ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Να σταματήσει η αλληλομετάθεση ευθυνών

"Είναι πολύ σωστή η προτεραιότητα για μια δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη. Αυτό, όμως μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι όταν τα χρονοδιαγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανώς δεν βγαίνουν θα πρέπει να έχουμε την ευελιξία να τα αναπροσαρμόζουμε", τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚ κ. Άννυ Ποδηματά στο πλαίσιο της Διακοινοβουλευτικής Συνεδρίασης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Όλι Ρεν. 


Στην παρέμβαση της στην Κοινή Συνεδρίαση των Επιτροπών Προϋπολογισμού, Οικονομίας και Απασχόλησης, στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Εβδομάδας για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο που διεξάγεται 28-30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλες με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εθνικών Κοινοβουλίων, η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννυ Ποδηματά, απευθυνόμενη στον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Οικονομίας κ. Όλι Ρεν η κ. Ποδηματά είπε: "Δεν υπάρχει κανένας που να διαφωνεί με τις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ετήσιας Επισκόπησης για την Ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα: μία δημοσιονομική προσαρμογή φιλική στην ανάπτυξη, αποκατάσταση της χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, μεγέθυνση και ανταγωνιστικότητα, αντιμετώπιση της ανεργίας και ένας αποτελεσματικός δημόσιος τομέας και δημόσιες υπηρεσίες. Το μεγάλο στοίχημα και το μεγάλο πρόβλημα ταυτοχρόνως είναι πως θα μεταφέρουμε στην πράξη αυτές τις προτεραιότητες".

Ειδικότερα "είναι πολύ σωστή η προτεραιότητα για μια δημοσιονομική προσαρμογή φιλική προς την ανάπτυξη. Αυτό, όμως μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι όταν τα χρονοδιαγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής εμφανώς δεν βγαίνουν θα πρέπει να έχουμε την ευελιξία να τα αναπροσαρμόζουμε."

Ενώ, αναφερόμενη στα νέα στοιχεία που προκύπτουν από ακαδημαϊκές μελέτες, εντός και εκτός της ΕΕ, επεσήμανε ότι "ναι μεν υπάρχει μία ακαδημαϊκή συζήτηση για την επίπτωση του χρέους στην ανάπτυξη, αλλά υπάρχει και μια άλλη συζήτηση για την μεγάλη αρνητική επίπτωση μιας απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής στην ανάπτυξη (δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής). Γι αυτό πρέπει και τα δύο να ληφθούν υπόψη για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε αποτελεσματικές πολιτικές."

 Η κ. Ποδηματά τόνισε επίσης ότι "πρέπει να σταματήσει η αλληλομετάθεση ευθυνών ως προς τις αιτίες της κρίσης. Πρέπει να αναγνωρίσουμε με αρκετό βαθμό γενναιότητας ότι γι αυτή την κρίση υπήρχαν σοβαρές πολιτικές και θεσμικές ευθύνες και ανεπάρκειες στο Ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ και στο εθνικό επίπεδο, υπήρξαν σωρευμένα λάθη και παραλείψεις, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση".

Επεσήμανε ακόμη ότι "βιώσαμε μια κατάσταση όπου πολλές εθνικές κυβερνήσεις μετέθεταν τις ευθύνες στο ευρωπαϊκό επίπεδο και αντιστοίχως από το ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχε μια στοχοποίηση στο εθνικό επίπεδο" και ότι "πρέπει να αναγνωρίσει ο καθένας τις ευθύνες του με γενναιότητα και ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να πάμε παραπέρα."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ