Οι Αρτινοί σνομπάρουν το Αρχαιολογικό Μουσείο...


ΡΗΓΙΝΟΣ: "Έχουμε επισκέπτες, έχουμε γκρουπάκια από την Πάτρα, από τη Θεσσαλονίκη, από τα νησιά και δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από την ίδια την πόλη".

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ευρήματα που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας παρουσίασε ο αρχαιολόγος της ΛΓ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Άρτας – Πρέβεζας Γεώργιος Ρήγινος ο οποίος ήταν ομιλητής στην εκδήλωση του Μ/Φ Συλλόγου «Σκουφάς» που πραγματοποιήθηκε την 25η Μαρτίου, στην αίθουσα του συλλόγου. 


Ο κ. Γ. Ρήγινος αριστερά με τον Π.Βοκοτόπουλο
Με τη βοήθεια πλούσιου φωτογραφικού υλικού, που προβαλλόταν από τον προτζέκτορα, ο κ. Ρήγινος μίλησε για τους σημαντικότερους σταθμούς στην ιστορία της πόλης, για την αρχαία Αμβρακία και για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας, το οποίο δυστυχώς δεν παρουσιάζει ακόμα την επισκεψιμότητα που θα έπρεπε από πλευράς των Αρτινών και των Ηπειρωτών γενικότερα. 

Ήταν ένα ενδιαφέρον ταξίδι στο χώρο και το χρόνο η ομιλία του κ. Ρήγινου ο οποίος σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ανέφερε τα εξής:  «Το Μουσείο της Άρτας ολοκληρώθηκε το 2006. Η έκθεση των αρχαιοτήτων πραγματοποιήθηκε το επόμενο διάστημα μέσα από μια μουσειολογική/μουσειογραφική μελέτη που συντάχθηκε και η οποία υλοποιήθηκε στη συνέχεια. Το μουσείο έχει ανοίξει τις πύλες του για το κοινό εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια όπως γνωρίζετε. 

Η αλήθεια είναι ότι η ανταπόκριση τόσο από τους Αρτινούς όσο  και γενικότερα δεν είναι αυτή που πραγματικά θα περιμέναμε. Από τις αρχές του 2011 που έχει θεσπιστεί και ένα πολύ χαμηλό εισιτήριο οι επισκέπτες του μουσείου ανέρχονται σε 800 άτομα μόνο. 

Επίσης έχουν επισκεφτεί το μουσείο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονιάς 3 με 4 φορές οι νεοσύλλεκτοι από το στρατόπεδο της Άρτας που αριθμεί περίπου στα 1000 άτομα και αντίστοιχα 2.500 μαθητές. 

Βεβαίως αυτό μας χαροποιεί γιατί η μαθητιώσα νεολαία θα πρέπει να περάσει από το μουσείο και μάλιστα από τις πολύ μικρές τάξεις, από τα νήπια, από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού και υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα τέτοια που να καθιστούν ελκυστική την επίσκεψη των μικρών παιδιών στους χώρους του μουσείου, αλλά θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο μουσείο διότι όλα αυτά που έγιναν θα πρέπει να τα δουν και οι Αρτινοί αλλά και επισκέπτες από την υπόλοιπη Ήπειρο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Έχουμε επισκέπτες, έχουμε γκρουπάκια από την Πάτρα, από τη Θεσσαλονίκη, από τα νησιά και δεν έχουμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση από την ίδια την πόλη».
 

Ως προς το αποτέλεσμα που εμφανίζει το μουσείο ο κ. Ρήγινος ανέφερε: «Θεωρώ ότι σαν ένα μουσείο το οποίο φτιάχτηκε στη δεδομένη στιγμή, με τις δεδομένες δυνατότητες που είχαμε και κυρίως ομιλώ για δυνατότητες γραφειοκρατικές γιατί οι οικονομικοί πόροι να ήταν εξασφαλισμένοι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό μέσα από τα κοινοτικά προγράμματα, νομίζω ότι είναι το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και η αλήθεια είναι ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό νομίζω ότι αυτό βγαίνει μέσα και από την ανταπόκριση του κόσμου, αυτών που έρχονται και αυτών που το κατανοούν σωστά. 

Όχι ένας άνθρωπος ο οποίος θα μπει και θα βγει μέσα σε πέντε λεπτά στο μουσείο αλλά αυτοί που θα διαθέσουν κάποιο χρόνο να διαβάσουν αυτά τα σύντομα κείμενα τα οποία είναι κατανοητά για το κοινό, όπως και το εποπτικό υλικό, προκειμένου να μπορέσουν να κατανοήσουν περισσότερο την ιστορία της Αμβρακίας και της ευρύτερης περιοχής».
 

Ο κύριος Ρήγινος αναφέρθηκε επίσης στην εξέλιξη του, ενταγμένου στο ΕΣΠΑ, μεγάλου έργου για την "'Ανάδειξη – ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της αρχαίας Αμβρακίας: δυτική νεκρόπολη-μικρό θέατρο-ναός Απόλλωνα", λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε μια μεγάλη προετοιμασία με μελέτες ωρίμανσης και μπορέσαμε να εντάξουμε ήδη από το 2010 ένα από τα πρώτα έργα που εντάχθηκε πανελλαδικά σε προγράμματα του ΕΣΠΑ, την «Ενοποίηση των μνημείων της Αμβρακίας», με 2 εκατομμύρια ευρώ. Ξεκίνησε από το Φθινόπωρο του 2010. 

Η αλήθεια είναι ότι προχωράει με κάποιους ρυθμούς που για το τελευταίο διάστημα προσωπικά εμένα μπορεί να μην με ικανοποιούν, αλλά νομίζω ότι έχουν ξεπεραστεί πια τα όποια προβλήματα τόσο με το θέμα της οδού Κομμένου όπου ήδη έχουμε μια εκτροπή της κυκλοφορίας και μπορούμε να συνεχίσουμε την έρευνα στο κομμάτι αυτό στην οδό Κομμένου, όπως αντίστοιχα και στο χώρο του Μικρού Θεάτρου όπου και εκεί έχουν πια προχωρήσει οι αποχωματώσεις και θα προχωρήσουν οι ανασκαφικές έρευνες οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στη χρονιά που διανύουμε, για να απομείνει ένας τελευταίος χρόνος να γίνουν οι εργασίες ανάδειξης αυτών των χώρων μαζί με το ναό του Απόλλωνα. Και βεβαίως θα θέλαμε να ήταν ένα πολύ ευρύτερο πρόγραμμα το οποίο θα συμπεριελάμβανε και τα βυζαντινά μνημεία της Άρτας. 

Μέσα στη δική μας μελέτη υπάρχει μια γενική πρόβλεψη γι’ αυτό αλλά μιας και μέχρι τώρα τουλάχιστον ήταν αρμοδιότητα μίας άλλης Εφορείας δεν μπορούσαμε να έχουμε μια ευθεία πρόταση η οποία να συμπεριλαμβάνει και την Παρηγορήτρια, είτε το κάστρο, είτε την Αγία Θεοδώρα ή και κάποια άλλα μνημεία. 

Το μονοπάτι σήμανσης θα περνάει μπροστά από αυτά και θα υπάρχουν και πινακίδες οι οποίες θα ενημερώνουν και θα πληροφορούν αλλά από κει και μετά θα λειτουργούν και σαν ανεξάρτητα μεμονωμένα μνημεία τα οποία έχουν κι αυτά μια αναγνωσιμότητα και μια μεγάλη επισκεψιμότητα. Μιλώ κυρίως για την Παρηγορήτρια και φαντάζομαι μελλοντικά με τις εργασίες που γίνονται και για το ίδιο το κάστρο». 

Στο τέλος της εκδήλωσης, η οποία περιελάμβανε στο β' μέρος την απονομή των Αγραφιώτειων και Μπαρμπαστάθειων βραβείων, ο Σύλλογος "Σκουφάς" δια του προέδρου του Γ. Κουτσούμπα, απένειμε στον κ. Ρήγινο το μετάλλιο του συλλόγου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης