Το 2015 φεύγει ... Θυμηθείτε τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα


Το 2015 φεύγει. Αναμφισβήτητα ήταν μία χρονιά που τουλάχιστον για την Ελλάδα είχε τα πάντα. Τρεις προσφυγές σε κάλπες, αγωνία στο κατακόρυφο για την παραμονή μας στην ευρωζώνη, capital controls και ψυχές που έσβησαν στη θάλασσα του Αιγαίου...



Τα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει μπορεί να μας αφήνουν μία πικρή γεύση για αυτά που πέρασαν, ενισχύοντας, ωστόσο την επιθυμία και τις προσδοκίες αυτή που έρχεται να είναι καλύτερη για όλους.
Ας κάνουμε ένα flash back και να θυμηθούμε τι συνέβη το 2015 στη χώρα μας:

Πρώτη φορά Αριστερά

Στις 25 Ιανουαρίου διεξάγονται οι πρόωρες εκλογές που προκύρυξε η κυβέρνηση Σαμαρά, μετά την αδυναμία εκλογής προέδρου της δημοκρατίας από τη Βουλή των Ελλήνων.
Ο μοναδικός υποψήφιος, Σταύρος Δήμας, ο οποίος στηρίχτηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, δεν συγκέντρωσε τον απαιτούμενο αριθμό των 180 ψήφων για εκλογή του στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2014 και έτσι, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Ελλάδας, η Βουλή διαλύθηκε και προκηρύχθηκαν εκλογές για τις 25 Ιανουαρίου 2015.

Νικητής αναδεικνύεται ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα, χωρίς ωστόσο την απόλυτη πλειοψηφία, και ετά από συνεννόηση του Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, συμφωνήθηκε η δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού αποτελούμενη από τα δύο κόμματα. Μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχηματίστηκε η πρώτη Αριστερή κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα ορκίζεται στις 27 Ιανουαρίου.

Αιγαίο: Ένας απέραντος υγρός τάφος ψυχών

Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επικρίνει τους Ευρωπαίους για την αποτυχία τους να χειριστούν την μεταναστευτική κρίση στην ήπειρο, το το Associated Press μεταδίδει ότι 31 πρόσφυγες, εκ των οποίων τα περισσότερα από παιδιά -πνίγηκαν σε ναυάγια κοντά στην Κάλυμνο και στη Ρόδο.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας αναφέρει τον πνιγμό τουλάχιστον τεσσάρων παιδιών σε δύο νέα ναυάγια, εν πλω προς τη Λέσβο και τη Σάμο.
Το Αιγαίο μετατρέπεται σε μία θάλασσα μαρτυρίου και το προσφυγικό αναδεικνύεται το μείζον θέμα της ευρωπαϊκής ατζέντας με την Ελλάδα να βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Την ίδια ώρα η εισροή μεταναστών είναι αθρόα από τα τουρκικά παράλια.

Το Νοέμβριο η ΕΕ σκληραίνει τη στάση της απέναντι στην χώρα μας, τονίζονταςι ότι εάν δεν υλοποιήσουμε σειρά μέτρων που έχουμε δεσμευθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού δεν αποκλείεται να δούμε την πόρτα της Σένγκεν να κλείνει οριστικά για εμάς. Κάτι που τελικά αποφεύχθηκε μετά την υιοθέτηση μέτρων.

Το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974

5 Ιουλίου: Στις κάλπες προσέρχονται οι Έλληνες ψηφοφόροι για το πρώτο δημοψήφισμα από το 1974 και το μοναδικό που δεν αφορά τη μορφή πολιτεύματος στην ελληνική πολιτική ιστορία.

Οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία καταψηφίζουν σε ποσοστό 61,3% την πρόταση συμφωνίας των τριών θεσμών, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της 25ης Ιουνίου του 2015. Η συμμετοχή φτάνει το 62,4%.

Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ακολουθούν δύο παραιτήσεις: του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, και του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.

Τα capital controls και οι ουρές στα ΑΤΜ

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Οι εταίροι έχουν απορρίψει τις ελληνικές προτάσεις και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιστρέφει εσπευσμένα στην Ελλάδα. Ξημερώματα της 28ης Ιουνίου ανακοινώνει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Η Βουλή υπερψηφίζει με 178 ψήφους υπέρ και 120 κατά την πρόταση της κυβέρνησης να διενεργηθεί δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Παράλληλα, ανακοινώνεται το κλείσιμο των τραπεζών ως τις 6 Ιουλίου και επιβάλλεται όριο ανάληψης στα μετρητά από ΑΤΜ τα 60 ευρώ την ημέρα. Οι σκηνές που εκτυλίσσονται στα ΑΤΜ των τραπεζών είναι πρωτοφανείς. Οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να βγάλουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν καθημερινά, στραγγίζοντας τα αποθέματα των ταμείων. Στις 30 Ιουνίου η Ελλάδα γίνεται η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν αποπληρώνει το χρέος της προς το ΔΝΤ.

Ο τραγικός επίλογος της εξαφάνισης του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Σε προχωρημένη αποσύνθεση και σε βαλτώδη περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκεται εντοπίζεται το άψυχο σώμα του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τις 6 Φεβρουαρίου.

Ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοχειρία σύμφωνα με το επίσημο ιατροδικαστικό πόρισμα, ενώ οι έρευνες κατέδειξαν περιστατικά σχολικού εκφοβισμού που δεχόταν ο άτυχος φοιτητής. Η κηδεία του έγινε σε κλίμα οδύνης στην ιδαίτερη πατρίδα του, το Ρέθυμνο.
Ωστόσο, ως προς τα αίτια του θανάτου του, νέα στοιχεία φέρνουν στο προσκήνιο και το ενδεχόμενο δολοφονίας του.

Η φρικτή δολοφονία της 4χρονης Άνι από τον ίδιο της τον πατέρα

4 Μαΐου: Το πανελλήνιο παγώνει στο άκουσμα ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το Amber Alert που είχε σημάνει για την εξαφάνιση της τετράχρονης Άνι Μπορίσοβα αποδεικνύεται ότι δεν ήταν εξαφάνιση, όπως είχαν καταγγείλει οι γονείς της. Το κοριτσάκι είχε βρει φρικτό θάνατο από τα χέρια του ίδιου της του πατέρα, ο οποίος τη σκότωσε και αφού την τεμάχισε, έβρασε τα μέλη του σώματός της και τα πέταξε σε κάδους απορριμμάτων κοντά στο σπίτι του.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής που ασχολήθηκαν με τη συγκλονιστική αυτή υπόθεση, είχαν στρέψει από την πρώτη στιγμή που καταγγέλθηκε η «εξαφάνιση» της μικρής, τις υποψίες προς τον πατέρα της. Εν συνεχεία οι Αρχές εντόπισαν ίχνη αίματος σε ένα από τα δείγματα που είχαν ληφθεί από το σπίτι του δράστη, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, στο κέντρο της Αθήνας και σε συνάρτηση με τις καταθέσεις μαρτύρων, άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της «εξαφάνισης».

Τα ίχνη της 4χρονης Άννυ Μπορίσοβα είχαν χαθεί στις 21 Απριλίου και είχε σημάνει πανευρωπαϊκός συναγερμός για τον εντοπισμό της. Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται από την αστυνομία, ύστερα από τη δήλωση εξαφάνισης που έκανε η 43χρονη μητέρα του κοριτσιού, επίσης υπηκόου Βουλγαρίας, η οποία αρχικά ισχυρίστηκε ότι την απήγαγε κάποια γνωστή της, αλλά στην συνέχεια άλλαξε την κατάθεση της.

Μία ανάσα από το Grexit

Φτάνουμε στον Ιούνιο και η παράταση της δανειακής σύμβασης που εξασφαλίζει την πολυπόθητη οικονομική ανάσα στην Ελλάδα, εκπνέει. Το πράγμα αρχίζει να ξαναδυσκολεύει. Σε μία προσπάθεια να τα βρει με τους εταίρους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τούς παρουσιάζει τις νέες προτάσεις του με σκοπό τη συμφωνία.

Θεωρείται «καλή βάση» από τους Ευρωπαίους και λίγες ημέρες αργότερα, στις 24 Ιουνίου, συνεδριάζει ένα ακόμη Eurogroup. Αποδεικνύεται όμως επεισοδιακό, καθώς διακόπηκε μετά από μόλις μία ώρα συνομιλιών. Τρεις μέρες μετά έρχεται και νέο αδιέξοδο, με τους ευρωπαίους να απορρίπτουν το ελληνικό αίτημα για παράταση των συνομιλιών για το χρέος πέρα από την προθεσμία της 30ης Ιουνίου.

Βγαίνουμε από το σκότος και οι τράπεζες ανοίγουν ξανά

Οι διαβουλεύσεις είναι πυρετώδεις και οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ελληνική πρόταση για την οικονομία με τον όρο να έχει εγκριθεί η πρόταση από την ελληνική βουλή ως τις 15 Ιουλίου, το οποίο και συνέβη.

Στις 20 Ιουλίου, έπειτα από τρεις εβδομάδες στη μέγκενη η Ελλάδα εξέρχεται από το καθεστώς "τεχνικής χρεοκοπίας" έπειτα από την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων δόσεων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι τράπεζες ανοίγουν ξανά.

Τρίτωσαν Μνημόνιο και… κάλπες!

Παραμονές Δεκαπενταύγουστου η Βουλή ψηφίζει το τρίτο πακέτο μέτρων που εγκρίνει με 222 θετικές, παρότι σχεδόν το 1/3 από το κόμμα του, τον ΣΥΡΙΖΑ, καταψηφίζουν. Το clue της υπόθεσης είναι ότι το νέο πακέτο είναι σχεδόν ίδιο με αυτό που καταψηφίστηκε στο δημοψήφισμα. Οι υπουργοί στο μεγάλο σε διάρκεια Eurogroup εγκρίνουν το νέο οικονομικό πακέτο για την Ελλάδα, ύψους 85 δισ. ευρώ.

Η 21η Αυγούστου είναι η μέρα που αποδείχθηκε ότι ως ψηφοφόροι δεν θα αποφεύγαμε την τρίτη κατά σειρά προσφυγή στις κάλπες μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα μηνών! Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ελλάδας

Μετά την προκήρυξη των εκλογών του Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας η υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία της Βασιλικής Θάνου.
Η ανώτατη δικαστικός ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε το αξίωμα της πρωθυπουργού της Ελλάδας . Από την 1η Ιουλίου 2015 είναι πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Και δεύτερη φορά Αριστερά… και Καμμένος

Σαν να μην πέρασε μια μέρα… και οι Έλληνες ψηφοφόροι σύρονται για μία ακόμη φορά μέσα σε ένα χρόνο στις κάλπες.
Στις εκλογές τις 20ής Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει ξανά με ποσοστό 35,46% έναντι 28,09% της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα σχηματίσει ξανά κυβέρνηση συνασπισμού με το δεξιό κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο.
Η νέα κυβέρνηση ορκίζεται τρεις ημέρες μετά.

Στα χέρια της ΕΛΑΣ ο Χριστόδουλος Ξηρός

Καταζητείται νεκρός ή ζωντανός… Στις 3 Ιανουαρίου, όμως, πέφτει ζωντανός στα χέρια της Αντιτρομοκρατικής. Η χρονιά ξεκίνησε με μία βαρύγδουπη σύλληψη: αυτή του Χριστόδουλου Ξηρού.

Η Αντιτρομοκρατική περνά χειροπέδες στα χέρια του «Μανώλη» της 17 Νοέμβρη στο σπίτι του, στην Ανάβυσσο. Σχεδίαζε μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά η σύλληψή του του χάλασε τα σχέδια.

Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στις 18 Φεβρουαρίου εκλέγεται από τη Βουλή των Ελλήνων ο έβδομος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους έναντι 30 για τον Νίκο Αλιβιζάτο. Παρών ψήφισαν 32 βουλευτές.
Επισήμως ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 13 Μαρτίου.

Ψηφίζεται το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η χρονιά κλείνει με ένα μεγάλο και σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός για την Ελλάδα.
Μετά από μία θυελλώδη συνεδρίαση σε υψηλούς τόνους, στις 22 Δεκεμβρίου, και με 194 ψήφους, η Βουλή υπερψήφισε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο οπισθοδρόμησης για τη χώρα.

Newsonly
madata.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!