Με υπογραφή Πούτιν η απαγόρευση υιοθεσιών στους Αμερικανούς


Ο νόμος χαρακτηρίζεται ως ένας από τους εχθρικότερους κατά των ΗΠΑ

Το νόμο που απαγορεύει στους Αμερικανούς να υιοθετούν παιδιά ρωσικής καταγωγής υπέγραψε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο νόμος αυτός, ο οποίος επιβάλλει και άλλα μέτρα σε αντίποινα για τις κυρώσεις που προβλέπονται σε αμερικανική νομοθεσία με στόχο να τιμωρούνται όσοι Ρώσοι κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -τον «κατάλογο Μαγκνίτσκι»- που ενέκρινε το αμερικάνικο Κογκρέσο τίθεται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και θεωρείται βέβαιο ότι θα κλιμακώσει τις εντάσεις στις σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον.

Ο νόμος χαρακτηρίζεται ένα από τα πιο εχθρικά μέτρα που έχει λάβει η Μόσχα έναντι της Ουάσινγκτον μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο νόμος που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ προβλέπει το πάγωμα πόρων Ρώσων αξιωματούχων οι οποίοι ενέχονται στο θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι, καθώς και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Μόσχα τον χαρακτήρισε μια «μη φιλική ενέργεια» και προειδοποίησε ότι θα αντιδράσει.

Ο νόμος που επικυρώθηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Ρωσίας προβλέπει επίσης την κατάρτιση μιας «μαύρης λίστας» Αμερικανών οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι στη Ρωσία και υπάρχουν υποψίες σε βάρος τους ότι παραβίασαν δικαιώματα Ρώσων πολιτών.

Αυτή η λίστα έχει ήδη δημιουργηθεί, αλλά δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία εστάλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο από το Κρεμλίνο σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, περίπου 15.000 παιδιά από τη Ρωσία έχουν υιοθετηθεί από ξένους μεταξύ 2008 και 2011, περιλαμβανομένων 5.000 και πλέον από Αμερικανούς, έναντι 33.000 παιδιών που έχουν υιοθετηθεί από Ρώσους υπηκόους.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες υιοθεσίες για 52 περιπτώσεις.

Νωρίτερα σήμερα, δικαστήριο της Μόσχας αθώωσε τον μόνο αξιωματούχο ο οποίος είχε αντιμετωπίσει δίωξη για το θάνατο του Μαγκνίτσκι στη φυλακή το 2009, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Το δικαστήριο έκρινε ότι ο Ντμίτρι Κρατόφ, υποδιευθυντής της φυλακής όπου κρατείτο ο δικηγόρος, δεν ήταν ένοχος της κατηγορίας για αμέλεια και δεν υπήρξε ουδεμία σύνδεση ανάμεσα στις ενέργειες του Κρατόφ και το θάνατο του 37χρονου τότε Μαγκνίτσκι, ο οποίος είχε προφυλακιστεί το Νοέμβριο του 2008 αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για φοροδιαφυγή.

Ο δικηγόρος έπασχε από παγκρεατίτιδα, για την οποία δεν του χορηγήθηκε καμιά αγωγή ώσπου πέθανε ένα χρόνο αργότερα. Αξιωματούχοι του σωφρονιστικού συστήματος είπαν ότι πέθανε από ανακοπή καρδιάς. Έρευνα που είχε διεξαγάγει το συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κρεμλίνου είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ξυλοκοπηθεί βάναυσα μερικές ώρες πριν από το θάνατό του, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Ο Μαγκνίτσκι είχε συλληφθεί αφού είχε καταγγείλει φορολογικές απάτες ύψους εκατομμυρίων δολαρίων στις οποίες εμπλέκονταν εταιρείες οι οποίες συνδέονται με το Κρεμλίνο.

newsbeast.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης