Η άγονη γραμμή πιο κοντά στην Ευρώπη


Οι προκλήσεις, τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης των μικρών ελληνικών νησιών, σε περίοδο οικονομικής κρίσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσκεψης κλιμακίου του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Νότιο Αιγαίο

Η περιφέρεια λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας έχει ανάγκη τη στήριξη των διαρθρωτικών ταμείων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της σύγκλισης με τις υπόλοιπες της Ευρώπης.


Το ζήτημα των τακτικών και οικονομικά προσιτών συγκοινωνιών των μικρών ακριτικών νησιών είναι θεμελιώδες για την επιβίωση των κατοίκων και αποτελεί προϋπόθεση κάθε αναπτυξιακής προοπτικής.

Μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που συμμετέχουν στην επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, ταξίδεψαν στη Ρόδο, την Τήλο και τη Χάλκη, μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Γιώργο Σταυρακάκη.

Η ομάδα εργασίας του ευρωκοινοβουλίου, συνοδευόμενη από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιάννη Μαχαιρίδη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χίου, αρμόδιο για θέματα νησιωτικής πολιτικής Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο, ενημέρωσε τους τοπικούς φορείς για την εξέλιξη της διαβούλευσης του νέου μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε.

Παράλληλα, ξεναγήθηκε σε έργα που ολοκληρώθηκαν με την συγχρηματοδότηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και κατέγραψε τα προβλήματα των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Την προγραμματική περίοδο 2007-13 από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου» συγχρηματοδοτήθηκαν έργα υποδομών που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ.

«Η περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα», δήλωσε η γερμανίδα Ευρωβουλευτής Κονστάντζε Κρελ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι παρά το αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη, το Ευρωκοινοβούλιο δίνει μάχη για να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τα μικρά νησιά.



Η Χάλκη και το «μεταφορικό ισοδύναμο»

Πρώτος σταθμός των Ευρωβουλευτών ήταν η Χάλκη. Στο ακριτικό νησί, οι 470 μόνιμοι κάτοικοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρόδο για την προμήθεια αγαθών πρώτης ανάγκης αλλά και για την πρόσβαση σε βασικές δημόσιες υπηρεσίες. Για να ταξιδέψει κανείς στη Ρόδο μετ’ επιστροφής με το ένα πλοίο που δρομολογείται κάθε ημέρα, χρειάζεται 26 ευρώ. Το χειμώνα δε, λόγω της κακοκαιρίας, η σταθερή σύνδεση δεν είναι εξασφαλισμένη.

«Το κόστος μετακίνησης είναι πολλαπλάσιο για τους κατοίκους των νησιών. Παράλληλα, ο τύπος των πλοίων που χρησιμοποιούνται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες του Αιγαίου το χειμώνα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Δικτύου Μικρών Νησιών Λευτέρης Κεχαγιόγλου, τονίζοντας παράλληλα ότι τα κράτη – μέλη της βόρειας Ευρώπης έχουν λύσει το πρόβλημα των νησιωτικών περιφερειών.

Η εφαρμογή του «μεταφορικού ισοδύναμου» δηλαδή η εξίσωση του κόστους των μεταφορών στη στεριά και τη θάλασσα αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας. Το λειτουργικό κόστος των πλοίων της άγονης γραμμής δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω της εμπορικής εκμετάλλευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ρητά ότι το λειτουργικό κόστος (π.χ εισιτήρια) δεν είναι επιλέξιμο για συγχρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατών- μελών να καθορίσουν τη λειτουργιά των θαλάσσιων γραμμών ως υπηρεσία γενικού οικονομικού συμφέροντος, με τον περιορισμό του σεβασμού των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού.

«Το θαύμα της Τήλου»

«Η Τήλος αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης» τόνισε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σταυρακάκης. Το νησί έχει καταφέρει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας απορρόφησης κοινοτικών πόρων. Τα έργα υποδομής έχουν δώσει αναπτυξιακή πνοή. Ο αριθμός των μόνιμων κατοίκων έχει αυξηθεί στους 829 το 2013 από τους 271 το 1991. Ο αριθμός των κλινών για την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης έχει ανέβει κατακόρυφα.

Μοχλός για την ανάπτυξη είναι το ταχύπλοο σκάφος Sea Star. Αποτελεί πρωτοβουλία του εκλιπόντος δημάρχου Τάσου Αλιφέρη και ανήκει σε ναυτιλιακή εταιρεία με βασικό μέτοχο το Δήμο Τήλου. Από το 2000, πραγματοποιεί κατά την θερινή κυρίως περίοδο, καθημερινά δρομολόγια προς την Ρόδο, λύνοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα των μετακινήσεων προς το περιφερειακό κέντρο.

Σημαντικό ζήτημα για τη βιωσιμότητα της γραμμής, αποτελεί η κάλυψη από την περιφέρεια μέρους του λειτουργικού κόστους.
«Χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας για τα νησιά. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να πετύχουμε περισσότερα με λιγότερα χρήματα», υποστήριξε η Ισπανίδα Μαρία Περεζ Ιριγκογιέν, εισηγήτρια για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Οι τοπικοί φορείς εκτιμούν ότι η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα αποτελεί την ιδανική λύση στο πρόβλημα των θαλάσσιων μεταφορών. Μια τέτοια προσπάθεια έχει πολλές πιθανότητες να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τα ευρωπαικά ταμεία συνοχής. Ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τη νησιωτική ανάπτυξη βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2014.

 gr.euronews.com/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!