Στις ΠΗΓΕΣ Άρτας η κάρα του Αγίου Βησσαρίωνος


Κάθε φορά που γίνονταν ανάρτηση με θέμα την ανακατασκευή της ιστορικής γέφυρας Κοράκου στον Αχελώο, πάντα γίνονταν αναφορά για τον κτήτορα αυτής της γέφυρας, τον Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης Άγιο Βησσαρίωνα, ο οποίος είχε αναθέσει την φύλαξη της γέφυρας στους κατοίκους των Πηγών

Έτσι, μεθαύριο Παρασκευή 1 Αυγούστου και ώρα 18:00, οι Ιερείς των Πηγών Άρτας θα υποδεχθούν την Τιμία Κάρα του εν Αγίοις Πατρός Βησσαρίωνος Αρχιεπισκόπου Λαρίσης, κτήτορος της Ιεράς Μονής Δουσίκου, στη Γέφυρα Κοράκου.



Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στις Πηγές Άρτας από την 1η Αυγούστου έως και την 3η Αυγούστου 2014.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΑΡΑΣ

Παρασκευή 1 Αυγούστου
18:00 Υποδοχή της Τίμιας Κάρας στη Γέφυρα Κοράκου.
19:00 στον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στον συνοικισμό Αηδονιά Πηγών.
20:00 στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Ιτέας Πηγών.

Σάββατο 2 Αυγούστου
07:00 στον Ιερό Ναό Γενέθλιον της Παναγίας Πηγών.
11:00 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, Άγ.Νικόλαο Πηγών.

Κυριακή 3 Αυγούστου
07:00 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μηλαία Πηγών.


ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΛΑΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ


Ο Άγιος Βησσαρίων γεννήθηκε στην Πόρτα Παναγία Τρικάλων το 1490, λίγα χρόνια μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης. Από τη νεανική του ηλικία διακρινόταν για την ευφυΐα του αλλά και την ευθύτητα του χαρακτήρα του. Κατόρθωσε με όλες τις δυσκολίες της εποχής να λάβει σπουδαία μόρφωση.

Η μόρφωσή του σε συνδυασμό με την πολύ του καθαρότητα, έκαναν την τοπική Εκκλησία αν και πολύ νέο στην ηλικία να τον αναδείξει πρώτα ιερέα και στη συνέχεια επίσκοπο. Στην επαρχία που εξελέγη επίσκοπος συκοφαντήθηκε και δεν έγινε δεκτός.

Αφού υπέμεινε με αξιοθαύμαστη υπομονή την ταπείνωση αυτή, εφησύχασε για ένα διάστημα και ανέλαβε στη συνέχεια την Επισκοπή Σταγών και αργότερα ανυψώθηκε σε Αρχιεπίσκοπο Λαρίσης.

Η δράση του δεν είναι η συνηθισμένη δράση ενός επισκόπου της Βυζαντινής εποχής αλλά συνδυάζει το επισκοπικό αξίωμα με τον Εθναρχικό ρόλο που είχε αναλάβει η Εκκλησία κατά την Τουρκοκρατία. Κοντά στην πνευματική μέριμνά του για το ποίμνιό του, ενδιαφέρετε και για την καθημερινότητά τους, την εξαθλίωση την οποία βίωναν.


Οι γέφυρες του Κοράκου στον Αχελώο, του Πορταικού και της Σαρακήνας στον Πηνειό μαζί με ένα μεγάλο πλήθος δημοσίων έργων τα οποία εκπόνησε με εκκλησιαστικά χρήματα δείχνουν ότι τον απασχολούσαν οι σκληρές συνθήκες μέσα στις οποίες ζούσε το ποίμνιό του.

Παράλληλα όσον αφορά την καθημερινή του βιωτή, έδειχνε μεγάλη αυστηρότητα στον εαυτό του, όμοια με εκείνη των αρχαίων ασκητών. Η Ιερά Μονή Δουσίκου στην Πύλη Τρικάλων είναι δικό του έργο.

Όταν το έκτιζε το οραματιζόταν εκτός από κέντρο πνευματικής ζωής και κέντρο γραμμάτων. Πραγματικά η ιστορική αυτή Μονή της οποίας είναι ο κτήτορας στην Τουρκοκρατία αποτέλεσε ισχυρό ανάχωμα στους εξισλαμισμούς και την απώλεια των ελληνικών γραμμάτων.

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1540 παρέδωσε την ψυχή του. Ήδη προ του θανάτού του είχε αναγνωρισθεί ως Άγιος και Θαυματουργός στη σκέψη των χριστιανών. Διασώζεται η Τιμία Κάρα του η οποία και φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Δουσίκου.

Εορτάζετε κάθε 15 Σεπτεμβρίου.

ΣΗΜ-"Α/ΤΖ": Σημειώνουμε επίσης ότι ο Άγιος Βησσαρίων είναι Πολιούχος της Φιλιππιάδας Πρέβεζας

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!