Κατεδαφίζουν το Θεατράκι στο Κάστρο!


-Μεταφορά των ξύλινων κερκίδων στο χώρο όπου υπήρχαν γήπεδα τένις 

 Οριστική η καταστροφή του μικρού Θέατρου στο Κάστρο, το οποίο θα κατεδαφιστεί και οι ξύλινες κερκίδες θα μεταφερθούν σε άλλο χώρο. Το ΞΕΝΙΑ επίσης θα αξιοποιηθεί ως πολιτιστικός χώρος, αφού οποιαδήποτε αλλαγή θα επέφερε κινδύνους στη χρηματοδότηση!



 Αυτά περιέχονται στην απάντηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, που δόθηκε στην ερώτηση του Βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Άρτας κ. Χρήστου Γκόκα για την αξιοποίηση του «Ξενία» στο Κάστρο της Άρτας.

Σύμφωνα με την απάντηση, η κ. Υπουργός αναφέρεται στην απόφαση γνωμοδότηση του ΚΑΣ και στην πρόταση που υπέβαλε ο Δήμος Αρταίων, υιοθετώντας τις προτάσεις του ΚΑΣ για την αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ, ως πολιτιστικού χώρου με χώρους ψυχαγωγίας, χωρίς τη λειτουργία ξενοδοχειακής μονάδας.

Επιπλέον αναφέρεται στην ένταξη σε Ε.Ε του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης της πρότασης του Δήμου Αρταίων που έχει εγκριθεί.

 Από την απάντηση διαφαίνεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν εισέρχεται στην ουσία της γνωμοδότησης του ΚΑΣ που απορρίπτει μια ήπιας όχλησης δραστηριότητα όπως είναι η ξενοδοχειακή δραστηριότητα, σε σχέση με τη λειτουργία χώρων ψυχαγωγίας, ενώ αναφέρεται στην περίπτωση του Ναυπλίου με επιχείρημα ότι εκεί η δραστηριότητα δεν διακόπηκε ποτέ, ενώ το «ΞΕΝΙΑ” Άρτας σταμάτησε να λειτουργεί, αν και αγνοεί ότι αυτό έγινε με ευθύνη του ίδιου του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η απάντηση θεωρώ ότι δεν είναι ολοκληρωμένη ως προς τα περιθώρια τροποποίησης της πορείας του θέματος του ΞΕΝΙΑ για επαναλειτουργία του ως ξενοδοχείο, ενώ το επιχείρημα της χρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι ανασταλτικός παράγων, αφού μπορεί να αξιοποιηθούν οι όποιοι πόροι για παράλληλες επεμβάσεις στον ίδιο ή και σε άλλους χώρους.

 Επίσης, είναι ανησυχητική η αναφορά στο υπαίθριο θέατρο του Κάστρου, αφού από τα αναφερόμενα στην απάντηση προβλέπεται η μεταφορά και λειτουργία του σε άλλο χώρο, στο βόρειο τμήμα, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή θα είναι μόνιμη ή προσωρινή.

Και αναφέρεται στο έργο, στο χώρο του υπαίθριου θεάτρου, που αναμένεται να ξεκινήσει (προϋπολογισμού 976.000 ευρώ) δηλαδή και για τις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι οι χρηματοδοτήσεις λαμβάνονται περισσότερο υπ’ όψιν για τις εξελίξεις, και όχι αυτή καθ’ αυτή η φύση της χρήσης των χώρων, η ιστορία τους και ο δεσμός των Αρτινών μαζί τους, αλλά και η προοπτική τους με συνθήκες βιωσιμότητας και επανασύνδεσής τους με την κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Άρτας, καθώς και την ανάδειξή τους σε σημείο αναφοράς για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

ixotisartas.gr





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης