ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Στα 30m δεν υπάρχει ένδειξη ζωής

Στη φωτογραφία είναι ένας φύκος στον Αμβρακικό του γένους Ulva ο οποίος φύεται σε περιοχές με πολλά νιτρικά από λιπάσματα και διάφορα οργανικά, και ειναι υποβαθμισμένες περιβαλλοντολογικά περιοχές από έντονη ανθρώπινη παρέμβαση.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε το Δίκτυο Εργαστηρίων «Ωκεανός» του Πανεπιστημίου Πατρών στον Αμβρακικό Κόλπο.

Επιβεβαιώνοντας τις ανησυχίες των ψαράδων ο Γιώργος Φερεντίνος καθηγητής ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου, μιλά στην εφημερίδα «Καθημερινή» και αποκαλύπτει ότι ένας από τους πλουσιότερους σε αλιεύματα κόλπους αργοπεθαίνει.

Σύμφωνα με τον καθηγητή υπάρχει μεγάλη έκταση –κάτω από τα 30 μέτρα- η οποία δεν διαθέτει οξυγόνο και κατά συνέπεια, καμία ένδειξη ζωής. Την «εξαφάνιση» του οξυγόνου προκαλεί η πληθώρα οργανικής ύλης που πέφτει στην θάλασσα, καθώς και τα λιπάσματα.

Εκτίμηση δε του κ. Φερεντίνου είναι ότι για να σωθεί ο Αμβρακικός Κόλπος, πρέπει να δημιουργηθούν μονάδες βιολογικής επεξεργασίας οικιακών και κτηνοτροφικών αποβλήτων και να ελαττωθεί η εισροή λιπασμάτων.

Κάντε κλικ παρακάτω για να δείτε φωτο από την φρίκη στον πυθμένα αυτού του κόλπου...

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης