Παρά την ανακεφαλαιοποίηση, οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις «στρόφιγγες»


"Μετά από περίπου 5 χρόνια, στα οποία σημειωτέον ο κ. Προβόπουλος βρίσκεται στο «τιμόνι» της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες διαθέτουν ακόμη «ανοίγματα», η ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα βαίνει μειούμενη, σε μια αγορά η οποία στην κυριολεξία ασφυκτιά"

 Του Γιάννη Αγουρίδη 


Το "βιολί" του συνεχίζει σύσσωμο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, παρά τις συνεχείς "διασώσεις" τις οποίες έχει... υποστεί, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση Καραμανλή. Μετά το πρώτο "πακέτο" 28 δισ. ευρώ που είχε δοθεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη (2008) μέχρι και την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στηρίζεται ανελλιπώς από όλες τις κυβερνήσεις, με την προσδοκία να ενισχύσει τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας.

Μετά από περίπου 5 χρόνια, στα οποία σημειωτέον ο κ. Προβόπουλος βρίσκεται στο "τιμόνι" της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες διαθέτουν ακόμη "ανοίγματα", σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τον έλεγχο που πραγματοποιεί η BlackRock, ενώ η ροή χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα βαίνει μειούμενη, σε μια αγορά η οποία στην κυριολεξία ασφυκτιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο ήταν στο -4%σε σχέση μετον περασμένο μήνα που ήταν ήταν στο -4,1%, δείγμα του ότι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα τόσο από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Σαμαρά, όσο και από τις τράπεζες, αλλά και το διοικητή της ΤτΕ Γιώργο Προβόπουλου, δεν έχει οδηγήσει ακόμη στην αύξηση της ροής ρευστού προς την πραγματική οικονομία.

Η έκθεση

Την ίδια ώρα, τις επόμενες ημέρες, τα στελέχη της BlackRock, τα οποία βρίσκονται στην Αθήνα, ξεκινούν το τρίτο στάδιο διάθεσης στοιχείων, το οποίο αφορά τα δάνεια που έχουν δοθεί από τις θυγατρικές του εξωτερικού.

Αμέσως μετά τα μέσα Οκτωβρίου θα αρχίσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ασκήσεις προσομοίωσης (stress tests) έτσι ώστε να εξαχθεί ο τελικός λογαριασμός, ο οποίος σύμφωνα με τραπεζικές εκτιμήσεις θα είναι γύρω στα 5 δισ. ευρώ, ενώ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το εν λόγω ποσό μπορεί να καλυφθεί από το "μαξιλάρι" που υπάρχει στο ΤΧΣ, το οποίο είναι έως 11 δισ. ευρώ, αλλά και από ενδεχόμενες πωλήσεις θυγατρικών ή ακινήτων.

Αναφορικά με τα στοιχεία της ΤτΕ, η ίδια αναφέρει πως η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 855 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο του 2013.

Επιχειρήσεις

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2013 ήταν αρνητική κατά 482 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 942 εκατ. ευρώ), ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούνιο του 2013. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -3,9%, από -4,2% τον περασμένο μήνα, και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 449 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 822 εκατ. ευρώ). Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -14,5%, από -15,4% τον Ιούνιο του 2013.

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν θετική κατά 39 εκατ. ευρώ (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 33 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε στο -1,2%, από -1,6% τον Ιούνιο του 2013.

Αρνητική κατά 412 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούλιο του 2013 (Ιούλιος 2012: αρνητική καθαρή ροή 459 εκατ. ευρώ), και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,7%, από -3,6% τον Ιούνιο του 2013.

ΠΗΓΗ: avgi.gr

periodista.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!