Η Wikileaks ανάβει φωτιές σε Αθήνα και Άγκυρα...

Του Ηλία Γ. Μπέλλου 

Φωτιές ανάβει σε Αθήνα και Άγκυρα, αλλά και σε δεκάδες άλλες πρωτεύουσες, η δημοσιοποίηση αμερικανικών απορρήτων εγγράφων των πρεσβειών των ΗΠΑ προς το State Department από την ιστοσελίδα Wikileaks (www.wikileaks.org) καθώς όπως προκύπτει διαμορφώνουν μια εικόνα πολύ λιγότερο θετική από αυτή που επιθυμούν για τον εαυτό τους τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι άλλες χώρες. 


Στην ελληνική περίπτωση ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες σημερινή κυβέρνηση χαρακτηρίζεται περισσότερο κατάλληλη για την επίλυση του σκοπιανού από ότι η προηγούμενη αλλά και για ικανοποίηση της Άγκυρας από την πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου στο Κυπριακό.

Στην περίπτωση της Τουρκίας φαίνεται ότι αποκαλύπτει τις αμερικανικές επιφυλάξεις για τον Ερντογάν αλλά και για την σχέση ΗΠΑ-Κούρδων.

Η Wikileaks είναι ένα διεθνές μη κερδοσκοπικό ΜΜΕ που δημοσιοποιεί θέματα που του έχουν υποβάλλει ανώνυμες και μη επίσημες πηγές. Η επιχείρηση φέρεται να ξεκίνησε από Κινέζους διαφωνούντες το 2006 στην οποία προσχώρησαν αργότερα δημοσιογράφοι αλλά και ακτιβιστές, επιστήμονες και άλλοι. 

Έχει βραβευτεί επανειλημμένως από έγκριτα μέσα όπως ο Economist. Τώρα περιέρχεται στον κολοφώνα του αφού βγάζει στη δημοσιότητα περί τα 250.000 έγγραφα που αφορούν επικοινωνίες των αμερικανικών πρεσβειών με το State Department και ξεσκεπάζει παιχνίδια κάθε μορφής. Η Ουάσιγκτον υπογράμμισε ότι η κατοχή από τον ιστότοπο των απορρήτων εγγράφων συνιστά παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας.

«Δεν θα διαπραγματευτούμε για τη δημοσιοποίηση των απορρήτων αμερικανικών εγγράφων, τα οποία παράνομα στην κατοχή σας», τονίζει ο νομικός σύμβουλος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Χάρολντ Κοχ σε επιστολή του προς τον ιδρυτή της Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ και στο δικηγόρο του, το περιεχόμενο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Τζούλιαν Ασάντζ έστειλε επιστολή στο State Department την Παρασκευή στην οποία ανέφερε ότι θα προστατευθούν τα ονόματα πληροφοριοδοτών και πηγών. Την Κυριακή το WikiLeaks με μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Τwitter ανακοίνωσε ότι δέχτηκε ηλεκτρονική επίθεση που επιχειρεί να μπλοκάρει το site του.

Οι εφημερίδες: "El Pais, Le Monde, Spiegel, Guardian και New York Times ξεκίνησαν να δημοσιεύουν πολλά από τα έγγραφα των αμερικανικών πρεσβειών.

Πηγή: isotimia.gr

Κάντε κλικ στην προηγούμενη ανάρτηση  Άρχισαν οι πρώτες διαρροές του WikiLeaks

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης