Κατακαημένα Ραδοβύζια...«Πέταξε» και το κτηνοτροφικό πάρκο
- Αντί για το Γάβρογο, θα γίνει στο Συρράκο...
Πέρασαν τουλάχιστον επτά χρόνια από τη στιγμή που διατυπώθηκε μια αισιόδοξη πρόταση για την δημιουργία πρότυπου κτηνοτροφικού πάρκου στην Άρτα που θα υποστηρίζονταν επιστημονικά από το ΤΕΙ Ηπείρου ένεκα της Σχολής Γεωπονίας και του αντίστοιχου τμήματος ζωικής παραγωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια στην γεωγραφική περιοχή του Γάβρογου.
Οι δηλώσεις υπήρξαν στο παρελθόν για ένα μεγαλόπνοο σχέδιο καθόσον θα αποτελούσε πόλο έλξης και επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα στο χώρο αυτό θα εφαρμόζονταν καινοτόμες τεχνολογίες στην παραγωγή, την τυποποίηση και την αντίστοιχη διάθεση με ονομασία ασυναγώνιστης προέλευσης και πιστοποίησης προϊόντων.
...Χύσαμε αρκετό μελάνι κι εμείς από την πλευρά μας, σημειώνει η "Ηχώ της Άρτας", σε δημοσιοποίηση δηλώσεων για το νέο και πολλά υποσχόμενο σχέδιο, όμως τελικά η εν λόγω πρόταση σε επίπεδο νομού δεν στηρίχθηκε όσο θα έπρεπε από τοπικές αρχές όσο όμως και από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
Το πρότυπο Κτηνοτροφικό Πάρκο όμως θα γίνει. Θα γίνει σε χώρο όπου υπήρξε μεγαλύτερη προθυμία για προώθηση και υλοποίηση της πρότασης. Η είδηση είναι ότι αυτοδιοίκηση, εμπλεκόμενοι φορείς και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί, όσο και κτηνοτρόφοι συνολικά το υποστήριξαν και βρίσκεται στο στάδιο της δρομολόγησης εφαρμογής του στη περιοχή Συρράκου - Καλαρρυτών –Περιστερίου.
«Έχουμε μεγάλη προμελέτη, έχουμε καταλήξει ακόμη και σε πόσα στρέμματα θα εκτείνεται, ακόμη και σε πόσα ζώα θα αναφέρεται είμαστε ένα βήμα πριν την υλοποίηση για το Πάρκο Συρράκου –Καλαρρυτών Περιστερίου.
Θα γίνει πράγματι με τη συμμετοχή του ΤΕΙ Ηπείρου. Τώρα τελευταία είχαμε τα παραδοτέα. Κάναμε όλη τη μελέτη βοσκοφόρτοσης- βοσκοικανότητας, αριθμού ζώων. Θα είναι 13.500 πρόβατα και αίγες σε μια έκταση περίπου 32.000 στρεμμάτων όπου θα παράξουμε προϊόντα μοναδικά για την Ήπειρο.
Όταν σας λέω μοναδικά προϊόντα για την Ήπειρο το εννοώ», τόνισε ο προϊστάμενος Τμήματος Ζωϊκής Παραγωγής Ιωάννης Σκούφος όταν ρωτήσαμε για την εξέλιξη του συγκεκριμένου θέματος.
Γιατί εγκαταλείφθηκε
Για την εγκατάλειψη της ιδέας δημιουργίας του στην Άρτα ο ίδιος μας απάντησε σχετικά: «ναι θα μπορούσαμε να το κάνουμε κι εδώ στα Ραδοβύζια, Γάβρογο κλπ, αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση». Το αμέσως επόμενο ερώτημά μας ήταν «Από ποιους δεν υπήρξε ανταπόκριση; Από την αυτοδιοίκηση από την Κεντρική διοίκηση;», και η απάντηση ήταν η εξής: «Απ’ όλους τους εμπλεκόμενους. Το θέμα δεν είναι να κυνηγάς εσύ την πρόταση. Το θέμα είναι να την κυνηγήσουν κι αυτοί που ζουν εκεί».
Αν και εκ του αποτελέσματος εννοείται ότι κάποιοι άλλοι σε επίπεδο ορίων Δήμου Βορείων Τζουμέρκων την κυνήγησαν τελικά εν τούτοις το ερώτημα το θέσαμε στον κ. Σκούφο, που μας απάντησε:
«Την κυνήγησαν οι ίδιοι οι παραγωγοί που είναι μετακινούμενοι πάνω στους Καλαρρύτες και στο Συρράκο. Έχουν και μια ιστορία διότι εμείς δουλεύουμε και το Καλαρρύτικο το πρόβατο που έχει την ονομασία του περιοχή. Την κυνήγησαν επίσης οι τοπικοί παράγοντες. Χρηματοδοτήθηκε μια προμελέτη από το Πράσινο Ταμείο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο. Μιλάμε για 10.000 ευρώ, δεν ήταν υπερβολικό το πόσο. Μην θεωρήσετε ότι επρόκειτο για κάτι τρομακτικό και αυτή η πρώτη μελέτη παρουσιάστηκε το Καλοκαίρι στο Συρράκο κι όλο το πρότζεκτ.
ixotisartas.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου