Σε φτωχούς και αδύναμους οι δεσμευμένες καταθέσεις από οικονομικά εγκλήματα
Δύο σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες αναμένεται να επωφεληθεί άμεσο το δημόσιο ταμείο, προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για διάταξη με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων που έχουν προέλθει από εγκληματικές ενέργειες,...
...αλλά και για διάταξη με την οποία θα προβλέπεται επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν μεν καταχραστεί δημόσιο χρήμα, αλλά το επιστρέφουν, πριν από την άσκηση δίωξης ή μετά την άσκηση της δίωξης και πάντων πριν από την καταδίκη.
Είναι θέμα χρόνου η κατάθεσή τους στη Βουλή, με δεδομένη τη δήλωση που έκανε, πριν από λίγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, ενημερώνοντας ότι φιλοδοξία του υπουργείου είναι οι διατάξεις αυτές να έχουν κατατεθεί για επεξεργασία και συζήτηση στη Βουλή, μέσα στον Ιούνιο.
Το θέμα συζητήθηκε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ, Νίκου Τσούκαλη, με την οποία υπενθύμισε ότι η αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων αποτελεί πρόταση του κόμματός του από τον Οκτώβριο 2012, μία «πρόταση ανακούφισης των κατώτερων εισοδηματικά τάξεων».
«Απαντώ ξεκάθαρα ότι η πρόβλεψη για την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων θα γίνει νόμος του κράτους. Πρόκειται για μία δίκαιη ρύθμιση, από την οποία θα επωφεληθεί άμεσα το δημόσιο ταμείο και, κατ΄επέκταση, οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες, από ένα σημαντικό ποσό που δυστυχώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς αυτή τη στιγμή από το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και εξήγησε ότι τα πιστωτικά ιδρύματα δεσμεύουν μεν τους λογαριασμούς, αλλά δεν γνωστοποιούν τα ποσά.
Πόσα μπορεί, όμως, να είναι τα χρήματα αυτά; Από πρόσφατα στοιχεία που περιήλθαν στο υπουργείο υπουργείο Δικαιοσύνης, μόνο το ΣΔΟΕ έχει προβεί, μέχρι στιγμής, στη δέσμευση καταθέσεων, ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ, 770.000 δολαρίων, 30.000 τουρκικών λιρών, ενώ έχουν γίνει και δεσμεύσεις σε χρυσό, ακίνητα, μετοχές, κοσμήματα, κλπ. Είναι σαφές, λοιπόν, ανέφερε ο κ. Αθανασίου ότι το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, διότι στα παραπάνω ποσά δεν υπολογίζονται καταθέσεις που βρίσκουν έρεισμα στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και στη νομοθεσία για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που υπάρχουν πάρα πολλές υπό δέσμευση καταθέσεις.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αποκάλυψε ότι ενδεχομένως είναι χρήσιμο να συνδυαστεί η διάταξη αυτή και με μία ακόμη ρύθμιση, εκείνη για την επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου και αυτοβούλως τα επιστρέφουν, πριν ασκηθεί η δίωξη τους ή μετά τη δίωξή τους και πάντως πριν από την καταδίκη.
Η ουσία της διατάξεως είναι έτοιμη, αποκάλυψε ο υπουργός και θα κατατεθεί τον Ιούνιο. Πάντως, ο κ. Αθανασίου είπε ότι η νομοθετικές αυτές πρωτοβουλίες θα τύχουν λεπτομερούς επεξεργασίας, «διότι τα τεχνικά ζητήματα δεν είναι λίγα ενώ εύκολα το ζήτημα μπορεί να γίνει αιτία μικροκομματικής εκμετάλλευσης, εάν συνδυαστεί και με την επιεικέστερη αντιμετώπιση των καταχραστών που θα επιστρέφουν οικειοθελώς τα χρήματα».
Ένα πρωτογενές πλεόνασμα ουσιαστικά βρισκόταν όλα αυτά τα χρόνια υπό τη διαχείριση των τραπεζών, σχολίασε ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης και εξήγησε ότι η απροθυμία των τραπεζών εξηγείται, διότι πλέον θα στερούνται την εν λευκώ διαχείριση όλων αυτών των χρημάτων. Ο βουλευτής κατήγγειλε, εξάλλου ότι προκλητική είναι η απροθυμία των τραπεζών να ενημερώσουν και για τις ανενεργές καταθέσεις.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου