Δηλώσεις Λίνας Μενδώνη για Κάστρο και ΞΕΝΙΑ Άρτας
Χθες συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο μία τροπολογία για όλες αυτές τις εταιρείες όπως είναι η Ε.Τ.Α. (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα) που πρακτικά της ανήκει ως ιδιοκτησία το ΞΕΝΙΑ που με το μέχρι σήμερα νομοθετικό πλαίσιο χρειαζόταν νομοθετική ρύθμιση για την παραχώρηση κάποιου περιουσιακού στοιχείου σε τρίτο νομικό πρόσωπο όπως είναι ο Δήμος εν προκειμένω.
Με την συγκεκριμένη τροπολογία γίνεται με πράξη απλή της διοίκησης δηλαδή με μία απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ή του συναρμόδιου-στην προκειμένη περίπτωση έχουμε έναν Υπουργό Πολιτισμού Τουρισμού.
Επομένως μετά την ψήφιση αυτή που επίκειται, φαντάζομαι δηλαδή μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα έχει τελειώσει, μετά θα γίνει αυτή η γραφειοκρατικού τύπου διαδικασία για την παραχώρηση.
Αυτό το οποίο θα ήθελα να επαναλάβω, το είπα και μέσα στη συνεδρίαση, είναι ότι το Κάστρο είναι πάρα πολύ συνδεδεμένο με την ζωή και με την ψυχαγωγία και με την ποιότητα ζωής των Αρτινών.
Το ίδιο και το ΞΕΝΙΑ όλα τα χρόνια που λειτουργούσε.Παρά το γεγονός ότι δεν κηρύχθηκε όταν εισήχθη το 2009 στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ως μνημείο, παρόλα αυτά θεωρούμε ως ΥΠΠΟΤ ότι θα πρέπει να κρατήσει την αρχιτεκτονική του φυσιογνωμία, δεν πρέπει να αλλοιωθεί γιατί αυτό το συγκεκριμένο οικοδόμημα είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία της πόλης.
Και δεύτερον, επειδή ακριβώς βρίσκεται μέσα στο κάστρο, δηλαδή έναν μείζονα αρχαιολογικό χώρο όχι μόνο για την πόλη των Αρταίων αλλά σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει οι λειτουργίες του και οι χρήσεις που θα του αποδοθούν να είναι συμβατές με τον αρχαιολογικό χώρο μέσα στον οποίο βρίσκονται.Δηλαδή θα ήταν εύκολο να πει το Υπουργείο ότι θα κρατήσει ένα κομμάτι για να στεγάσει εκεί τις Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Δεν τολμάμε καν να το διανοηθούμε, είναι τελείως έξω από τη λογική μας. Το λέω αυτό διότι ετέθη ένα ζήτημα χρήσης του κτηρίου για στέγαση Υπηρεσιών. Νομίζω ότι αυτό θα ήταν απολύτως αρνητικό και καταδικαστέο και από τον μέσο Αρτινό πολίτη.
Το ΞΕΝΙΑ θα πρέπει να αποδοθεί, να είναι το ίδιο ένας πολιτιστικός χώρος, ένας χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής όπως ήταν και να συνδυάσει την δυνατότητα να πληροφορείται ο επισκέπτης της Άρτας, ο επισκέπτης του κάστρου, του φρουρίου ή αυτός που θα πάει να παρακολουθήσει τις όποιες εκδηλώσεις γίνονται εκεί, την διαχρονική ιστορία της Άρτας, της πόλης, της ευρύτερης περιοχής της και εν τέλει της Ηπείρου.
Η άποψή μας και νομίζω ότι και ο Δήμος δεν έχει καμία διαφωνία σ’ αυτό, είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας χώρος καφετέριας, αναψυκτηρίου ή οτιδήποτε άλλο θέλει να κάνει ο Δήμος σε συνδυασμό όμως με πολιτιστικές χρήσεις.
Δηλαδή θα μπορούσαν ας πούμε εκεί να βρουν χώρο, να βρουν στέγαση κάποιοι πολιτιστικοί φορείς της πόλης με σημαντική δραστηριότητα. Αυτό ναι. Αλλά όχι αμιγώς διοικητικές υπηρεσίες. Μακριά απ’ αυτό».
Για τα έργα πολιτισμού στην Ήπειρο που εκτελούνται μέσω του ΕΣΠΑ η κυρία Μενδώνη είπε: «Τα έργα πηγαίνουν πολύ καλά. Όπως ξέρετε το περιφερειακό πρόγραμμα έχει κλείσει όλους τους πόρους που ήταν διαθέσιμοι στον πολιτισμό μετά από μία στενή και πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την Περιφέρεια σαν ΥΠΠΟΤ.
Από το κομμάτι του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητας το οποίο διαχειρίζεται το ΥΠΠΟΤ έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα της Ηπείρου.
Είναι η Δωδώνη ενταγμένη εκεί, είναι η Νικόπολη, είναι το μεγάλο έργο του υδραγωγείου της Νικόπολης που είναι ένα ξεχωριστό έργο απ’ την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της ίδιας της Νικόπολης, δηλαδή και από το τομεακό πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας και με πλήρη αξιοποίηση των πόρων του ΠΕΠ νομίζω ότι έχουμε πάνω από 25, 27 έργα ενταγμένα αυτή τη στιγμή στο ΕΣΠΑ τα οποία είναι όλα σε εξέλιξη.
Όλα έχουν ξεκινήσει και την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου και την απορροφητικότητα των πόρων που είναι πάρα πολύ σημαντικό και βέβαια είναι έργα τα οποία εκτελούνται σε τοπικό επίπεδο άρα ενισχύουν σημαντικά και την τοπική οικονομία».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου