Σκηνικό εκβιασμού στήνουν στην Ελλάδα οι ακραίοι της Ε.Ε
- ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΜΕ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
Αξιοποιούν τη συγκυρία της ταυτόχρονης διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής και Eurogroup, απειλώντας να συνδέσουν το Προσφυγικό με την αξιολόγηση.
Με το σταγονόμετρο θα συνεχιστεί η ροή των προσφύγων που φτάνει στην Ελλάδα προς τη Βόρεια Ευρώπη. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουν να στείλουν οι Βρυξέλλες στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, παρά το γεγονός ότι ο εγκλωβισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων στο ελληνικό έδαφος απειλεί τη χώρα με ανθρωπιστική κρίση.
Τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, όσο και στο προχθεσινό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών, έγινε σαφές ότι η ΕΕ είναι αποφασισμένη να σταματήσει την πολιτική προώθησης προσφύγων από τη μία χώρα στην άλλη.
Ενώ οι περισσότερες χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζουν στα λόγια τους περιορισμούς που βάζουν στα σύνορα η Αυστρία, η Σλοβενία και η Σερβία, στην πράξη κανείς δεν τις αναγκάζει να επανέλθουν στην αρχική κατάσταση των συνόρων. Μοιραία λοιπόν η Ελλάδα από χώρα διέλευσης των προσφύγων μετατρέπεται σε χώρα προσωρινού (ή τελικού) προορισμού τους.
Καμένο χαρτί
Προς το παρόν το κοινό σχέδιο δράσης ΕΕ - Τουρκίας είναι καμένο χαρτί. Οι ροές των προσφύγων προς τα ελληνικά νησιά δεν έχουν μειωθεί. Η αποτυχία της ΕΕ να διαχειριστεί την κατάσταση, αλλά και ο φόβος ξεσπάσματος των προσφυγικών κυμάτων την άνοιξη, οδηγεί τις Βρυξέλλες στο να πείσουν τους πρόσφυγες ότι η μετάβασή τους προς την ΕΕ δεν έχει κανένα νόημα.
Ολο και περισσότερο πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν μία «δραστική λύση», ένα «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» πριν τη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία που θα γίνει στις 7 Μαρτίου.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η ιδέα που κερδίζει οπαδούς είναι να οργανωθεί, υπό την αιγίδα της ΕΕ, μια μαζική και διά θαλάσσης επιστροφή 2.000-3.000 οικονομικών μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Μια συμβολική κίνηση προς τους διακινητές και δουλέμπορους ότι «το πάρτι τελείωσε», αλλά και προς τους απελπισμένους ανθρώπους που φθάνουν στην Ελλάδα ότι αν μπουν στα δουλεμπορικά πλοία κινδυνεύουν και να χάσουν τα λεφτά τους και να επιστρέψουν πίσω.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει αποθήκη ψυχών», όμως φαίνεται πως δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου και οι αφίξεις από τα τουρκικά παράλια φτάνουν τις 2.500 ημερησίως. Σήμερα στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται 25.000 πρόσφυγες και αν συνεχιστεί η ροή με τον ίδιο ρυθμό σε έναν μήνα θα έχουν φτάσει τις 100.000. Στις Βρυξέλλες δεν κρύβουν ότι προετοιμάζονται για ανθρωπιστική κρίση και έχουν έτοιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
«Ο κίνδυνος ανθρωπιστικής κρίσης είναι πραγματικός και είναι πολύ κοντά», είχε δηλώσει προ ημερών ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Οσο όμως στενεύει ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων, η Επιτροπή δεν κρύβει την ανησυχία της για «κατακερματισμό των διαδρομών» μέσω της Αλβανίας ή της Βουλγαρίας. Είναι σαφές ότι οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να συνεχίσει την τακτική του «laissez passer» δηλαδή της ανεξέλεγκτης αναχώρησης από το ελληνικό έδαφος «από την πίσω πόρτα».
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το Προσφυγικό θα κορυφωθούν. Εκ παραλλήλου όμως θα συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις για την ελληνική οικονομία και την αξιολόγηση.
Το ζήτημα της επιστροφής της τρόικας είναι ανοιχτό, το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερα μέτρα και όλα αυτά θα έχουν ημερομηνία κατάληξης την 7η Μαρτίου, όπου σε μία αίθουσα θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών, με θέμα την Ελλάδα και στην άλλη οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων με θέμα το Προσφυγικό.
Είναι δύο παράλληλες διαδικασίες, αλλά η λογική λέει ότι κάπου συναντώνται και αναπόφευκτα η μία επηρεάζει την άλλη. Εστω κι αν επισήμως δεν το παραδέχεται κανείς, στην ατμόσφαιρα πλανάται ένα είδος εκβιασμού με μοχλό την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας.
Διπλωματικές πηγές χώρας-μέλους της ΕΕ ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι, όταν οι Ελληνες στρέφονται κατά της Αυστρίας ή άλλης χώρας, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους ότι η ψήφος των χωρών αυτών μετράει στο Eurogroup.
ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ
ethnos.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου