Οι κάτοικοι να οδηγήσουν τα Ραδοβύζια στη νέα εποχή


-"Τα Τζουμέρκα και μαζί μ' αυτά τα Ραδοβύζια, μαζί με τα βουνά των Αγράφων και την κοιλάδα του Αχελώου, είναι μια ενιαία γεωγραφική ενότητα... "

Του Νίκου Κοντογιώργου

Τελείωσε κι’ αυτό το φετινό διήμερο στα Ραδοβύζια. Υπουργοί, ευρωβουλευτές, παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού κράτους, δημοσιογράφοι και φυσικά εκπρόσωποι της Ηπειρωτικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, κατέθεσαν τους όποιους προβληματισμούς…


Προβληματισμούς… όπου στην συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και στην ευρύτερη της κοιλάδας του Αχελώου, είναι εντονότατοι… Είναι, γιατί στην πλούσια από τη φύση αυτή περιοχή της πατρίδας μας, κυριαρχεί η πλήρης –κυριολεκτικά- τελμάτωση από κάθε άποψη της «κάθε» ανθρώπινης παραγωγικής διαδικασίας.

Αυτή η σημερινή πραγματική εικόνα του 2012, είναι η συνέχεια μιας ωχαδελφικής πραγματικότητας, η οποία έχει την αφετηρία της… από το 1881. Δηλαδή από τότε που ο γεωγραφικός αυτός όγκος εντάχθηκε στο τότε νεοσύστατο ελληνικό κράτος. Πέρασαν κυβερνήσεις, νομάρχες, βουλευτές… υποσχέθηκαν, βεβαίωναν και διαβεβαίωναν για μια ήπια μορφής ανάπτυξη, κι όμως αυτή ποτέ δεν ήρθε κι’ έτσι όλοι τους μοιραία αποδείχθηκαν, επιεικώς ψεύτες…

Αυτή η εικόνα σίγουρα δημιουργεί όχι μόνο αγανάκτηση, αλλά και έναν έντονο προβληματισμό και φυσικά πάρα πολλά ερωτήματα. Αναρωτιέται κανείς, πως είναι π.χ. δυνατόν σε μια πανέμορφη κοιλάδα, όπως αυτή του δεύτερου ποταμού της χώρας, να κυριαρχεί η πραγματικότητα της υπανάπτυξης;

Τι είναι λοιπόν αυτό το βασικό στοιχείο που έχει διαμορφώσει αυτό το άσχημο στάτους, όχι μόνο από την πλευρά του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη Άρτας, αλλά και από την πλευρά του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας και σίγουρα των άλλων Δήμων που υπάρχουν στις όχθες του Αχελώου σε Ευρυτανία και Αιτωλοακαρνανία;

Κατά την δική μας ταπεινή γνώμη, το βασικό στοιχείο είναι οι υποδομές. Κάθε μορφή υποδομής. Από τους δρόμους, τις συγκοινωνίες, μέχρι και εκείνες τις δράσεις των όποιων επιχειρηματικών ήπιων δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Απλό παράδειγμα, αν κάποιος θελήσει να επισκεφθεί την περιοχή (Ραδοβύζια) είναι σίγουρο ότι ΔΕΝ θα βρει κάπου να γευματίσει και ούτε να διαμείνει, εκτός από την περίπτωση του Μεσοπύργου και της αντίστοιχης περιοχής στη Σκουληκαριά.

Σ’ αντίθεση με τα Τζουμέρκα, η περιοχή των Ραδοβυζίων μέχρι σήμερα δεν προσφέρεται για εξορμήσεις. Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ξεκινώντας κάποιος από την Άρτα για Καρδίτσα, πρέπει να φτάσει στον Αχελώο (γέφυρα Κοράκου), και στην Αργιθέα Καρδίτσας, ώστε να βρει… υπηρεσίες εξυπηρέτησης !!!

Είναι μια πραγματικότητα την οποία βιώνει -λόγω καταγωγής- χρόνια τώρα το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αντώνης Κοσσυβάκης. Φαίνεται ότι ο άνθρωπος αυτός σκέφθηκε και αποφάσισε ότι πρέπει να πάρει την υπόθεση στα χέρια του… Και την πήρε. Με τις γνωριμίες του εκεί στις Βρυξέλλες και την αποφασιστικότητά του οργάνωσε στην περιοχή του τις 2μερίδες.

Όλα πήγαν καλά από πλευράς οργάνωσης. Η φωνή της περιοχής ακούσθηκε… η ίδια έγινε «γνωστή» έξω από τα στενά σύνορα της Χώρας, τα προβλήματα συζητήθηκαν και γιατί όχι έγιναν «ορατά» περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Κι’ όλα αυτά -θέλουμε δεν θέλουμε- χάρις στην ενεργητικότητα και στις πρωτοβουλίες του Αντώνη Κοσσυβάκη.

Απομένει τώρα να ενεργοποιηθούν και κάποιοι άλλοι -Περιφέρειες και Δήμοι- ώστε να δώσουν λύσεις στις βασικές υποδομές, όπως είναι π.χ. οι δρόμοι. Απομένει επίσης να ενεργοποιηθούν οι κάτοικοι και αυτό είναι το βασικό στοιχείο για κάθε μορφής ανάπτυξης. Πρέπει να προβληματιστούν θετικά και να αφήσουν κατά μέρος την οποιαδήποτε καχυποψία. Δεν υπάρχουν «δράκοι», πίσω από την όποια πρωτοβουλία...

Έτσι οι κάτοικοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ώστε σιγά-σιγά να οδηγήσουν τα Ραδοβύζια σε μια νέα εποχή. Μια εποχή που την έχει έντονα ανάγκη αυτός ο πλούσια προικισμένος από τη φύση τόπος. Ας παραδειγματιστούν από τα κεντρικά και βόρεια Τζουμέρκα, όπως και εκείνα τα Τζουμέρκα της περιοχής των Τρικάλων.

Ας σκεφθούν οι κάτοικοι των Ραδοβυζίων τι πρωτοβουλίες πήραν τα Ζαγοροχώρια. Το πόσο απλές ήταν αυτές οι πρωτοβουλίες (π.χ. από τις λαχανόπιτες… κλπ !!) και σήμερα αυτή η περιοχή είναι πλέον ένας διεθνής προορισμός. Εκεί ΔΕΝ λειτούργησε η όποια καχύποπτη τοπική κοινωνία... Ελπίζω ότι καταλαβαίνουν πολύ καλά κάποιοι συμπατριώτες μου...!!!

Εκεί λειτούργησε η ανάγκη να ξεφύγουν από την μιζέρια και το κατάφεραν. Παρ΄ότι η φύση δεν τους έδωσε απλόχερα το πράσινο και τα νερά που έχει το Ραδοβύζι και γενικά ολόκληρη αυτή η περιοχή των Τζουμέρκων που για τον υπογράφοντα είναι μια ενιαία γεωγραφική περιοχή μαζί με τα βουνά των Αγράφων και την κοιλάδα του Αχελώου.

Κλείνοντας αυτό το σχόλιο θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε βάση στα όσα είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς στη Μεγαλόχαρη. Ας θυμηθούμε...



Σχόλια

  1. Καλά, πάρα πολύ καλά τα γράφεις Νίκο. Και να σκεφθείς ότι ολόκληρο το καλοκαίρι που η ορεινή Ελλάδα είναι γεμάτη από εκδηλώσεις, εμείς στα Ραδοβύζια, έχουμε ξεχάσει τι σημαίνει τοπική παράδοση, και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Τώρα αν κάποιοι εννοούν τα κλαρίνα ως εκδήλωση και τελειώσαμε, ε, αυτή δεν είναι εκδήλωση... Που είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που θα πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους;

    Α, ξέχασα... όπως έχουν ξεχάσει να ζυμώνουν παραδοσιακό ψωμί, έχουν ξεχάσει και πολλά άλλα αυτονόητα πράγματα... Στα Κεντρικά και Βόρεια Τζουμέρκα συναγωνίζονται γι' αυτά τα αυτονόητα και πως θα τα παρουσιάσουν καλύτερα...!!! Ενώ εδώ άστα να παν, αν εξαιρέσουμε κάπως το Σέλτσο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρουμε μόνο να κουτσομπολεύουμε και να κατηγορούμε πρωτοβουλίες σαν αυτές του Κοσσυβάκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Μάλλον μάθαμε μας έμαθαν; ...χρόνια τώρα να μην κάνουμε τίποτα να τα θεωρούμε όλα ότι καλά είμαστε και ...όσα έρθουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Και το όνομα αυτού Φοίβος !!