Ελληνική επιτυχία στον χώρο των video games
Τα έσοδα από τις blockbuster επιτυχίες της βιομηχανίας του Hollywood, όπως οι Avengers ή το Avatar, μοιάζουν να ωχριούν μπροστά στην ταχύτατη άνοδο της κερδοφόρας βιομηχανίας των video games την τελευταία δεκαετία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το δημοφιλές παιχνίδι Grand Theft Auto V, το οποίο κατέκτησε μία θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες το 2014, αφού μέσα στο πρώτο 24ωρο κυκλοφορίας του πούλησε 11,21 εκατ. κομμάτια με κέρδη που έφτασαν τα 814,7 εκατ. δολάρια, ενώ μέσα σε τρεις μέρες, τα κέρδη άγγιξαν το 1 δισ. δολάρια.
Ξεχωρίζοντας μεταξύ 160 indie games (ανεξάρτητων εταιρειών) απ’ όλο τον κόσμο και κατακτώντας το πρώτο βραβείο στο πρόσφατο φεστιβάλ του Στρασβούργου για το παιχνίδι Apocalypse Cow, η εταιρεία Monsters θεμελιώνει μία ισχυρή παρουσία στο παρθένο έδαφος της παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Κουμουνδούρο, game developer, που την εκπροσωπεί, «ένα βιντεοπαιχνίδι είναι σαν μία διαδραστική μορφή τέχνης, όπου εμπλέκονται πολλές ειδικότητες: κεντρική φιγούρα ο game designer, που έχει τον ρόλο του γενικού συντονιστή.
Οι προγραμματιστές, οι οποίοι κάνουν το παιχνίδι να λειτουργήσει. Οι καλλιτέχνες που δημιουργούν τα γραφικά. Ο animator, υπεύθυνος της κίνησης. Ο level designer, που διαμορφώνει τα επίπεδα του παιχνιδιού. Ο sound designer, που αναλαμβάνει την ηχητική επένδυση.
Αν όμως στην Ελλάδα, συνηθίζεται ένα ολόκληρο παιχνίδι να υλοποιείται από μία μικρή ομάδα ή ακόμη και ένα άτομο, στα μεγάλα στούντιο του εξωτερικού, οι εξειδικεύσεις είναι πολύ περισσότερες – για παράδειγμα, εκτός από τους συγγραφείς της ιστορίας, υπάρχουν οι narrative writers, που προσαρμόζουν το κείμενο στο παιχνίδι, οι dialogue writers αποκλειστικά για τους διαλόγους, ο copy editor, που ελέγχει όσα έχουν γραφτεί και προσδίδει ομοιογένεια στα κείμενα των πολλών writers...
Ανάλογες εξειδικεύσεις ισχύουν σε κάθε τομέα της διαδικασίας. Οσο για τις αμοιβές τους; Υψηλότατες. Στην Αμερική, ένας junior artist ξεκινάει με 80.000 δολάρια τον χρόνο, 120.000 δολάρια τον χρόνο πληρώνεται ο πιο έμπειρος, ενώ γνωρίζω για προγραμματιστές που φτάνουν τα 200.000 δολάρια τον χρόνο».
Ποια είναι τα στάδια δημιουργίας ενός video game; Οπως ενημερώνει ο Βαγγέλης Καλαϊτζής, κάτοχος μάστερ στο Game Designing και ένας εκ των δημιουργών του Darkfall, ενός επιτυχημένου ελληνικού on line παιχνιδιού, «πρώτο βήμα της παραγωγής, το pre-production.
Εδώ καταγράφεται λεπτομερώς ποια θα είναι η κεντρική ιδέα του παιχνιδιού, τα βασικά του στοιχεία, τα mechanics των ηρώων – θα οδηγούν οχήματα, θα πυροβολούν, τι; Επίσης, καθορίζεται το κοινό, στο οποίο θα απευθύνεται, η εμπειρία που θέλουμε να εισπράττει. Η διαδικασία μπορεί να διαφοροποιείται ανάλογα με το δυναμικό κάθε εταιρείας.
Επόμενο στάδιο, η παραγωγή, όπου αναλαμβάνουν δράση οι ειδικότητες. Χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως τρία χρόνια. Ακολουθεί το play testing, όπου έρχονται παίκτες να δοκιμάσουν το παιχνίδι και οι δημιουργοί παρακολουθούν τις αντιδράσεις τους. Διορθώσεις, αλλαγές, το τελικό “λουστράρισμα” του παιχνιδιού – “polish”, όπως ονομάζεται– γίνονται στο post-production στάδιο».
Στην Ελλάδα
Ενα παγκόσμιο προϊόν, όπως τα video games, το οποίο δεν υπόκειται σε κανέναν συνοριακό περιορισμό αφενός, με τεράστιες δυνατότητες κέρδους αφετέρου, αποτελεί χωρίς αμφιβολία ένα σημαντικό κομμάτι στο παζλ της ανάπτυξης.
Μπορεί η Ελλάδα να διεκδικήσει μερίδιο στην πίτα; Διστακτικός αλλά αισιόδοξος εμφανίζεται ο Γιάννης Κουμουνδούρος: «Υπάρχουν τρεις ανασταλτικοί παράγοντες: η δυσκολία στη χρηματοδότηση – σκεφτείτε ότι στη Δανία, η κρατική ενίσχυση για τα βιντεοπαιχνίδια φτάνει τις 10.000 ευρώ για το prototype (τη δοκιμή της ιδέας) και τις 200.000 για το παιχνίδι.
Η απουσία εμπειρίας, αν και υπάρχει πολύ ταλέντο. Το γεγονός ότι βρισκόμαστε μακριά από τα δρώμενα – στην Αμερική, πολύ συχνά διοργανώνονται εκθέσεις, συνέδρια, που εμείς αδυνατούμε να παρακολουθούμε τακτικά.
Στον αντίποδα, οι ανταγωνιστικές αμοιβές στη χώρα μας, μπορούν να είναι ελκυστικές για τους επίδοξους επενδυτές, καθώς έτσι το μπάτζετ περιορίζεται σε χαμηλά τριψήφια νούμερα. Η βιομηχανία video games είναι μία παγκόσμια αγορά δισεκατομμυρίων και έχει έρθει η ώρα να αρχίσει και η Ελλάδα να συμμετέχει».
«Παράδεισος» για τον τομέα ο Καναδάς
Από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα «φυτώρια» στην αγορά των βιντεοπαιχνιδιών, θεωρείται ο Καναδάς. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας, αποτελεί τη μεγαλύτερη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών στον κόσμο, με περισσότερες από 329 εταιρείες παραγωγής, οι οποίες απασχολούν πάνω από 16.500 εργαζομένους.
Τίποτε δεν είναι τυχαίο φυσικά. Η κρατική υποστήριξη σε συνδυασμό με την άμεση και εύκολη πρόσβαση σε ειδήμονες της τεχνολογίας και της δημιουργικότητας, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να ξεκινήσει κανείς μία εταιρεία video games στον Καναδά. Στο Οντάριο δίνονται γενναία φορολογικά κίνητρα.
Πέρυσι, επιστράφηκε στις εταιρείες βιντεοπαιχνιδιών το 35%-40% των χρημάτων που είχαν επενδυθεί σε δημιουργούς, καλλιτέχνες και μάρκετινγκ. Κι όταν η εταιρεία αποτελείται κατά 90% από τις συγκεκριμένες ειδικότητες, τα ποσά είναι τεράστια. Πέρυσι, 23 εταιρείες gaming στο Οντάριο έλαβαν επιχορηγήσεις 150.000 δολαρίων εκάστη -ποσό που ισοδυναμεί με το 50% περίπου του προϋπολογισμού- προκειμένου να προχωρήσουν στην παραγωγή παιχνιδιών.
Η εταιρεία Big Viking Games, αύξησε το προσωπικό της από τέσσερα το 2011 σε 70 άτομα και στόχους για 120. Οι επιχορηγήσεις στην παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών στον Καναδά στοχεύουν στη γρήγορη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην καλλιέργεια της δημιουργικότητας στον τομέα των media και της τεχνολογίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου