Και στην Πρέβεζα η καλλιέργεια του... γαϊδουράγκαθου;
Γαϊδουράγκαθο (Carduus marianus Ή Mariana lacteal)
Είναι το βότανο με τις περισσότερες δημοσιευμένες επιστημονικές έρευνες (πάνω από 450) για τη θεραπεία ηπατοπαθειών. Βοηθά στην αναγέννηση κατεστραμμένων κυττάρων του ήπατος, στις παθήσεις της χολής, αλλά δρα και ως ηπατοπροστατευτικό σε δηλητηριάσεις από χημικές ή περιβαλλοντικές τοξίνες ή από καταχρήσεις φαρμάκων και οινοπνεύματος. Πρέπει να αποτελεί την πρώτη επιλογή για την αποτοξίνωση του οργανισμού.
Ευλογημένο φυτό του αύριο είναι για τους επιστήμονες το... γαϊδουράγκαθο. Η αγριοαγκινάρα, όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, ανήκει στην κατηγορία των ενεργειακών φυτών και μπορεί να δώσει μεγάλες αποδόσεις σε ενέργεια.
Το «τιποτένιο» γαϊδουράγκαθο, που οι δύσπιστοι βλάχοι αποκαλούν «γκαγκάνι» και φυτρώνει μόνο του στις ράχες και στα βράχια, έχει να πει πολλά. Το ζιζάνιο αυτό, που οι βιολόγοι το τρέμουν ως τρομερό εισβολέα, μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει πολλά λεφτά στον Έλληνα γεωργό, χωρίς να ζητήσει σχεδόν τίποτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να γίνει καύσιμο και να μετατραπεί σε ενέργεια φτηνή που θα...
έχει παραχθεί στην ελληνική γη. Σαράντα χιλιάδες στρέμματα με αγριοαγκινάρα, πιο γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, πρόκειται να καλλιεργηθούν στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η παραγωγή θα επεκταθεί από φέτος σε Πρέβεζα, Ξάνθη και Δράμα. Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης γεωργίας υπήρξαν κάποιες διερευνητικές συζητήσεις στο νομό για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, με προσανατολισμό στην καλλιέργεια του Ηλιάνθου. Σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσημα στοιχεία στην υπηρεσία για το αν θα ξεκινήσουν και πότε καλλιέργειες αγριοαγκινάρας.
Η ζήτηση για καλλιέργεια αγριαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών, που έδωσε φέτος το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά. Η αγριοαγκινάρα ήταν γνωστή για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του ήπατος και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις. Θεωρείται εξαιρετική τροφή για τα ζώα, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην ποτοποιία, ενώ η ουσία σιλιμαλίνη που περιέχει προστατεύει το συκώτι και είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο. Η παραγωγή αγριοαγκινάρας ύστερα από έρευνες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο. Ο ίδιος επισημαίνει πως «πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η καλλιέργεια μέχρι τέλους, διότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγροτική οικονομία της χώρας».
Το «τιποτένιο» γαϊδουράγκαθο, που οι δύσπιστοι βλάχοι αποκαλούν «γκαγκάνι» και φυτρώνει μόνο του στις ράχες και στα βράχια, έχει να πει πολλά. Το ζιζάνιο αυτό, που οι βιολόγοι το τρέμουν ως τρομερό εισβολέα, μπορεί να καλλιεργηθεί και να δώσει πολλά λεφτά στον Έλληνα γεωργό, χωρίς να ζητήσει σχεδόν τίποτα. Σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να γίνει καύσιμο και να μετατραπεί σε ενέργεια φτηνή που θα...
έχει παραχθεί στην ελληνική γη. Σαράντα χιλιάδες στρέμματα με αγριοαγκινάρα, πιο γνωστή ως γαϊδουράγκαθο, πρόκειται να καλλιεργηθούν στους νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η παραγωγή θα επεκταθεί από φέτος σε Πρέβεζα, Ξάνθη και Δράμα. Να σημειώσουμε ότι το προηγούμενο διάστημα σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης γεωργίας υπήρξαν κάποιες διερευνητικές συζητήσεις στο νομό για την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, με προσανατολισμό στην καλλιέργεια του Ηλιάνθου. Σύμφωνα με τους ίδιους δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επίσημα στοιχεία στην υπηρεσία για το αν θα ξεκινήσουν και πότε καλλιέργειες αγριοαγκινάρας.
Η ζήτηση για καλλιέργεια αγριαγκινάρας αυξάνεται, λόγω των υψηλών τιμών, που έδωσε φέτος το υπουργείο Ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ενεργειακά φυτά. Η αγριοαγκινάρα ήταν γνωστή για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη από την αρχαιότητα, αφού χρησιμοποιούνταν για παθήσεις του ήπατος και ως αντίδοτο σε δηλητηριάσεις. Θεωρείται εξαιρετική τροφή για τα ζώα, χρησιμοποιείται στην παρασκευή καλλυντικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων, στην ποτοποιία, ενώ η ουσία σιλιμαλίνη που περιέχει προστατεύει το συκώτι και είναι πλούσια σε ασβέστιο και κάλιο. Η παραγωγή αγριοαγκινάρας ύστερα από έρευνες της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τον καθηγητή Ν. Δαναλάτο, έχει αποδειχτεί ότι είναι πολύ καλό υλικό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εκτός από βιοκαύσιμο. Ο ίδιος επισημαίνει πως «πρέπει να υποστηριχθεί αυτή η καλλιέργεια μέχρι τέλους, διότι θα αλλάξει πολλά πράγματα στην αγροτική οικονομία της χώρας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου