ΟΟΣΑ: Προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο


Ύφεση για έβδομη συνεχόμενη χρονιά προβλέπει για την Ελλάδα το 2014 ο ΟΟΣΑ, που επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δράσουν άμεσα για τη μείωση του ελληνικού χρέους

Πιο συγκεκριμένα στην έκθεση των 325 σελίδων του ΟΟΣΑ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο δημόσιο χρέος. Ο οργανισμός προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα φτάσει το 2020 στο 157% του ΑΕΠ εξαιτίας της ύφεσης και της μεγάλης μείωσης του πληθωρισμού έναντι πρόβλεψης της τρόικας 124% του ΑΕΠ για την ίδια χρονιά. 



Επιπλέον ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2014 θα είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά ύφεση για την Ελλάδα στο 0,4% και υποστηρίζει ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2015 και θα ανέλθει στο 0,6%.

Ο ΟΟΣΑ κάνει προς την ελληνική κυβέρνηση 329 προτάσεις για την βελτίωση της οικονομίας και την μείωση των τιμών κυρίως στους τομείς της επεξεργασίας τροφίμων, των δομικών υλικών, του λιανεμπορίου και του τουρισμού.

Την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων εισηγείται στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ και πιθανώς το θέμα αυτό συζητήθηκε κατά τις συναντήσεις που είχε χθες στην Αθήνα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ανχελ Γκουρία.

Η έκθεση αναφέρεται αναλυτικά σε θέματα γύρω από τη δημόσια διοίκηση και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει αλλαγή στο καθεστώς εργασίας που ισχύει στον δημόσιο τομέα, τουλάχιστον για τους νεοπρο-σλαμβανόμενους. Η εισήγηση του οργανισμού είναι οι προσλήψεις στο Δημόσιο να γίνονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά τα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα. Το ζήτημα είχε τεθεί στην έκθεση του Οργανισμού το 2011 και τώρα επανέρχεται με πιο εμφατικό τρόπο.

Κατά τα άλλα, η έκθεση επισημαίνει πρόοδο στον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, σημειώνοντας την ανάγκη για «περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, μέσω της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων με “καθαρά” και “αντικειμενικά” κριτήρια».

Ως προς την επιδιωκόμενη συρρίκνωση, αλλά και την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, επισημαίνεται ότι ο στόχος επιτυγχάνεται για τη διετία 2011-2015, που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περίπου 150.000 αποχωρήσεις, κυρίως λόγω συνταξιοδοτήσεων. Επιπλέον, γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αλλά και στις 15.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014. Περαιτέρω, η έκθεση αναφέρεται στην επιτευχθείσα μείωση κατά 20% των μισθολογικών δαπανών σε όλο το φάσμα του Δημοσίου, αλλά και στην προσπάθεια μείωσης των διοικητικών βαρών προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η επιχειρηματικότητα, αλλά και να μειωθεί η γραφειοκρατία.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΟΟΣΑ προβλέπουν μεταξύ άλλων:

• Συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων όπως έχουν σχεδιαστεί

• Κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο

• Μείωση των συντάξεων στα ευγενή Ταμεία

• Εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής με την κατάργηση της αμνηστίας για φορολογικές παραβάσεις με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα

• Παρεμβάσεις στους τομείς του άρτου, της αγοράς του τσιμέντου, των μαρινών, των ξενοδοχείων και της κρουαζιέρας

• Επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων

• Εναρμόνιση των εισφορών συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ταμείων.

πηγή:real.gr - aftodioikisi.gr -madata.gr
Ειρήνη Ν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης