84α Οσκαρ: Μοιρασμένα τα βραβεία αλλά θρίαμβος για το «Artist»
«Σ’ αγαπώ πολύ!» Με αυτές τις λέξεις και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα, ο Αλεξάντερ Πέιν –Αλέξανδρος Παπαδόπουλος το κανονικό όνομά του- ευχαρίστησε την μητέρα του, παρούσα στην 84η απονομή των βραβείων Οσκαρ που δόθηκαν την Κυριακή το βράδυ (ώρα Λος Αντζελες_ ξημερώματα Δευτέρας για την Ελλάδα) στο Hollywood and Highlight Centre.
Το Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου που ο Πέιν κέρδισε για τους «Απογόνους», είναι το δεύτερο του ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη, σεναριογράφου και παραγωγού μετά την χρονιά του «Πλαγίως» (2005). Όταν το είχε πάρει τότε τής είχε υποσχεθεί ότι στο δεύτερο θα την ευχαριστούσε. Και αυτό έκανε. Σήμερα ο Αλεξάντερ Πέιν (στη φωτογραφία με τη μητέρα του) μετρά έξι υποψηφιότητες στα Οσκαρ και δυο βραβεία.
www.mediagate.gr - Σ' αγαπώ μαμά! από mediagate
Όμως η 84 η απονομή των βραβείων Οσκαρ δεν ανήκε τελικά στους «Απογόνους» του Πέιν καθώς το βραβείο διασκευασμένου σεναρίου ήταν το μόνο που δόθηκε στην ταινία. Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς ήταν βεβαίως το «The Artist», το γαλλικό, ασπρόμαυρο, βωβό φιλμ του Μισέλ Χαζαναβίσιους που κατέκτησε και την Αμερική κερδίζοντας τα Οσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας Α’ ανδρικού ρόλου για τον Ζαν Ντεζαρντέν, κοστουμιών και μουσικής.
Η εφετινή απονομή είχε γαλλικό χρώμα και αρκετά «σπασμένα» αγγλικά στους ευχαριστήριους λόγους του Χαζαναβίσιους, του Ντιζαρντέν και του παραγωγού Τομά Λανγκμάν.
«Ελάτε τώρα, Come on!» Κουνώντας το χέρι της πάνω κάτω λες και διέταζε να
«Είμαι βέβαιη ότι η μισή Αμερική θα πρέπει να είπε “Ε όχι πάλι!”» είπε η Μέριλ Στριπ. Και όμως. Η αλήθεια όμως είναι στα τελευταία 29 χρόνια αυτό είναι το τρίτο Οσκαρ της. Το όνομά της μπορεί να το ακούγαμε διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια όμως η τελευταία φορά που η Στριπ είχε όντως κερδίσει Οσκαρ ήταν το 1983 _Α’ γυναικείου ρόλου για την «Εκλογή της Σόφι». Η καταξιωμένη ηθοποιός σήμερα μετρά 17 υποψηφιότητες κρατώντας το απόλυτο ρεκόρ.
Να πως ο Καναδός ηθοποιός Κρίστοφερ Πλάμερ (φωτογραφία) υποδέχθηκε το δικό του βραβείο, το πρώτο του Οσκαρ στην κατηγορία του Β’ ανδρικού ρόλου που κέρδισε για την ταινία «Οι πρωτάρηδες». Ογδόντα δυο ο κ. Πλάμερ, ογδόντα τεσσάρων ο κ. Οσκαρ. Παραγνωρισμένος επί χρόνια από την Ακαδημία, ο Πλάμερ κέρδισε στην μόλις δεύτερη υποψηφιότητά του σε 60 χρόνια καριέρας! (η προηγούμενη υποψηφιότητά του ήταν πρόπερσι για τον «Τελευταίο σταθμό» όπου υποδύθηκε τον Λέοντα Τολτόι). Η βράβευση του Πλάμερ ήταν μια από τις πιο όμορφες και πιο συγκινητικές στιγμές της 84ης απονομής των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Στους β΄ γυναικείους ρόλους η Οκτάβια Σπένσερ (φωτογραφία) που κέρδισε το Οσκαρ για
Ο κωμικός Μπίλι Κρίσταλ (φωτογραφία) βρέθηκε και πάλι σε φόρμα στον «ρόλο» του
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν απών από το In memoriam, το αφιέρωμα στους καλλιτέχνες που πέθαναν το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012. Φαίνεται ότι η Ακαδημία δεν ήταν και τόσο καλά διαβασμένη σε αυτόν τον τομέα γιατί έλειπε τόσο ο χιλιανός σκηνοθέτης Ραούλ Ρουίζ όσο και ο μεξικανός Πέδρο Αρμεντάριζ.
Αντιθέτως ο υποψήφιος για Οσκαρ σκηνοθεσίας και σεναρίου στον «Αλέξη Ζορμπά» Μιχάλης Κακογιάννης βρισκόταν ανάμεσα στα πρόσωπα που η Ακαδημία θυμήθηκε μαζί με τους ηθοποιούς Τζέιν Ράσελ, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Ανί Ζιραρντό, Μπεν Γκαζάρα και Πίτερ Φολκ, τους σκηνοθέτες Σίντνεϊ Λουμέτ, Κεν Ράσελ, την τραγουδίστρια/ ηθοποιό Γουίτνεϊ Χιούστον και τον Στιβ Τζομπς.
Αναλυτικά όλα τα βραβεία
Οσκαρ καλύτερης ταινίας: The Artist – Τομά Λανγκμάν, Μισέλ Χαζαναβίσιους
Οσκαρ σκηνοθεσίας: Μισέλ Χαζαναβίσιους – The Artist
Οσκαρ Α γυναικείου ρόλο: Μέριλ Στριπ – Σιδηρά Κυρία
Οσκαρ Α ανδρικού ρόλου: Ζαν Ντεζαρντέν – The Artist
Οσκαρ β’ γυναικείου ρόλου: Οκτάβια Σπένσερ – Υπηρέτριες
Οσκαρ β’ ανδρικού ρόλου: Κρίστοφερ Πλάμερ – Οι πρωτάρηδες
Οσκαρ διασκευασμένου σεναρίου: Αλεξάντερ Πέιν - Οι απόγονοι
Οσκαρ πρωτότυπου σεναρίου: Γούντι Αλεν – Μεσάνυχτα στο Παρίσι
Οσκαρ μουσικής επένδυσης: Λουντοβίκ Mπουρσέ – The Artist
Οσκαρ καλύτερου τραγουδιού: Man or Muppets Μπρετ Μακένζι
Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας: Ενας χωρισμός (Ιράν)
Οσκαρ ντοκιμαντέρ: Undefeated
Οσκαρ κινουμένων σχεδίων: Rango
Οσκαρ φωτογραφίας: Hugo
Οσκαρ σκηνικών: Hugo
Οσκαρ κοστουμιών: The Artist
Οσκαρ μακιγιάζ: Σιδηρά Κυρ
Οσκαρ μοντάζ: Το κορίτσι με το τατουάζ
Οσκαρ ηχητικού μοντάζ: Hugo
Οσκαρ ηχητικού μιξάζ: Hugo
Οσκαρ ειδικών εφέ: Hugo
Οσκαρ μικρού μήκους μυθοπλασίας; The shore
Γιάννης Ζουμπουλάκης
http://www.tovima.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου