον δόθηκε το πράσινο φως για εμβολιασμούς, οπότε σε περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιάσει το κοπάδι του και παρουσιαστεί κρούσμα αναγκάζεται να το θανατώσει όλο και να το θάψει χωρίς να λάβει καμία αποζημίωση.

Επίσης εάν εντοπιστεί κρούσμα και δεν το αναφέρει στις αρχές, προβλέπεται πρόστιμο 60.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή και στον χώρο της ενημέρωση γίνονταν καταγραφή των κτηνοτρόφων διότι θα πρέπει ονομαστικά και με στοιχεία αναλυτικά για τον αριθμό ζώων σε κάθε μονάδα να γίνει η μαζική παραγγελία εισαγωγής των εμβολίων και μάλιστα το συντομότερο δυνατό.

 Μεταδοτική λοιμώδης νόσος 

-Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτριος Βάσσιος, επισήμανε ότι η ασθένεια αυτή έχει εισέλθει στη χώρα μας στα βόρεια σύνορα από Τουρκία, Σερβία, Βουλγαρία, Σκόπια, πλήττοντας τις βόρειες περιοχές της Ελλάδας, στην βόρεια Μακεδονία αλλά πλέον «είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πούμε ότι έχουμε κρούσμα που έχει φτάσει μέχρι και την Πελοπόννησο. Πρόκειται για εξόχως μεταδοτική λοιμώδη νόσο, η οποία έχει αποτελέσματα τέτοια ώστε να υπάρχει μείωση μεγάλη του ζωικού κεφαλαίου».

Ο κ. Βάσσιος επισήμανε ότι από την Περιφέρεια Ηπείρου και προσωπικά από τον περιφερειάρχη, Αλ. Καχριμάνη υπήρξαν πολύ γρήγορα αντανακλαστικά, λέγοντας ότι έγινε ειδική σύσκεψη προ μηνών στην Περιφέρεια, στην οποία ο περιφερειάρχης διείδε από τότε ότι έπρεπε να γίνουν επείγοντες εμβολιασμοί σε όλοι την Ήπειρο, τη στιγμή που το υπουργείο δεν είχε αποφασίσει κάτι τέτοιο.

Ίσως κωλυσιεργούσε αναμένοντας σχετικές οδηγίες από την Ευρώπη. Στην Ήπειρο όμως είδαμε άμεσα τον κίνδυνο και ότι πρέπει να ξεκινήσουν εμβολιασμοί άμεσα και καθολικά κι έτσι ξεκίνησε αυτή η διαδικασία.

Θέλω να πω ότι η Περιφέρεια Ηπείρου μεριμνά και φροντίζει για την προάσπιση του ζωικού κεφαλαίου με τους κτηνιάτρους της, την φροντίδα της, τη διενέργεια των εμβολίων, την καταγραφή, όμως περιμένουμε και από τους κτηνοτρόφους να δείξουν τον ανάλογο ζήλο συνεργαζόμενοι στενά, διότι η ασθένεια είναι εξόχως μεταδοτική και τα αποτελέσματά της στο ζωικό κεφάλαιο καταστροφικά».

Κρούσμα ίσον θανάτωση όλων

Γιατί εν τοις πράγμασι χτύπησε συναγερμός από την ΠΕ Άρτας, με επίσημη μαζική ενημέρωση των κτηνοτρόφων;

Η απάντηση απορρέει από όσα ο κ.Άγγελος Μανώλης, προϊστάμενος Κτηνιατρικού Τμήματος,  είπε: «Στο πρόγραμμα που υπάρχει γι’ αυτή την ασθένεια, όταν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή, σφάζονται όλα τα βοοειδή.

Μέχρι τώρα αποζημιώνονταν ο παραγωγός, όμως πλέον εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση έκρινε ότι πρέπει να γίνει εμβολιασμός σε όλη την Ελλάδα, όσοι αρνηθούν να κάνουν εμβολιασμό θα αναγκάζονται σε περίπτωση κρούσματος να θανατώνουν τα ζώα τους, να τα θάβουν στην επιχείρηση τους και δεν θα παίρνουν αποζημίωση. Το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει καλά αποτελέσματα. Στις περιοχές που έγινε δεν εμφανίστηκε ξανά νέο κρούσμα.

Πόσο θα πάει αυτό θα δούμε και θα κρίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση δηλαδή πότε θα έχει εξαλειφθεί η νόσος και πρέπει να προσέξουν πολύ και οι ίδιοι οι παραγωγοί, διότι μπορεί να φτάσει μέχρι στο σημείο να εξαφανιστεί όλη η αγελαδοτροφεία».

ixotisartas.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!