Σταματήστε τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος με μήνυμά τους προς την Τουρκία

 Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου κάλεσαν την Τουρκία να διακόψει όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον.



Οι τρεις Υπουργοί είχαν συνάντηση σήμερα στη Λευκωσία και όπως δήλωσε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης οι τρεις χώρες καλούν από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ καθώς και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι η συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου θα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο  περιφερειακού διαλόγου, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Κύπριος Υπουργός εξωτερικών, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισαν από κοινού ότι η συνεργασία τους δεν στρέφεται εναντίον κάποιου κράτους, αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης και για άλλες χώρες που επιθυμούν την σταθερότητα και την συνεργασία.

Αποφάσισαν, επίσης, διεύρυνση του διαλόγου σε όλα τα επίπεδα περιλαμβανομένης της στενής συνεργασίας σε διεθνείς οργανισμούς και διασκέψεις.

Ιωάννης Κασουλίδης

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε ότι οι τρεις πλευρές εξέτασαν την πρόοδο των τριμερών πολιτικών διαβουλεύσεων και εξέφρασαν την άποψη ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρότυπο περιφερειακού διαλόγου και συνεργασίας, συμβάλλοντας στη σταθεροποίηση της ειρήνης, της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

“Συμφωνήσαμε επίσης να διευρύνουμε το διάλογο σε όλα τα επίπεδα, περιλαμβανομένης και της στενής συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών και διασκέψεων όπως και σε προσπάθειες ενίσχυσης των σχέσεων της ΕΕ και του Αραβικού Κόσμου”, είπε.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι και οι τρεις υπογράμμισαν ότι τέτοιες αυθαίρετες και μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια  της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

“Εκφράζοντας την προσήλωση και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στην οποία είμαστε και τα τρία κράτη συμβαλλόμενα μέρη, καλούμε από κοινού όλα τα κράτη να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της και καλούμε την Τουρκία να  διακόψει όλες τις αυθαίρετες σεισμικές έρευνες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποφύγει οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα στο μέλλον” είπε ο κ. Κασουλίδης.

Αυτή η συνεργασία, τόνισε, δεν στρέφεται εναντίον καμίας άλλης χώρας αλλά απεναντίας αποτελεί πόλο έλξης για όλες τις χώρες που επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί ή χώρια για προώθηση της σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ερωτηθείς για τη Συνάντηση Κορυφής στο Κάιρο, είπε ότι το γεγονός ότι συνέρχεται στο επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων από μόνο του εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα ότι οι τρεις χώρες σε αυτή τη συνεργασία θα αναλώσουν όλες τους τις δυνάμεις για να συμβάλουν στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

Όπως είπε, η αιγυπτιακή πλευρά θα καθορίσει τα υπόλοιπα και θα υπάρξει η διακήρυξη του Καϊρου.

Σημείωσε ότι υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία στο περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής.

“Τονίζοντας την περιφερειακή σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, και την εντατικοποίηση των διερευνητικών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας, εκφράσαμε την ετοιμότητά μας να συνεργαστούμε από κοινού για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου και της μόλυνσης που προκαλούν οι εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων”, συνέχισε.

Επίσης, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι συμφώνησαν ότι από κοινού θα προωθήσουν τον τουρισμό, εξέτασαν ιδέες προώθησης κοινών τουριστικών πακέτων και ενίσχυσης της ναυτιλιακής σύνδεσης των τριών χωρών.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε πως πρόσφατα γεγονότα στην περιοχή, Συρία, Ιράκ, Γάζα, Λιβύη αλλά κυρίως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη χερσόνησο του Σινά υπογραμμίζουν ότι η τρομοκρατία είναι ξεκάθαρα μια απειλή που ξεπερνά σύνορα, επηρεάζοντας όλες τις χώρες της περιοχής και επιτάσσουν την ανάγκη για συνεργασία των μετριοπαθών δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν τις περιφερειακές προκλήσεις.

Ερωτηθείς εάν το σύμφωνο έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος θα συμπεριλάβει και την Αίγυπτο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτό το θέμα δεν συζητήθηκε αλλά σημείωσε ότι η ευθύνη έρευνας και διάσωσης αντικατοπτρίζει το FIR κάθε χώρας, “οπότε ξέρουμε ποιες είναι οι αντίστοιχες ευθύνες μας αλλά τίποτε δεν μας εμποδίζει να συνεργαστούμε σε μια κατάσταση είτε δημιουργείται στη μια ζώνη ευθύνης ή στην άλλη”.

Ευάγγελος Βενιζέλος

Στις δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το τριμερές σχήμα έχει αποκτήσει πλέον και ουσιαστικό περιεχόμενο και σημείωσε ότι η επικείμενη πρώτη  τριμερής συνάντηση κορυφής στέλλει μήνυμα πολιτικής αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά ουσιώδη τη συζήτηση τόσο για το περιεχόμενο της συνεργασίας αλλά και για την κατάσταση στην περιοχή, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες και έχουν ισχυρή επιθυμία να διαδραματίσουν ένα σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή.

Σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι η χώρα κλειδί για όλες τις θετικές εξελίξεις στην περιοχή λόγω του μεγέθους και της ιστορίας της, ενώ Κύπρος και Ελλάδα, ως μέλη της ΕΕ, είναι και χώρες μεσογειακές και πολύ κοντά στην περιοχή της κρίσης, γεγονός που δημιουργεί `ένα  τρίγωνο με προστιθέμενη αξία, όχι μόνο  για τις τρεις χώρες αλλά και για την ΕΕ και την ευρωμεσογειακή συνεργασία γενικότερα.

Υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει μια πολύ στέρεη βάση για τη συνεργασία αυτή που είναι το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, είπε ότι η τριμερής συνεργασία δεν έχει κανένα αρνητικό ή επιθετικό χαρακτήρα απέναντι σε οποιονδήποτε γείτονα “αντιθέτως θέλουμε όλοι να διαπνέονται από το ίδιο πνεύμα συναίνεσης, συνεργασίας και σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας”.

Κάνοντας αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή μια “εν εξελίξει προσβολή του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας η οποία πρέπει να παύσει το συντομότερο δυνατόν”, κάτι που θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου στο Κυπριακό αλλά και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική.

Ανέφερε ακόμη ότι οι τρεις Υπουργοί συζήτησαν εις βάθος για την ενεργειακή πολιτική, θέματα που αφορούν την εφαρμογή του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και συνεργασία στον τουριστικό τομέα.

Sameh Hassan Shoukry

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου είπε ότι η συνεργασία αποβλέπει στην προώθηση των κοινών αξιών που μοιράζονται οι τρεις χώρες και της κοινής αντίληψης για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή.

Στη συνάντηση, είπε, συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών θεμάτων και υπήρξε συναντίληψη σε πολλά θέματα αλλά και στο πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που έχουν ενώπιόν τους οι τρεις χώρες.

Είναι επιθυμία μας, πρόσθεσε, να εμβαθύνουμε περαιτέρω την τριμερή αυτή συνεργασία και να καταστούμε πρότυπο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόνισε ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια που έχει θετικό και ειρηνικό χαρακτήρα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ είπε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε σε σχέση με τη συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου και πρόσθεσε ότι η συνεργασία που υπάρχει και τα νομικά εργαλεία που συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών θα εφαρμοστούν με καλή πίστη και στο πνεύμα συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου που καθορίζει όλα τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας.

Εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα όπως όλες οι δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Αυτό, είπε, είναι σημαντικό για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή.

Σε ερώτηση εάν το σύμφωνο έρευνας και διάσωσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος θα συμπεριλάβει και την Αίγυπτο, είπε ότι το θέμα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για τις τρεις χώρες αλλά και για άλλες και πρόσθεσε ότι πρέπει πρώτα να ωριμάσουν οι συνθήκες προκειμένου να προχωρήσει το θέμα αυτό. Εξάλλου, σήμερα, οι τρεις Υπουργοί υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού.


protothema.gr




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ