Τζουμέρκα

Πέμπτη, 14 Οκτωβρίου 2010


Όταν και τ' αστέρια χορεύουν στα Τζουμέρκα


Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που χορεύουν κυκλικά στο χωριό κάθε καλοκαίρι.  Αν δείτε υπομονετικά τον ουρανό θα ανακαλύψετε πως και τα άστρα έχουν το δικό τους καγκελάρι.

Ο ουρανός της Κυψέλης κρύβει εκπλήξεις για όσους έχουν την υπομονή να δοκιμάσουν τη φωτογραφική τους μηχανή σε ώρες που δεν υπάρχει φως.  Ο ήλιος αλλά ούτε και το φεγγάρι είναι απαραίτητες πηγές φωτός  για να καταγράψουμε εντυπωσιακές εικόνες όπως αυτές που βλέπετε παρακάτω.   Χρειάζεται μόνο πυκνό σκοτάδι, υπομονή και καλή παρέα!

Νύχτα από το διάσελο.  Φαίνεται ο συνοικισμός του Αη Γιώργη.  Παρατηρείστε στη μεγέθυνση την ευθεία γραμμή που διασχίζει τον ουρανό. Είναι μετεωρίτης.


Κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση

Πηγή: www.hosepsi.net

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010


ΓΕΦΥΡΑ ΠΛΑΚΑΣ: Το μεγαλύτερο μονότοξο των Βαλκανίων

Είναι ένα αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής και είναι ένα έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων. Χτίστηκε το 1866. Θεωρείτε ως η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη της Ευρώπης.
Βρίσκεται στον ποταμό Άραχθο στο δρόμο, τόσο από ΑΡΤΑ, όσο και από ΓΙΑΝΝΕΝΑ, για Άγναντα και Πράμαντα, όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει αυτό το πανέμορφο γεφύρι που κατά την ιστορία αποτέλεσε σύνορα του Ελληνικού κράτους (1881-1912) και στις όχθες του λειτούργησε τελωνειακός σταθμός.

"Η Γέφυρα της Πλάκας έχει συνολικό μήκος 61μ. και ύψος 19.70μ. Η μεγάλη καμάρα λεπτή και αέρινη έχει άνοιγμα 39μ. Τη σχεδίασε και έχτισε ο μαστρο-Μπέκας στις αρχές του Ιουλίου του 1866. Εντατικά εργάστηκε το πολυπληθές συνεργείο και το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου έλαβαν τέλος οι εργασίες.

 Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου (1939-1944) και την κατοχή της Ελλάδας από τις δυνάμεις του φασιστικο-ναζιστικού άξονα, η γέφυρα της Πλάκας διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της άγονης και ορεινής περιοχής των Τζουμέρκων στις κινήσεις τους προς τα πεδινά και πλουσιότερα χωριά των κάμπων. Προς τα 'κει οι δυστυχούντες κάτοικοι ταξίδευαν με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (χειμώνα - καλοκαίρι) για να βρουν δουλειά και να προμηθευτούν τροφή (καλαμπόκι κατά κύριο λόγο) για να επιβιώσουν. Διευκόλυνση μεγάλη προσέφερε η γέφυρα και στις Αντιστασιακές Οργανώσεις και στα ένοπλα τμήματα του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ κατά την διάρκεια των αγώνων για την Εθνική αποκατάσταση της χώρας μας.

Εκεί κοντά στη Γέφυρα βρίσκεται και το σπίτι, όπου στις αρχές του 1944 έγινε η συνάντηση των αντιπροσώπων των αντιστασιακών Οργανώσεων (ΕΔΕΣ ΕΛΑΣ - ΕΚΚΑ) και του Άγγλου σύνδεσμου.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν διάφορα θέματα και επιδιώχθηκε η Ενότητα και η Συνεργασία των ανταρτών. Στη συνέχεια υπογράφηκε η περιβόητη "Συμφωνία της Πλάκας", που δυστυχώς πολύ σύντομα παραβιάστηκε. 

Σήμερα το αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα, η θαυμαστή και στέρεα Γέφυρα της Πλάκας είναι, κατά κάποιο τρόπο, Αρχαιολογικό μνημείο, γιατί σπάνια πια τη διαβαίνουν άνθρωποι και φορτηγά ζώα.


Πηγή κειμένου: pramanta.gr 
Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος 

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010


ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Όταν η φύση και ο ήλιος δημιουργεί...

Όταν η φύση και ο ήλιος δημιουργεί δεν χρειάζονται σχόλια. Όχι, η φώτο δεν είναι από το Κολοράντο των ΗΠΑ. Είναι μια από τις βουνοκορφές των Τζουμέρκων, η οποία εντυπωσιακά τώρα με τα χρώματα του φθινοπώρου φωτογραφήθηκε... περιμένοντας την συνέχεια να πάρει το λευκό της χρώμα από τα χιόνια που περιμένει...

Σχόλιο-Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος
Σ.Σ. Η φωτο είναι προστατευόμενη

 

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010


Εικόνα από τα ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ...

Μετά το Ιόνιο και τον Αμβρακικό... λίγο ορεινό!!! Αυτά έχει η Ήπειρος, εκεί που είσαι στην θάλασσα βρίσκεσαι ξαφνικά στα ορεινά και μάλιστα στη λεγόμενη Αλπική ζώνη.

Η προστατευόμενη δική μου φώτο είναι από το χωριό Άγναντα και σκεφθήκαμε να την αναρτήσουμε χωρίς κανένα άλλο σχόλιο... μόνο κάντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να την απολαύσετε !!!

Νίκος Κοντογιώργος

 

Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010


ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Πέτρινο αρχοντικό με "κάτοικο"... τον κισσό!!!

Aυτό κάποτε ίσως να ήταν ένα από τα αρχοντικά της κοιλάδας που σχηματίζει ο παραπόταμος που έρχεται από τους καταρράκτες του ομώνυμου χωριού για να συναντήσει λίγο πιο κάτω τον Άραχθο. Συγκεκριμένα το πετρόκτιστο αυτό σπίτι βρίσκεται στο συνοικισμό Σγάρα της πρώην κοινότητας Καταρράκτη και όπως η φωτογραφία δείχνει τα χρόνια πέρασαν οι ιδιοκτήτες το παράτησαν, άγνωστο για πιο λόγο και ο κισσός, ο οποίος στοργικά το αγκαλιάζει έγινε ο... μόνιμος κάτοικος αυτού του παλιού πέτρινου αρχοντικού !!!

Σχόλιο-Φώτο προστατευόμενη: Νίκος Κοντογιώργος
Κλικ πάνω στη φώτο θα την δείτε σε μεγένθυση

 

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010

Μιλάνε ήρεμα κάτω από τον πλάτανο...

....Μιλάνε ήσυχα, ήρεμα και απλά, αλλά και το κυριότερο καταλαβαίνονται...!!! Αυτό είναι το ζητούμενο στην σημερινή Ελλάδα. Μια Ελλάδα ντροπιασμένη, μια Ελλάδα που ψάχνεται, μια Ελλάδα απογοητευμένη... Γιατί; Γιατί δεν μίλαγε ήσυχα, δεν μίλαγε ήρεμα και απλά σ' αυτά τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια... όπως οι Τζουμερκιώτες σ' αυτό το πλάνο φωτογραφίας μας που βρήκαν την ευκαιρία κάτω από τον πλάτανο του χωριού τους να μιλήσουν... για θύμησες αλλά και για το δικό τους αύριο.

Σχόλιο-Φώτο προστατευόμενη: Νίκος Κοντογιώργος

 

Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010


ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ-ΣΓΑΡΑ: Ένας άλλος τρόπος ζωής !!!

Η σύγχρονη εποχή δεν ακούμπισε τον εικονιζόμενο αγρότη της ορεινής περιοχής Σγάρα Καταρράκτη. Όπως παλιά έτσι και σήμερα με την συντροφιά του ζωντανού του, από το ξημέρωμα μέχρι τη δύση του ήλιου παλεύει για την επιβίωσή του, σε ρυθμούς, όπου είναι αλήθεια, θα ζήλευαν πολλοί σύγχρονοι που φαντασιώθηκαν... το Μανχάταν !!!  Ένα από τα λίγα γαϊδουράκια που υπάρχουν σήμερα στα Τζουμέρκα, μαζί με τον ρομαντισμό του αφεντικού του, γυρίζουν κάποιους χρόνια πίσω, ή γιατί όχι, με την παρουσία τους προσπαθούν να υποδηλώσουν, έναν άλλο τροπο ζωής...

Σχόλιο-Φώτο προστατευόμενη: Νίκος Κοντογιώργος

 

Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2010


Συρράκο: Μνημείο της φύσης

Φυσικά η φωτογραφία δεν δείχνει το Συρράκο, αλλά ένα τμήμα του χώρου στα δεξιά του χωριού, όπου υπάρχει ένας νερόμυλος και μια βρύση. Σκεφθήκαμε να αναρτήσουμε αυτή τη φώτο γιατί σε όλα της είναι πανέμορφη. Θυμίζουμε ότι το Συρράκο, είναι ιστορικό αρχοντοχώρι της Ηπείρου. Βρίσκεται 52 χλμ νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων, στο όρος Περιστέρι, σε υψόμετρο 1200μ .Είναι χτισμένο στο χείλος απότομης χαράδρας και αποτελεί υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής . Πλήθος φυσικών και τεχνητών μνημείων είναι διάσπαρτα σε όλη την έκτασή του. Είναι πατρίδα επιφανών ανδρών (ευεργετών, πολιτικών, οπλαρχηγών) καθώς και πολλών άλλων πού διέπρεψαν σε τομείς, όπως των γραμμάτων, τεχνών, πολιτικής, εμπορίου, κτηνοτροφίας. Μεταξύ τους ο ποιητής και πεζογράφος Κώστας Κρυστάλλης, και ο πρώτος συνταγματικός πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Κωλέττης . Χώρος που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες στον επισκέπτη, αφού συνδυάζει αρμονικά και με σεβασμό το παρελθόν με το παρόν.

Κείμενο: από την ιστοσελίδα της κοινότητας Συρράκου
Φώτο-προστατευόμενη: Νίκος Κοντογιώργος
Κάντε κλικ πάνω στη φώτο να την απολαύσετε

 

Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010


ΚΟΚΚΙΝΟΛΑΚΟΣ: Η ανατολικότερη βουνοκορφή των ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ που είναι στα όρια με τα βουνά των ΑΓΡΑΦΩΝ

Ο "Κοκκινόλακος" είναι το πρώτο βουνό στα ανατολικά των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 1750 μέτρων με δάση από έλατα και πλατάνια. Είναι σε απόσταση 3,6 χιλ.από το χωριό Πηγές της Άρτας. Αυτή η βουνοκορφή έχει παρέα τα επίσης δύσκολα βουνά των Αγράφων που βρίσκονται απέναντί της και τα χωρίζει ο ποταμός Αχελώος. Είναι μια άγνωστη σε πολλούς περιοχή με τη δική της μοναδική μαγεία την οποία δυστυχώς απολαμβάνουν μόνο οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, τόσο από πλευράς νομού Άρτας, όσο και από πλευράς νομού Καρδίτσας. Απόδειξη η κάτω φωτογραφία, όπου μια παρέα το διασκεδάζει υπό τον ίσκιο των πράσινων ακόμα εκεί πλατανιών... αυτές τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού. Η ευρύτερη περιοχή, γνωστή ως Ραδοβύζια, είναι κυριολεκτικά παρθένα, από τουριστικής πλευράς, μα συνάμα εντυπωσιακή από τον φυσικό της πλούτο...
Σχόλιο-Φώτο προστατευόμενες: Νίκος Κοντογιώργος 

 

 

 

 

 

 

Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2010


Κι όμως είναι ο πατροπαράδοτος ανθρώπινος πολιτισμός...

Είναι στιγμές όπου αισθάνεσαι ότι στις τοπικές κοινωνίες τίποτε δεν έχει αλλάξει και ότι είναι πολύ βαθιές οι ρίζες στον πατροπαράδοτο ανθρώπινο πολιτισμό. Όσο κι αν η σημερινή εποχή, αλλά και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση προσπαθεί να αλλάξει, ή να διαμορφώσει αυτή την πραγματικότητα. Απόδειξη οι φωτογραφίες της σημερινής μας ανάρτησης από μια εκδήλωση αρχές του Αυγούστου στα Άγναντα των Τζουμέρκων. Στην πρώτη, ο σεβάσμιος παπά-Κώστας Τράντζας, συνταξιούχος σήμερα, με στοργή μιλάει, ίσως και να συμβουλεύει την γυναίκα όπου μαζί με τον Θεοφάνη Φλωράκη, αδελφό του αδικοχαμένου Στρατηγού της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου Ευάγγελου Φλωράκη, εικονίζονται σ' αυτήν τη σκηνή. Στην δεύτερη φώτο εικονίζονται -κάτω από τον παχύ ίσκιο του πλατάνου- οι δημογέροντες θα λέγαμε σ' άλλες εποχές. Κι όμως αυτοί οι γραμματιζούμενοι, αλλά και σπουδαγμένοι άνθρωποι, καθημερινά συζητούν τα προβλήματα του Δήμου και σίγουρα προσπαθούν να λύσουν με τον δικό τους τρόπο, μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει.Στη μικρή αυτή σύσκεψη διακρίνονται από αριστερά ο Κώστας Μαργώνης, Χρήστος Φίλος, Χρήστος Χασιάκος Δήμαρχος, ο ιερέας από το Σικάγο Χρήστος Βάγιας, Γιώργος Ζιώβας και ο Γιώργος Γιαννάκης.

Κείμενο-φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Κλικ πάνω στις φώτο θα τις δείτε σε φυσικό μέγεθος

 

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου 2010


Οι διακοπές τελείωσαν... τα σχολεία έρχονται !!!


....Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία. Οι διακοπές είναι προς το τέλος και τα παιδιά θα αφήσουν τα ποδήλατα, την ξεγνοισιά και γενικά την ομορφιά των καταγάλανων θαλασσών και των καταπράσινων βουνών, όπως στις δύο φώτο όπου εικονίζονται παιδιά που έκαναν τις διακοπές τους στα Τζουμέρκα. Συγκεκριμένα, η μεν πρώτη είναι από την Ράμια και η δεύτερη από τα Άγναντα. Και στις δυο περιπτώσεις αυτά τα παιδιά με τα εκατοντάδες χιλιάδες των άλλων συνομηλίκων τους, περιμένουν τώρα να τελειώσει και το επόμενο δεκαήμερο ώστε να ξανακούσουν το σχολικό κουδούνι ώστε να  ξαναμπούν στις τάξεις τους για να μια νέα σχολική χρονιά όπου εκτός των άλλων, μάλλον τους επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις... Ευχόμαστε αυτές οι εκπλήξεις να είναι ευχάριστες για όλα τα παιδιά και για όλα τα σχολεία της πατρίδας μας...

Σχόλιο-φώτο προστατευόμενες: Νίκος Κοντογιώργος

Σημ: Με κλικ πάνω στις φώτο τις βλέπεται σε φυσικό μέγεθος

 

 

Σάββατο, 28 Αυγούστου 2010


ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ: Καγιάκ στον Άραχθο...

Αφού πέρασαν τα δύσκολα βραχοστενώματα του Αράχθου, έφτασαν στη Γέφυρα της Πλάκας και για λίγο σταμάτησαν το κουπί. Παίρνοντας έτσι ανάσες για την συνέχεια η οποία θα είναι και αυτή δύσκολη μέχρι να φτάσουν στη περιοχή της Σκούπας. Το καγιάκ στον Άραχθο είναι πλέον ένα σύνηθες φαινόμενο και κάθε χρόνο (κι όλες τις εποχές), όλο και περισσότεροι λάτρεις αυτού του σπορ, το απολαμβάνουν ιδιαίτερα.

Κείμενο-φώτο προστατευόμενη: Νίκος Κοντογιώργος

 

 

Παρασκευή, 27 Αυγούστου 2010


Κι' όμως ήταν τα μόνα Δημόσια πρόσωπα που είχαν την λεβεντιά να "διαδηλώσουν" την ευαισθησία τους...!!!

Τρία αυτοδιοικητικά πρόσωπα. Πάνω ο Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος. Κάτω κι' από αριστερά ο Δήμαρχος Αργιθέας Καρδίτσας Χρήστος Καναβός και ο Δήμαρχος Αγνάντων Άρτας Χρήστος Χασιάκος. Αυτοί οι τρεις καταγράφηκαν ως τα μόνα Δημόσια πρόσωπα από Καρδίτσα και Άρτα τα οποία στήριξαν ηθικά και υλικά, στην πρώτη φάση, ποικιλοτρόπως την υπόθεση ανακατασκευής της ιστορικής και θρυλικής Γέφυρας Κοράκου. Σίγουρα αυτή η καταγραφή, τους τιμά ιδιαίτερα, γιατί δείχνει ότι στον αυτοδιοικητικό χώρο υπάρχουν ακόμα δημόσιοι παράγοντες που ξεφεύγουν από την όποια σκοπιμότητα, αλλά και την όποια απρόσωπη καθημερινότητα. Είχαν την τόλμη και την λεβεντιά να σταθούν αποφασιστικά δίπλα σ' εκείνους τους απλούς ανθρώπους που ήθελαν να κάνουν τ΄όνειρό τους πραγματικότητα. Στήριξαν κι' αυτοί με όλη την δύναμη της ψυχή τους τον πολιτισμό και τους θρύλους της περιοχής, αλλά κι ένα σοβαρό κομμάτι από την ιστορία γενικά της πατρίδας μας...

Σχόλιο-φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

 

Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2010


Βάσω... γιατι ήθελες να πας τόσο πολύ στην άκρη;

Μη την βλέπεται στη φώτο την Βάσω Σκάρα να είναι σ' αυτό το σημείο, όπου είναι το δυτικό μέρος της κατεστραμμένης ακρογέφυρας Κοράκου στον Αχελώο. Προηγούμενα η αθεόφοβη είχε προχωρήσει μέχρι ακριβώς την απόλυτη άκρη με σκοπό να "δει;" καλύτερα... Οι φωνές των παρισταμένων την "γύρισαν" πίσω φοβούμενοι ότι η καλοκαιρινή σαθρότητα των χωμάτων ίσως να δημιουργούσαν σοβαρό πρόβλημα για την σωματική της ακεραιότητα. Ευτυχώς δεν συνέβη τίποτε κι 'ετσι οι θρύλοι του μέλλοντος δεν θα αναφέρονται και σ' άλλη θυσία γυναίκας για να στεργιωθεί ένα ακόμα Γεφύρι... !!!

Κείμενο-Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2010


ΠΗΓΕΣ Αρτας: Ταμπάκος και Σκάρα έκλεψαν την παράσταση και τις εντυπώσεις...

Έγινε σήμερα με μεγάλη επιτυχία στο χωριό Πηγές της Άρτας, η πρώτη επιστημονική ημερίδα για την αναστήλωση του θρυλικού μονότοξου και μεγαλύτερου γεφυριού των Βαλκανίων, γνωστό ως "Γεφύρι του Κοράκου". Στην ημερίδα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών από πλευράς προσέλευσης πολιτών και επιστημόνων, την παράσταση, αλλά και τις εντυπώσεις, σίγουρα έκλεψαν ο χρυσός Ολυμπιονίκης Δημοσθένης Ταμπάκος και η Βάσω Σκάρα που έχει στο ενεργητικό της 180 συμμετοχές με την Εθνική Ομάδα χ/μ.
Η φωτογραφία δείχνει καθαρά αυτή την πραγματικότητα και σημειώνουμε ότι από αριστερά εικονίζεται ο πρώην αρχηγός της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, γνωστός από την εποχή της συλλήψεως της 17Ν, Δημήτρης Γαλήκας, δίπλα του η σύζυγός του, στη συνέχεια ο Διοικητής του Κ.Ε. Υγειονομικού και ακολούθως ο Δικηγόρος της Αθήνας Μενέλαος Παπαδημητρίου από την Αργιθέα Καρδίτσας και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος της ανακατασκευής του ιστορικού γεφυριού.

Κείμενο-Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

 

Σάββατο, 21 Αυγούστου 2010


Τα σύννεφα έρχονται.... ο κόσμος φεύγει !!!

Σιγά -σιγά οι καλοκαιρινοί επισκέπτες των Τζουμερκοχωριών, αρχίζουν να κατεβαίνουν προς τις πόλεις και τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα σύννεφα ήδη άρχισαν να πυκνώνουν κι' όλα δείχνουν ότι κι' αυτό το καλοκαίρι έχει περάσει. Ο χώρος θα ξαναβρεί τους κανονικούς του ρυθμούς και σίγουρα όλοι θα σκέπτονται το επόμενο και μεθεπόμενο καλοκαίρι... Μια ωραία φωτογραφία από το αμόνι των Αγνάντων.

Κείμενο - Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος. Η φωτο είναι προστατευόμενη

Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010


Τον Τζουµερκιώτη που τίµησε και έκλαψε η Κύπρος

Ήταν ευτύχημα και ευλογία για την Κύπρο η παρουσία του Τζουμερκιώτη Αρτινού Στρατηγού Ευάγγελου Φλωράκη στην Αρχηγία των Ενόπλων Δυνάμεων του Νησιού της Αφροδίτης.
Στις 10 Ιουλίου του 2002 στην περιοχή Κούκλια της Πάφου Κύπρου, όπως όλοι γνωρίζουμε,
πέφτει τις πρωϊνές ώρες ένα ελικόπτερο τύπου BELL 206, της Εθνικής Φρουράς του νησιού,από άγνωστες μέχρι σήμερα αιτίες. Στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν ο Τζουμερκιώτης Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης, ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορίας/ΓΕΕΦ, Αντιπτέραρχος Στυλιανός Δεμέναγας, ο Επισμηναγός Πάρης Αθανασιάδης, ο Πλωτάρχης Νικόλας Γεωργίου και ο Σμηναγός Μιχάλης Σιακαλλής. Και οι πέντε επιβαίνοντες άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή, «…την ώρα που εκτελούσαν το καθήκον τους, σφραγίζοντας με τον τραγικό τους θάνατο την ιερή πίστη και το χρέος προς την πατρίδα…»

Ο Ευάγγελος Φλωράκης αγαπήθηκε όσο κανείς άλλος ελλαδίτης αξιωματικός στην Κύπρο.
Γεννημένος στο Ρωμανό Αγνάντων το 1943, τελείωσε το Γυμνάσιο Αγνάντων, και μετά μπήκε στη Σχολή Ευελπίδων το 1962. Ήταν περήφανος για την τζουμερκιώτικη καταγωγή του και πάντα αναφέρονταν σ’ αυτήν. Πάντα το μυαλό του ήταν στα Τζουμέρκα. Στο σημείο αυτό καταγράφουμε από μια συνέντευξη, τη πρώτη και μοναδική που είχε δώσει στο σπίτι του στον δημοσιογράφο Θανάση Φωτίου, για τις ανθρώπινες στιγμές του:
«…O Στρατηγός σηκώνεται, διαλέγει ένα cd με ηπειρώτικη μουσική και το βάζει ν'ακούσουμε. Bλέπουμε τα υπόλοιπα cds. Ξεχωρίζω ένα της Mαρίας Kάλλας, δυο-τρία τζαζ, ένα του Έλβις κι ένα του Σφακιανάκη... Tο καθένα έχει την ώρα του, λέει. Kι ενώ το cd συνεχίζει να παίζει, μεταφερόμαστε προς τη μικρή βιβλιοθήκη του γραφείου του…» Προηγούμενα ρωτήθηκε τη μουσική του αρέσει και απάντησε ότι «ακούει διάφορα είδη, αναλόγως της ώρας. Eκείνη, βεβαίως που μου αρέσει πολύ είναι η ηπειρώτικη. 
H γνήσια ηπειρώτικη μουσική κι όχι η μπασταρδεμένη. Aπό γνήσιους οργανοπαίκτες. Γιατί, δυστυχώς, οι έντεχνοι το έχουν κατακρεουργήσει το δημοτικό τραγούδι...» Ολόκληρη η συνέντευξη του Στρατηγού είναι και σήμερα στην ιστοσελίδα skopies.net, η οποία αποτέλεσε το πρωτογενές υλικό ώστε να διαμορφώσουμε το αφιέρωμα.που δημοσιεύθηκε στο 2ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "Η ΓΝΩΜΗ" της Άρτας.

Απόσπασμα εισαγωγικό από το δισέλιδο αφιέρωμα του ΝΙΚΟΥ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΥ που δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου 2010

Υ.Γ. Η φωτογραφία του ανδριάντα του στρατηγού που βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας είναι προστατευόμενη. Με κλικ πάνω στη φωτο θα την δείτε στο φυσικό της μέγεθος

 Πέμπτη 19 ΑυγούστουΟ Ιερέας από το Σικάγο...

Άγναντα 7.08.10 πλατεία Πανοράματος: Κάτω από τα δασιά πλατάνια και τα κρύα νερά, ο Δήμαρχος του ομώνυμου Δήμου Χρήστος Χασιάκος, με τον εκπρόσωπο των Τζουμερκιωτών της διασποράς ιερέα στο Σικάγο των ΗΠΑ π.Χρήστο Βάγια. Σίγουρα είπαν πολλά, αλλά φαίνεται ότι και ο ιερέας ίσως να μετέφερε στον Δήμαρχο επιθυμίες, αλλά και τις νοσταλγίες των απόδημων της περιοχής...

Κείμενο-Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010


Η νοσταλγία εκφράζεται και με το χορό...

Κάποτε οι εικονιζόμενοι των φωτογραφιών μας ήταν μαθητές του Γυμνασίου Αγνάντων Άρτας. Φέτος στην ετήσια όλων των ηλικιών συνάντηση, αυτών των μαθητών και καθηγητών, οι πιο παλιοί μαθητές δεν άντεξαν στον πειρασμό και σηκώθηκαν να χορέψουν... Αποτέλεσμα; Σε λίγο αυτοί οι τέσσερις της φώτο, έγιναν 14... και μετά 24... κοκ.
Σ' αυτό το φετινό αντάμωμα που δεν είχε μόνο συναισθηματική αξία, αλλά και κοινωνική διάσταση, παρόντες ήταν σχεδόν όλοι... Στη φώτο δεξιά οι συμμαθητές του Γυμνασίου Αγνάντων τιμούν τους αποθανόντες συμμαθητές τους με ενός λεπτού σιγή...
...Στη συνέχεια συμφώνησαν "απέναντι στη γενέθλια γη και στο ιστορικό Γυμνάσιο Αγνάντων" να αναλάβουν κάποια δράση και να δώσουν ένα διέξοδο στο συναίσθημα που τους διακατέχει...

Κείμενο-Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Υ.Γ. Οι φώτο είναι προστατευόμενες. Με κλικ πάνω σ' αυτές μπορείτε να τις δείτε σε φυσικό μέγεθος

Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2010


Ακόμα "δευλεύουν" με την πέτρα... στα Πράμαντα

Κι' όμως ακόμα η πέτρα είναι το κυρίαρχο στοιχείο στις διάφορες κατασκευές στα Τζουμέρκα. Η φωτογραφία είναι αρχές αυτού του μήνα, από το χωριό Πράμαντα Ιωαννίνων, όπου  οι "πετράδες" βρίσκονται στη σχετική διαδικασία... Μια διαδικασία που γίνεται πολύ έντονη, ιδίως τα τελευταία χρόνια, όπου παρατηρείται επιστροφή στον παραδοσιακό τρόπο κατασκευής των διαφόρων κτιρίων, όπως αυτό που βρίσκεται στη κεντρική πλατεία του χωριού.
Τα Πράμαντα είναι ένα από τα μεγάλα κεφαλοχώρια των Τζουμέρκων και είναι ονομαστό μαστοροχώρι, αλλά και με πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες. Είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό κοινότητα των Δυτικών Τζουμέρκων με 1500 κατοίκους κατά την απογραφή του 1991.
Βρίσκεται 65χλμ. ΝΑ των Ιωαννίνων και 70χλμ. ΒΑ της Άρτας, πόλεις με τις οποίες έχει καθημερινή οδική συγκοινωνία και επικοινωνία, αφού σε κάθε μία από αυτές κατοικούν περισσότερες από πεντακόσιες οικογένειες Πραμαντιωτών.
Ο οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 840μ. αμφιθεατρικά στους πρόποδες της Στρογγούλας (2.107 μ.), ίσως τις πιο επιβλητικής κορυφής των πολυτραγουδισμένων Τζουμέρκων, πλαισιώνεται από τους συνοικισμούς Τσόπελα και Χριστοί οι οποίοι αποτελούν την προγονική κοιτίδα των Πραμαντιωτών, στις όχθες του Αράχθου.

Κείμενο - Φώτο: Νίκος Κοντογιώργος

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι προστατευόμενες. Με κλικ πάνω σ' αυτές μπορείτε να τις δείτε στο φυσικό τους μέγεθος.

Τρίτη, 17 Αυγούστου 2010


Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε...

Δημιουργήσαμε αυτό το μπλοκ με σκοπό να καταγράφουμε σ' αυτό ειδήσεις και ειδικά σχόλια που έχουν σχέση με την Ήπειρο, την Δυτική Θεσσαλία, την βόρεια Αιτωλοακαρνανία, όπως και την Ευρυτανία, γιατί πιστεύουμε ότι αυτός ο χώρος είναι ενιαίος, με τα ίδια προβλήματα αλλά και τις ίδιες φυσικές ομορφιές.
Είναι ένας γεωγραφικός χώρος ο οποίος "θυμίζει έντονα τις Κυκλάδες στις αρχές της δεκαετίας του '60" και ο οποίος στα επόμενα χρόνια, πολλοί εκτιμούν ότι θα είναι μια δυναμικά αναδυόμενη τουριστική περιοχή της Χώρας μας.
Η ολοκλήρωση της Εγνατίας οδού όπως και εκείνη της Ιόνιας οδού, είναι η βάση αυτής της δυναμικής η οποία γνωρίζει ήδη ενδιαφέρουσα κινητικότητα όλες τις εποχές του χρόνου, χάρις και των τουριστικών κτιριακών υποδομών που ήδη υπάρχουν, αλλά και με πολύ καλή συχνότητα αυξάνουν.
Έτσι, ξεκινήσαμε κι εμείς αυτό το μπλόκ, δειλά, αλλά και αποφασιστικά, πιστεύοντας ότι θα συμβάλλουμε στην κατανόηση από τους αναγνώστες μας για την πανέμορφη ομολογουμένως αυτή περιοχή η οποία με την ιστορία της, το φυσικό της κάλος, αλλά και πολλές φορές την άγρια ομορφία της, κερδίζει τις εντυπώσεις...
  
Νίκος Κοντογιώργος

Υ.Γ.1.- Η σημερινή φωτό είναι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ και το τοπίο που εικονίζεται βρίσκεται στο χωριό Καταρράκτης Άρτας. Με κλικ πάνω στη φωτογραφία θα την δείτε σε φυσικό μέγεθος
Υ.Γ.2.- ....Ακόμη δεν έχουμε εξοικιωθεί με την ηλεκτρονική τεχνολογία. Σιγά-σιγά ελπίζουμε να τα καταφέρουμε...

26.07.10: Η δήλωση που προκάλεσε Πανελλήνια ηλεκτρονική διαδήλωση...

ΒΑΣΩ ΣΚΑΡΑ: «Ως Ηπειρώτισσα συμπαραστέκομαι για την αναστήλωση της Γέφυρας ΚΟΡΑΚΟΥ και της Κούλιας στον Αχελώο»

Το παρακάτω κείμενο-δήλωση είναι της Βάσως Σκάρα η οποία αναρτήθηκε σχεδόν σε όλα τα μπλοκ και ιστοσελίδες, αρχής γενομένης από 26.07.10. Η δήλωση αυτή δημιούργησε έκπληξη και αίσθηση όταν έγινε η ανάρτησή της.


Μάλιστα για μία εβδομάδα ήταν μόνιμα και σε πρώτο πλάνο σε εκατοντάδες μπλοκ, από Αλεξανδρούπολη μέχρι Κρήτη, από Κέρκυρα μέχρι Ρόδο και Κύπρο, καθώς και σε πολλά ελληνόφωνα του εξωτερικού. Επίσης δημοσιεύθηκε σχεδόν σε όλλες τις εφημερίδες της Ηπείρου, των Τρικάλων και Καρδίτσας.


Σημειώνουμε ακόμα ότι η δήλωση αυτή, καθώς και η προηγούμενη του Δημάρχου Αγνάντων, Χρήστου Χασιάκου, ήταν οι μοναδικές δημόσιες ...φωνές από το Νομό Άρτας που υποστήριζαν την ανάγκη της ανακατασκευής αυτής της ιστορικής γέφυρας.


Φυσικά τότε ο "Αετός των Τζουμέρκων" δεν ήταν ...στον ηλεκτρονικό αέρα. Έτσι θεωρούμε σκόπιμο να υπάρχει αυτό το κείμενο στο αρχείο αυτού του μπλοκ γιατί πιστεύουμε ότι είναι ένα κείμενο που κατά κάποιο τρόπο συγκίνησε εκείνη την εποχή. 


'Ηταν η αρχή ώστε ένα μήνα αργότερα στην ημερίδα που έγινε στις Πηγές για το ίδιο θέμα να συγκεντρωθούν οι πάντες και να απαιτήσουν την ανακατασκευή της. 

Νομάρχες, Δήμαρχοι, Βουλευτές, μαζί με Μητροπολίτες, επιστήμονες, και εκατοντάδες απλούς πολίτες έδωσαν το παρόν και συμφώνησαν να ξαναστήσουν τον θρύλο των Βαλκανίων σε εκείνο το βραχοστένωμα του Αχελώου.


Το πλήρες κείμενο της δήλωσης της ΒΑΣΩΣ ΣΚΑΡΑ έχει ως εξής: 

«Παρακολουθώντας τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σχετικά με το θέμα της αναστήλωσης της θρυλικής γέφυρας Κοράκου και τις προσπάθειες που η Οργανωτική Επιτροπή καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, ως Ηπειρώτισσα, ενώνω και τη δική μου φωνή, αλλά και θέληση ώστε αυτή η γέφυρα, κλασικό ηπειρώτικο μνημείο που έστεκε αγέρωχα στον Ασπροπόταμο (Αχελώο) για μισή περίπου χιλιετία ότι πρέπει να… ξαναζωντανέψει τους θρύλους αυτής της περιοχής. 


Η γέφυρα Κοράκου, ως γνήσιο όπως χαρακτηρίζεται, αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, η οποία ένωνε την Θεσσαλία με την Ήπειρο πρέπει… να «αναστηθεί» και να μη θυμίζει τα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου, αλλά αντίθετα να υπογραμμίζει την σύγχρονη εθνική ενότητα την οποία όλοι μας έχουμε ανάγκη –ειδικά αυτές τις εποχές- να διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού.


Ως αθλήτρια με τις 180 συμμετοχές μου στην Εθνική ομάδα Γυναικών, σίγουρα έχω έντονες ευαισθησίες για τέτοια θέματα τα οποία είναι -γιατί όχι και για κατά κάποιο ειδικό τρόπο- θέματα εθνικής ευαισθησίας. Επίσης ως άνθρωπος έχω έντονα την αίσθηση, αλλά και την βεβαιότητα ότι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση όχιμόνο πρέπει να στηρίζονται, αλλά και να υλοποιούνται. Γιατί κατά την ταπεινή μου γνώμη οι μνήμες και η ζώσα ιστορία είναι ο ομφαλός της Πατρίδας μας. Η γέφυρα Κοράκου παρ’ ότι σήμερα κατεστραμμένη για 60 περίπου χρόνια, παραμένει ως μνήμη, αλλά και ως ζώσα ιστορία…


Οι γέφυρες ενώνουν τους ανθρώπους. Αυτή την πραγματικότητα όλοι την γνωρίζουμε. Έτσι είναι επιτακτική η ανάγκη αναστήλωσης αυτού του μνημείου που δημιουργήθηκε κάπου εκεί στο μεσαίωνα (1515 μ.Χ.) γιατί από μόνο του και μόνο έχει πάρα πολλούς αυτονόητους συμβολισμούς.


Επίσης η Unesco, πάντα κατά την γνώμη μου πρέπει ενεργοποιηθεί γιατί η γέφυρα ήταν ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αντάξιο εκείνο της γέφυρας Μόσταρ της Βοσνίας, το οποίο πρέπει να αποκατασταθεί και προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να εκδηλωθεί έντονα το ενδιαφέρον του παγκόσμιου αυτού οργανισμού. Η γέφυρα Κοράκου συμβολίζει τηρουμένων των αναλογιών ότι και η γέφυρα του Μόσταρ στη Βοσνία, η οποία και χρονολογικά είναι νεότερη κατά πενήντα περίπου χρόνια…»

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης