Ο Ρέντσο Πιάνο χειροκροτεί δύο Ελληνες φοιτητές
Δύο Ελληνες φοιτητές, ο ένας τεταρτοετής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Πάτρας και ο άλλος πεμπτοετής της Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του ΕΜΠ, άκουσαν τα ονόματά τους από τον διάσημο Ρέντσο Πιάνο για το πρώτο βραβείο του διαγωνισμού για τον σχεδιασμό του Κέντρου Επισκεπτών του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Φαληρικό Δέλτα.
Το σχέδιο των Αγι-Παναγιώτη Μουρελάτου και Σπυρίδωνα Γιωτάκη θα είναι αυτό που θα εφαρμοστεί και θα αποτελέσει το «εργοτάξιο ιδεών» το οποίο θα ενημερώνει για την πορεία των εργασιών και θα αποτελέσει προοίμιο όσων θα ακολουθήσουν με την ολοκλήρωσή του το 2015.
Ενα χειροκρότημα και μερικά επαινετικά λόγια από τον Ρέντσο Πιάνο δεν είναι μικρό πράγμα για δυο φοιτητές πριν ακόμη ξεκινήσουν την άσκηση του επαγγέλματός τους και μάλιστα σε εποχή οδυνηρής κρίσης που η αρχιτεκτονική πλήττεται σφοδρά.
Ο Ιταλός αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ σε ζωντανή τηλεδιάσκεψη από το γραφείο του στο Παρίσι με το αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, όπου έγινε χθες το πρωί η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, μίλησε για την ποιότητα των 93 προτάσεων που υποβλήθηκαν από προπτυχιακούς φοιτητές ελληνικών σχολών.
Δυσκολεύτηκε, είπε, να καταλήξει στα βραβεία. Αναφερόμενος στο α' βραβείο, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το πνεύμα ελευθερίας που το διακατέχει και ταιριάζει με τον δικό του σχεδιασμό, από την καθαρότητα της μορφής του και τη δυνατότητα προσβασιμότητας.
Πρόκειται για μια διάφανη, ελαφριά και ανακυκλώσιμη κατασκευή, ανοιχτή προς το εργοτάξιο, που θα είναι έτοιμη τον Ιούλιο.
Μια εφήμερη κατασκευή ήταν και το πρώτο έργο του Πιάνο. Οι δύο βραβευμένοι, φίλοι από παιδιά, παρέλαβαν το βραβείο (αντιστοιχεί σε 18.000 ευρώ) ανέβηκαν στη σκηνή και απάντησαν σε ερωτήσεις όσο πιο λιτά μπορούσαν. «Είμαστε τυχεροί, ήταν μεγάλη ευκαιρία».
Ο διαγωνισμός ήταν «μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα και σημάδι εμπιστοσύνης στους νέους σε μια τέτοια εποχή», ανέφερε με τον γνωστό γλαφυρό του λόγο ο γενικός διευθυντής του ΚΠΙΣΝ, Γιάννης Τροχόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του Τεχνικού Τμήματος του Ιδρύματος, Θεόδωρος Μαραβέλιας, δήλωσε «υπερήφανος για το υψηλό επίπεδο αρχιτεκτονικών σπουδών στη χώρα μας». Αξιοσημείωτη και η επισήμανση του αρχιτέκτονα Γιάννη Βεντουράκη, μέλους της κριτικής επιτροπής: «Πρώτη φορά ένας φορέας εμπιστεύεται νέους για να παράξουν έργο συγκεκριμένο».
«Καλωσορίζω τη νέα γενιά που προσδοκά ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο Γ. Τροχόπουλος. Η σύμπραξη με τους νέους, με τους πολίτες και «το κλείσιμο της απόστασης με τους ανθρώπους του μεροκάματου και των γύρω περιοχών» είναι το μεγάλο στοίχημα. Η λύση του θα αναζητηθεί όχι όταν ολοκληρωθούν η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Εθνική Βιβλιοθήκη και το Πάρκο Πολιτισμού, αλλά κατά την τριετία της λειτουργίας του Κέντρου Επισκεπτών, το οποίο, με εργαστήρια, εκδηλώσεις και προγράμματα που διαμορφώνονται, θα έχει το χαρακτήρα «μιας μικρογραφίας της ποικιλίας δράσεων του ΚΠΙΣΝ».
ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ 93 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Η πρώτη έκθεση που θα φιλοξενήσει το Κέντρο Επισκεπτών θα είναι οι 93 αρχιτεκτονικές προτάσεις τις οποίες ο Ρέντσο Πιάνο χαρακτήρισε ποιοτικές. Ο ίδιος χθες ανακοίνωσε τρία βραβεία και τρεις εύφημες μνείες. Το Β΄ Βραβείο, με 13.200 ευρώ, κέρδισαν οι Ξένη Στούμπου, Βαλεριάν-Αντώνιος Πορτοκάλης και Ιωάννης-Μακάριος Κουφόπουλος (Σχολή Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών ΕΜΠ).
Το Γ΄ Βραβείο και 8.800 ευρώ πήραν οι Ηλίας Οικονομάκης και Αγγελος Σιαμπακούλης (Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ). Οι Εύφημες Μνείες (βραβείο εξαγοράς), με 3.000 ευρώ έκαστη, απονεμήθηκαν σε ομάδες εννέα φοιτητών από τις αρχιτεκτονικές σχολές του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΕΜΠ.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
ethnos.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου