Τρίπτυχο... καταστροφής επεξεργάζεται η τρόικα


Τρίπτυχο της... καταστροφής επεξεργάζεται η τρόικα και στο κάδρο βάζει εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, καθώς και χιλιάδες νοικοκυριά, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με νέα μέτρα. 


Συγκεκριμένα:

1) Απολύσεις: Η τρόικα πιέζει για απελευθέρωση, θέλοντας να πετύχει διπλασιασμό του ορίου «απομακρύνσεων» στο 10% για κάθε μήνα. Με απλά λόγια, οι τροϊκανοί ζητούν να απολύονται μέχρι και 60 άτομα τον μήνα από επιχειρήσεις που απασχολούν έως 150 εργαζόμενους. Η κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται αλλαγές στον νόμο 1387/83 για τα όρια των ομαδικών απολύσεων, με εντολή τρόικας και πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Σήμερα, τα όρια πέρα από τα οποία οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές είναι: α) μέχρι 6 εργαζομένους τον μήνα για επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζομένους και β) ποσοστό 5% του προσωπικού κάθε μήνα και μέχρι 30 εργαζομένους για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζομένους. Πάνω από αυτά τα όρια, οι απολύσεις θεωρούνται ομαδικές και πρέπει να έχουν την έγκριση του υπουργείου Εργασίας.

2) Οργιο εξώσεων: Την πλήρη και άμεση απελευθέρωση του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων ζητεί η τρόικα από την κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να δείχνει στις διαπραγματεύσεις την παραμικρή διάθεση συμβιβασμού με τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Η τρόικα ζητεί να καταργηθεί η δωδεκαετία και στις υφιστάμενες (δηλαδή τις παλαιές) μισθώσεις, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης αντιπροτείνει να διατηρηθεί η δωδεκαετία στις παλαιές, ενώ στις νέες μισθώσεις να υπάρχει η δυνατότητα εξαετούς μίσθωσης με ανανέωση για ακόμη έξι χρόνια. Η τρόικα ανταπαντά πως απελευθέρωση πρέπει να υπάρχει και στις παλαιές μισθώσεις!

3) Οσμή νέων μέτρων: Ασφυκτικές πιέσεις για επιπλέον μέτρα το 2014 φέρεται να ασκεί η τρόικα, ενώ αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζήτησαν από το οικονομικό επιτελείο να αρχίσει να καταρτίζει έναν κατάλογο με πιθανά μέτρα που θα καλύψουν το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016.

Το τελικό ποσό του δημοσιονομικού κενού της διετίας και τα μέτρα θα συμφωνηθούν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, το τρίτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος Αντώνη Σαμαρά έχει τονίσει ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα.   ΛΕΖΑΝΤΑ Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να τονίζει πως η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα, όμως η τρόικα επεξεργάζεται το τρίπτυχο της καταστροφής για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου 2015-2016.
Espressonews.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης