Δέκα θέσεις στην Ήπειρο για ίδρυση ΒΙΟΠΑ
- Κόλαφος για την Άρτα η πρόταση του Επιμελητηρίου, απαξίωσαν να απαντήσουν οι περισσότεροι Δήμοι
Στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά και της Περιφέρειας Ηπείρου βρίσκεται η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για την χωροθέτηση νέων χώρων οργανωμένης υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και για τους τέσσερις νομούς της Ηπείρου.
Η μελέτη παρουσιάζει πολλά και ενδιαφέροντα σημεία και πέρα των θέσεων που προτείνει ενδιαφέρον έχει η καταγραφή της στάσης τόσο της αυτοδιοίκησης όσο και των Επιμελητηρίων με πιο κραυγαλέα την περίπτωση του Επιμελητηρίου Άρτας.
Στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν δέκα συνολικά θέσεις. Η κατάταξή τους, σύμφωνα με την μελέτη είναι η ακόλουθη:
1. Επιχειρηματικό πάρκο ειδικού τύπου Ανηλίου Μετσόβου, μεταποιητικών μονάδων συναφών με την αγροτική τοπική παραγωγή, μεταξύ των οικισμών Ανηλίου και Ανθοχωρίου
2. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ' Τύριας, ανατολικά του ομώνυμου οικισμού, παραπλεύρως της Εγνατίας Οδού
3. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β Καλαμιάς, στη Δημοτική Ενότητα Φιλοθέης Άρτας, εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων Άρτας
4. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ Καλπακόυ, στον κόμβο Ιόνιας Οδού με τον οδικό άξονα προς Αλβανία.
5. Επιχειρηματικό Πάρκο ειδικού τύπου Τεχνόπολη, νοτιοανατολικά της Πανεπιστημιούπολης Ιωαννίνων.
6. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ Λιμίνης νότια του οικισμού Λιμίνης Άρτας
7. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Γ Μαζίου Κόνιτσας δυτικά του οικισμού Μάζιας
8. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β Καστρίου στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Καστρίου Ηγουμενίτσας
9. Επιχειρηματικό Πάρκο τύπου Β Ωρωπού της ΔΕ Λούρου Πρέβεζας στη θέση «Λιμπωχοβίτη»
10. Επέκταση του υφιστάμενου επιχειρηματικού πάρκου τύπου Α –ΒΙΠΕ- Ροδοτοπίου Ιωαννίνων.
Οι μελετητές επισημαίνουν ότι η κατασκευή δύο Πάρκων στην Άρτα είναι ασύμφορη και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον η αποκάλυψη που κάνουν ότι το τοπικό Επιμελητήριο κατέθεσε μία άλλη πρόταση, η οποία μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Είναι άγνωστο δε κάτω από ποιες συνθήκες διαμορφώθηκε η πρόταση και αν είναι σε γνώση όλων των μελών της Διοίκησης.
«Η νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Άρτας, με επιστολή της στις 13 Ιανουαρίου, εκφράζει επιφυλάξεις για την προοπτική κοινωνικής αποδοχής του προτεινόμενου επιχειρηματικού πάρκου Καλαμιάς αλλά και επιφυλάξεις για το προτεινόμενο επιχειρηματικό πάρκο Λιμίνης που έχει προταθεί από το Δήμο Αρταίων, κυρίως λόγω του μικρού μεγέθους και της περιορισμένης δυνατότητας επέκτασής του.
Αντί των περιοχών αυτών, προτείνει τη θέση «Κρεκούκια» του Δημοτικού Διαμερίσματος Αμμοτόπου Άρτας, αναφέροντας ότι αφενός αφορά ενδιαφέρουσα και θετική πρόταση και αφετέρου έχει την κοινωνική αποδοχή όλων των τοπικών φορέων» υπογραμμίζεται στη μελέτη και επισημαίνεται ότι η περιοχή αυτή δεν έχει αξιολογηθεί.
Σε ότι αφορά το Νομό Ιωαννίνων αίσθηση προκαλεί η επισήμανση των μελετητών ότι οι Δήμοι Κόνιτσας και Καλπακίου δεν απάντησαν στο έγγραφό τους για την κοινωνική συναίνεση σχετικά με την ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων.
Εκτιμάται ότι το ΒΙΟΠΑ στην περιοχή της Τύριας μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων η επέκταση της οποίας δεν προκρίνεται λόγω της απροθυμίας του Δήμου Ζίτσας αλλά και της επιβάρυνσης της περιοχής.
Οι μελετητές κρίνουν θετικά την πρόταση για την Τεχνόπολη όπως και για το ειδικού τύπου πάρκο στο Ανήλιο, παρότι ο Δήμος Μετσόβου έχει προτείνει άλλη περιοχή.
Αναγκαία θεωρείται η ίδρυση του Πάρκου στον Ωρωπό μόνο στην περίπτωση που δεν βελτιωθεί η κατάσταση και αρθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Βιομηχανική Περιοχή της Πρέβεζας.
Οι μελετητές πάντως υποστηρίζουν ότι και ο Δήμος Πρέβεζας δεν απάντησε σε καμία από τις τρεις επιστολές σχετικά με την θέση του και την κοινωνική συναίνεση.
Η ύπαρξη δύο ΒΙΟΠΑ στο Νομό Θεσπρωτίας δεν θεωρείται βιώσιμη. Το υπάρχον δεν έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του και ο ρυθμός εγκατάστασης επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Επιπρόσθετα δεν έγινε γνωστή η άποψη του Δήμου Ηγουμενίτσας σχετικά με την κοινωνική συναίνεση από τη δημιουργία ενός ακόμη επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι από τη μία η στάση του Επιμελητηρίου Άρτας η οποία είναι σίγουρο ότι τις επόμενες ημέρες θα συζητηθεί και από την άλλη των δήμων που στην πλειοψηφία τους αντιμετώπισαν με αδιαφορία την εκπόνηση της μελέτης απαξιώντας να απαντήσουν.
Κι όλα αυτά σε μία περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπου η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο και φυσικά η ανάπτυξη αυτή δεν μπορεί να είναι άναρχη και κυρίως δεν θα έρθει από τη μία στιγμή στην άλλη.
http://www.epiruspost.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου