Άρχισαν οι πρώτες διαρροές του WikiLeaks

«Αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου».

Τα εκατομμύρια αμερικανικά απόρρητα έγγραφα τα οποία το WikiLeaks φέρνει στο «φως» αφορούν «όλα τα μεγάλα ζητήματα» δήλωσε ο ιδρυτής της Τζούλιαν Ασάντζ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους στην Ιορδανία.


«Τα έγγραφα που ετοιμαζόμαστε να δημοσιεύσουμε αφορούν όλα τα μεγάλα ζητήματα στις χώρες όλου του κόσμου» απάντησε ο κ. Ασάντζ στους δημοσιογράφους, οι οποίοι των ρώτησαν αν θα αφορούν τον πόλεμο στο Ιράν ή στο Αφγανιστάν.

Γνώριζαν πως η Κίνα ήταν πίσω από την πειρατεία

Οι ΗΠΑ έχουν την πεποίθηση ότι οι κινεζικές αρχές βρίσκονται πίσω από την πειρατική πληροφόρηση εκ μέρους του Google και δυτικών χωρών, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που αποκάλυφθηκαν σήμερα από την εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Μεταξύ των μυστικών εγγράφων που αποκάλυφθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks ένα έγγραφο που προέρχεται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, επικαλείται «κινεζική πηγή» σύμφωνα με την οποία το κομμουνιστικό καθεστώς έπαιξε ένα ρόλο στην πειρατεία του Google, γράφει η νεοϋρκέζικη εφημερίδα.

«Η πειρατεία του Google εγγράφεται στο πλαίσιο μιας εκστρατείας σαμποτάζ ως προς την πληροφόρηση που οργανώθηκε από αξιωματούχους, από ειδικούς σε θέματα ασφαλείας και από πειρατές του Ιντερνετ που καθοδηγούνταν από την κινεζική κυβέρνηση», σύμφωνα με το Wikileaks, όπως επισημαίνουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Οι κινεζικές υπηρεσίες εισέβαλαν σε δίκτυα πληροφόρησης των ΗΠΑ και συμμάχων τους΄, προσθέτει η εφημερίδα.

Οι ΗΠΑ δυσπιστούν απέναντι στον Ερντογάν

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες είναι δύσπιστοι απέναντι στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο θεωρούν απομονωμένο και ελλιπώς ενημερωμένο, αποκαλύπτουν τα τηλεγραφήματα που περιήλθαν στην κατοχή του WikiLeaks και αναλύει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται κανέναν και «περιβάλλεται από ένα κύκλο συμβούλων που τον κολακεύουν αλλά τον αψηφούν». Λαμβάνει τις πληροφορίες του σχεδόν αποκλειστικά από τις εφημερίδες των ισλαμιστών και οι αναλύσεις των υπουργείων του δεν τον ενδιαφέρουν, γράφουν οι αμερικανοί διπλωμάτες στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν φοβάται μήπως χάσει την εξουσία, εκτιμούν οι διπλωμάτες. Μια από τις πηγές τους, επισημαίνει: «Ο Ταγίπ πιστεύει στο Θεό αλλά δεν τον εμπιστεύεται», γράφει το Der Spiegel.

Η διπλωματική αλληλογραφία αναπαράγει φήμες περί υποτιθέμενης διαφθοράς του πρωθυπουργού, ο οποίος φέρεται να πλούτισε κατά την ιδιωτικοποίηση ενός διυλιστηρίου πετρελαίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά επικίνδυνος» από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανών διπλωματών, ο οποίος τους προειδοποιεί για την ισλαμιστική επιρροή του στον Ερντογάν.

Η πρεσβεία τρέφει υποψίες ότι ο Νταβούτογλου ονειρεύεται μια επάνοδο της οθωμανικής δύναμης και μάλιστα μετά μια ομιλία του στο Σαράγεβο τον Ιανουάριο του 2010, υποψιάζονται ότι θέλει να επαναφέρει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια.

Οι διπλωμάτες δεν είναι σίγουροι για τη σταθερότητα της κυβέρνησης στην Τουρκία, που είναι από τους σημαντικότερους συμμάχους της, σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα που συντάχθηκαν φέτος το Φεβρουάριο και τα οποία δημοσιοποιεί περιληπτικά το γερμανικό περιοδικό.

«Τρελός» ο Τσάβες σε συνομιλία Γάλλων-Αμερικανών

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες είναι «τρελός» και ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του «σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» εκτίμησε τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Ζαν-Νταβίντ Λετίβ, διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, σύμφωνα με τον ιστότοπο Wikileaks.

«Ο Λετίβ παρατηρεί ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι τρελός και αναφέρει ότι ουτε η Βραζιλία δεν μπορεί πλέον να τον υποστηρίξει» σύμφωνα με το έγγραφο που περιλαμβάνει συνομιλία μεταξύ του γάλλου συμβούλου του Σαρκοζί με τον αμερικανό υφυπουργό Φίλιπ Γκόρντον. Η συνομιλία τους έγινε στις 16 Σεπτεμβρίου του 2.009.

«Δυστυχώς ο Τσάβες κατέχει μια από τις πιό πλούσιες χώρες της Λατινικής Αμερικής και θα την μετατρέψει σε μια άλλη Ζιμπάμπουε» αναφέρεται ακόμα στο έγγραφο με τη συνομιλία Λετίβ-Γκόρτον, ένα από τα 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματiκά έγγραφα που αποκαλύπτει το Wikileaks,όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν».

Η Ουάσινγκτον δεν κατόρθωσε να αποσπάσει ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πακιστανικό αντιδραστήρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν μυστικά από το 2007 να αποσπάσουν ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού από πυρηνικό αντιδραστήρα του Πακιστάν, ανησυχώντας μήπως χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία «παράνομου πυρηνικού όπλου», σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks, αναφέρεται σε δημοσίευμα των New York Times.

Ωστόσο, η εφημερίδα, η οποία είχε στη διάθεσή της, μαζί με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, κατά προτεραιότητα το υλικό του Wikileaks, που αποτελείται από 250.000 τηλεγραφήματα των αμερικανικών διπλωματικών υπηρεσιών, δεν διευκρινίζει με ποιόν τρόπο η Ουάσινγκτον προσπάθησε να αποσπάσει το ουράνιο, για τι είδους «παράνομο» όπλο ανησυχεί και πού θα μπορούσε αυτό να κατασκευαστεί.

«Τον Μάιο 2009, η πρεσβευτής (των ΗΠΑ στο Ισλαμαμπάντ) Αν Πάτερσον ενημέρωσε για το ότι το Πακιστάν αρνείται να χορηγήσει άδεια επίσκεψης σε Αμερικανούς ειδικούς διότι, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του Πακιστάν, εάν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αντιληφθούν την αφαίρεση του καυσίμου, 'θα καταγγείλουν το γεγονός ως κατάσχεση από τις ΗΠΑ των πυρηνικών όπλων του Πακιστάν '».

Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αλλά και μέλη του Κονγκρέσου, αναφέρονται συχνά στον κίνδυνο το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, της μοναδικής μουσουλμανικής πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, να πέσει στα χέρια εξτρεμιστών ή τον κίνδυνο διασποράς τους στο εξωτερικό.

Το Ισραήλ θα μπορούσε να πλήξει μόνο του το Ιράν

Το Ισραήλ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ιράν χωρίς τη συνδρομή των ΗΠΑ, αλλά χωρίς η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος να είναι εγγυημένη, είχε τονίσει ο Αμερικανός υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς στον Γάλλο ομόλογό του Ερβέ Μορέν, τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα Wikileaks.

Ερωτηθείς από τον Μορέν για την ικανότητα του Ισραήλ να πλήξει το Ιράν χωρίς τη στρατιωτική αρωγή των Αμερικανών, ο Γκέιτς απάντησε «πως δεν γνωρίζει εάν αυτό θα πετύχαινε, όμως το Ισραήλ θα μπορούσε να φέρει εις πέρας μία τέτοια επιχείρηση», σύμφωνα με το έγγραφο των συμπερασμάτων από τη συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών, που δημοσιεύει το Wikileaks.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Γκέιτς προσπάθησε να υποβαθμίσει την εντύπωση μίας στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράν.

Αναφερόμενος στο Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Αμερικανός υπουργός τόνισε πως «πιστεύει πως ένα συμβατικό πλήγμα από μία οποιαδήποτε χώρα δεν θα κατόρθωνε τίποτε άλλο παρά να καθυστερήσει τα σχέδια του Ιράν για ένα έως τρία χρόνια, αλλά θα είχε σαν αποτέλεσμα να συσπειρώσει τον ιρανικό λαό κατά του επιτιθέμενου».

Ο Γκέιτς σε πολλές περιπτώσεις έχει υπογραμμίσει τους κινδύνους από μία στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν και έχει ταχθεί κατ' επανάληψη υπέρ της λύσης των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων εναντίον του.

Το Ισραήλ ήθελε την υποστήριξη Αιγύπτου και Φάταχ στην επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας το 2008

Το Ισραήλ επεδίωξε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Αιγύπτου και της Φάταχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στην στρατιωτική της επιχείρηση κατά της Λωρίδας της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς, σύμφωνα με έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Wikileaks και δημοσιεύονται σήμερα στον ισραηλινό Τύπο.

Οι υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ ενημέρωσε αντιπροσωπεία του Κονγκρέσου το 2009 ότι το Ισραήλ βρισκόταν σε επαφή με την Αίγυπτο και την Παλαιστινιακή Αρχή πριν από την επίθεση εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με διπλωματικό τηλεγράφημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, σύμφωνα με το Wikileaks.

«Ο Μπαράκ εξήγησε (στην αντιπροσωπεία) ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είχε διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο και τη Φάταχ, ερωτώντας τους εάν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, μετά την ήττα της Χαμάς», αναφέρεται στο κείμενο του τηλεγραφήματος.

«Ο Μπαράκ έλαβε αρνητική απάντηση, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη», αναφέρεται στο κείμενο.

Στο τηλεγράφημα αναφέρεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης συνεχίσθηκε ο διάλογος ανάμεσα στο Ισραήλ, από τη μία πλευρά, και την Αίγυπτο και τη Φάταχ από την άλλη.

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Πεκίνο να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων βορειοκορεατικών πυραύλων στο Ιράν

Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Κίνα να εμποδίσει τις παραδόσεις τμημάτων πυραύλων της Βόρειας Κορέας στο Ιράν και απογοητεύτηκαν από τις μικρές προσπάθειες που κατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή στο Πεκίνο, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks και δημοσιεύει η εφημερίδα Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει ένα διπλωματικό τηλεγράφημα του 2007, στο οποίο οι ΗΠΑ έδωσαν στην Κίνα λεπτομέρειες για μια παράδοση που θα γινόταν μέσω Πεκίνου ζητώντας από το Πεκίνο μια «ουσιαστική αντίδραση» .

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτες έλαβαν τότε εντολή να ενημερώσουν για τις αμερικανικές ανησυχίες «το ανώτερο δυνατό επίπεδο» στην Κίνα.

«Οι ΗΠΑ νομίζουν ότι η εξάπλωση της τεχνολογίας που έχει σχέση με τους πυραύλους θα αυξηθεί ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και το Ιράν και ότι οι δύο χώρες θα επιχειρήσουν να πραγματοποιούν αυτές τις μεταφορές χρησιμοποιώντας το κινεζικό έδαφος», σύμφωνα με το έγγραφο.

Το τηλεγράφημα που περιήλθε στην κατοχή του WikiLeaks αναφέρει μια λίστα 11 φερόμενων παραδόσεων μικρών πτερυγίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πυραύλους της Βόρειας Κορέας στο Ιράν, τα οποία φέρεται να μεταφέρθηκαν από το αεροδρόμιο του Πεκίνου με βορειοκορεατικά και ιρανικά πολιτικά αεροσκάφη.

Το έγγραφο διευκρινίζει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις κινέζων αξιωματούχων που δήλωσαν ότι δεν βρήκαν στοιχεία που αποδεικνύουν τη μεταφορά των ευαίσθητου χαρακτήρα παραδόσεων μέσω του κινεζικού εδάφους, «φαίνεται ότι οι παραδόσεις αυτές έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται μέσω Πεκίνου» .

Το τηλεγράφημα ενημερώνει για την αμερικανική δυσαρέσκεια σε σχέση με προγενέστερα αμερικανικά αιτήματα στην Κίνα, τα οποία δεν ικανοποιήθηκαν, ενώ αναφέρει ότι η Ουάσινγκτον προβλέπει μια «πολύ μεγάλη» αύξηση των δραστηριοτήτων αυτών.

Το εμπιστευτικό έγγραφο υπογραμμίζει ότι το θέμα είχε εξεταστεί νωρίτερα σε απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Κίνας Χου Ζιντάο και του Αμερικανού ομολόγου του Τζορτζ Μπους.

Το τηλεγράφημα προσθέτει ότι οι παραδόσεις αυτές παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα και τους κανονισμούς που η ίδια η Κίνα όρισε για τον έλεγχο των ευαίσθητου χαρακτήρα εξαγωγών.

Η ενδεχόμενη αντίδραση του Πεκίνου στο αμερικανικό αίτημα δεν είναι γνωστή, σύμφωνα με τη Guardian που είχε πρόσβαση στα έγγραφα που αποκάλυψε το WikiLeaks.

Η Κίνα είναι ο κύριος σύμμαχος της Βόρειας Κορέας και μεγάλος εισαγωγέας ιρανικού πετρελαίου. Κατά παράδοση υποστηρίζει τις δύο χώρες, που είναι δακτυλοδεικτούμενες από τη διεθνή κοινότητα λόγω των πυρηνικών τους προγραμμάτων.

Σύμφωνα με άλλα έγγραφα που δημοσιοποίησε το WikiLeaks και δημοσίευσε χθες Κυριακή η εφημερίδα New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών είναι πεπεισμένες ότι το Ιράν έλαβε από τη Βόρεια Κορέα προηγμένης τεχνολογίας πυραύλους, ικανούς να πλήξουν την Ευρώπη.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ