Γιορτάζει η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας


Από τον Δήμο Αρταίων γίνεται γνωστό ότι στις 8 Σεπτεμβρίου 2014, πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς Άρτας που τιμάται εις το γενέθλιον της Θεοτόκου. 

Λίγα λόγια για το ιστορικό του Μοναστηριού



Ως εκ τούτου οι εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν της Θεοτόκου, έχουν ως εξής: 

Ο πανηγυρικός εσπερινός την Κυριακή το απόγευμα, θα αρχίσει στις 19.00 και την επόμενη ημέρα Δευτέρα, θα τελεσθεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ώρα έναρξης 7.00. 

Επίσης, τη Δευτέρα το απόγευμα στις 18.30. θα ψαλθεί ο εσπερινός και η παράκληση της Θεοτόκου.

Λίγα λόγια για το ιστορικό του Μοναστηριού

Ιδρύθηκε το 1250 από τον δεσπότη της Ηπείρου Μιχαήλ Β΄ Δούκα και τη σύζυγό του, μετέπειτα Αγία, Θεοδώρα (εορτή 11 Μαρτίου). Η ίδρυσή της συμπίπτει με την περίοδο που ήκμαζε το Δεσποτάτο της Ηπείρου. Το όνομα Κάτω Παναγιά, δόθηκε στη μονή για να διακρίνεται σε σχέση με την Παρηγορήτισσα, η οποία είναι κτισμένη σε ψηλότερο επίπεδο απ΄αυτό της μονής.

Είναι ένα από τα τρία μοναστήρια που ο Μιχαήλ έχτισε ως ένδειξη της ειλικρινούς μετανοίας του (όπως μας πληροφορεί ο βιογράφος της Αγίας Θεοδώρας Ιώβ μοναχός (ιζ΄ αιων.) για τη συζυγική απιστία στην οποία περιέπεσε με μία αρτινή αρχόντισσα, την Γαγγρινή, από τη οποία μάλιστα απέκτησε και δύο νόθους γιούς.

Οι άλλες δύο μονές είναι της Παναγίας των Βλαχερνών, στο ομώνυμο χωριό του δήμου Βλαχέρνας και του Αγίου Γεωργίου, όπου και ο σημερινός ναός της Αγίας Θεοδώρας εντός της πόλεως της Άρτας. Σε αυτή την τελευταία μάλιστα η Αγία Θεοδώρα έζησε ως μοναχή τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της μέχρι και της κοιμησεώς της το 1280, οπότε και η μονή μετονομάστηκε σε μονή της Αγίας Θεοδώρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης