Οι πόλεις που «ξεφύτρωσαν» από το πουθενά


- Πώς έρημοι και ψαροχώρια μεταμορφώθηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς - Δείτε τις φωτογραφίες

Υπάρχουν στον κόσμο πόλεις με αιώνες ιστορίας, που ξεκίνησαν κάπως, άλλαξαν ακολουθώντας τις συγκυρίες και τα χρόνια και έχουν διαμορφωθεί με τον τρόπο που τις ξέρουμε σήμερα, παραμένοντας ζωντανοί οργανισμοί που εξελίσσονται και μεταλλάσσονται.



Υπάρχουν και πόλεις που με κάποιο τρόπο δεν ακολούθησαν αυτή τη φυσική πορεία αλλά γιγαντώθηκαν με συγκεκριμένο στόχο ή η εξέλιξή τους δεν ήταν φυσική αλλά κατευθυνόμενη και μεθοδευμένη.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κάποιες πόλεις που σχεδιάστηκαν από το μηδέν με συγκεκριμένο στόχο: τον τουρισμό.

Την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η είδηση για τον επενδυτή από το Ντουμπάι που υπέγραψε συμβόλαιο 4,5 δισ. ευρώ για να κατασκευάσει μια «τουριστική πόλη» στη Βοσνία με χιλιάδες σπίτια, πολλά ξενοδοχεία, εμπορικό κέντρο και νοσοκομείο.

Η περίπτωση αυτή δεν είναι μοναδική: αντιστοίχως πόλεις όπως το Κανκούν στο Μεξικό ή το Ατλάντικ Σίτι στις ΗΠΑ αλλά και άλλες δημιουργήθηκαν με στόχο να προσελκύσουν τουρίστες.

Ατλάντικ Σίτι, ΗΠΑ

 

Το τελευταίο διάστημα η πόλη βλέπει τον αριθμό των τουριστών της να αυξάνεται χάρη στη σειρά «Boardwalk Empire», αν και την τελευταία 20ετία ο αριθμός αυτός ήταν διαρκώς μειούμενος.

city01

Η πόλη απέχει πολύ από τις ημέρες της δόξας της τις δεκαετίες του ’40 και του ’50 όταν οι εύποροι Νεοϋορκέζοι συνέρρεαν εκεί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Το Ατλάντικ Σίτι  φτιάχτηκε από την ένωση τριών πόλεων το 1854 με τους εργολάβους να κατασκευάζουν στοχευμένα ξενοδοχεία. Έως το 1874 προσέλκυε μισό εκατομμύριο κόσμο το χρόνο.

Λας Βέγκας, ΗΠΑ

 

Οι πρώτοι άνθρωποι που θα σκέφτηκαν πως θα μπορούσε να ανθίσει μια πόλη στη μέση της ερήμου μπορεί να δυσκολεύτηκαν να πείσουν άλλους. Είχαν ωστόσο δίκιο, όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη του Λας Βέγκας.

city02

Η πόλη ιδρύθηκε το 1905 και 24 χρόνια αργότερα γνώρισε μεγάλη άνθιση όταν η πολιτεία της Νεβάδα νομιμοποίησε τον τζόγο. Έκτοτε αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για τους τζογαδόρους από όλο τον κόσμο.

Διαθέτει εστιατόρια πρώτης τάξεως, πληθώρα πολυτελών ξενοδοχείων και κάθε είδους διασκέδαση που μπορεί να φανταστεί πως επιθυμεί οποιοσδήποτε οποιασδήποτε ηλικίας.

Κανκούν, Μεξικό

 

Αποτελεί έναν από τους προορισμούς «της μόδας» για διακοπές με πολλούς διάσημους να χαλαρώνουν εκεί και να επιλέγουν το Κανκούν για το «διάλειμμα» από τις υποχρεώσεις τους.
Ωστόσο, πριν από 45 χρόνια δεν υπήρχε εκεί τίποτα άλλο εκτός από… άμμο.

city03

Η μεξικανική κυβέρνηση έριξε άφθονο χρήμα στην περιοχή για την κατασκευή πολλών ξενοδοχείων με στόχο να αναδείξει το Κανκούν ως παγκόσμιο προορισμό διακοπών.
Ήταν ένα ρίσκο αλλά πέτυχε- η πόλη διαθέτει περισσότερα από 200 ξενοδοχεία και είναι ένας από τους δύο δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών της χώρας μαζί με το Ακαπούλκο.

Thames, Κίνα

 

Η ανέγερση της πόλης, έξω από τη Σανγκάη, κόστισε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια. Παρότι όμως ολοκληρώθηκε η κατασκευή της το 2006, τα κτήριά της- που μιμούνται την εποχή των Τυδώρ στη Βρετανία, οι αγγλικές παμπ της και οι βρετανογενείς δρόμοι της παραμένουν σχεδόν έρημοι. Πολλοί τουρίστες παρομοιάζουν την πόλη με το σενάριο της ταινίας «The Truman Show».

city04

Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως από νεόνυμφους της μεσαίας τάξης που την επιλέγουν ως backround για τους θεματικούς γάμους τους και τις γαμήλιες φωτογραφίες.

Μπενιντόρμ, Ισπανία

 

Είναι ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς στην Ισπανία και υπάρχει μέχρι και εκπομπή της prime time με το όνομά του.

city05

Μέχρι τη δεκαετία του ’50 όμως ήταν μόνο μια μικρή πόλη ψαράδων. Όταν η αλιεία άρχισε να περνά δύσκολες μέρες, η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να μετατρέψει την πόλη σε θέρετρο.
Έκτοτε οι τουρίστες την επιλέγουν μαζικά για all-inclusive διακοπές και οι αφίξεις είναι κάθε χρόνο εκατομμύρια.

Baiae, Ιταλία

 

Θυμίζοντας το Ατλάντικ Σίτι του 1900, η πόλη Baiae στην κοιλάδα της Νάπολης στην Ιταλία είχε φτιαχτεί για να προσελκύσει τους εύπορους παραθεριστές της Ρώμης- πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

city06

Στα 1500 η πόλη ερήμωσε λόγω της ελονοσίας ενώ η ηφαιστειακή δραστηριότητα έστειλε ένα μέρος της πόλης κάτω από το νερό.

Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

 

Στις αρχές του 1900, η τοποθεσία του Ντουμπάι το ανέδειξε σε σημαντικό λιμάνι για το εμπόριο με το Ιράν. Όταν όμως ανακαλύφθηκαν τα κοιτάσματα πετρελαίου τη δεκαετία του ’60, η πόλη έγινε προορισμός των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών εταιρειών.
city07

Τα χρήματα από το πετρέλαιο κατευθύνθηκαν στις υποδομές της πόλης αναδεικνύοντάς την σε τουριστικό «hot spot».

Πριν από μία τριακονταετία, σχεδόν το σύνολο του Ντουμπάι ήταν έρημος. Αναπτύχθηκε όμως ταχύτατα κι έγινε ένα από τα κύρια κέντρα εμπορίου και βασικός τουριστικός προορισμός της περιοχής.

Ρόλο- κλειδί στην εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το εμπόριο: το Ντουμπάι έχει 70 εμπορικά κέντρα (!) και μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο στον κόσμο.

newsbeast.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!