Σέλτσο:Να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως ημέρα μνήμης


- Ζητούν να γίνει εισήγηση στον υπουργό Εσωτερικών για την έκδοση σχετικού Π.Δ 

Η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας κατέθεσε πρόταση προς τον Δήμο Γ. Καραισκάκη ώστε να καθιερωθεί η 23η Αυγούστου ως ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος και της Θυσίας των Σουλιωτών στην Ιερά Μονή του Σέλτσου.




Η πρόταση έγινε με την σύμφωνη γνώμη του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Πηγών ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ και υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Γ.Καραισκάκη.

Επίσης η πρόταση στηρίχθηκε και από τον Πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας Πηγών Κων/νο Καρακώστα.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ 

 Αθήνα 14 Οκτωβρίου 2019

 Προς Τον:Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γ. Καραισκάκη κ. Γεώργιο Κουρτέσα- Δήμαρχο Γ. Καραισκάκη κ.Περικλή Μίγδο- Αντιδήμαρχο Τετραφυλίας κ. Κουφούλη Νικόλαο Προεδρο Τοπικής Κοινοτητος Πηγών κ.Καρακώστα Κων/νο

 ΘΕΜΑ: Πρόταση για λήψη απόφασης’’ Καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως ημέρα μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών στην Ι.Μονή Σέλτσου στις Πηγές ΄Αρτας Ιστορική έδρα του δήμου Γ.Καραισκάκη’’ και εισήγηση στον υπουργό Εσωτερικών για την έκδοση σχετικού Π.Δ

 Επανερχόμενοι σε σχετική πρότασή μας - που είχαμε διατυπώσει από κοινού με τον Δημοτικό σύμβουλο και συγχωριανό μας Αιμίλιο Αντωνάκη στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τον Αύγουστο του 2018 στις Πηγές ΄Αρτας, επαναφέρουμε αυτήν και παρακαλούμε όπως εισηγηθείτε προς το δημοτικό Συμβούλιο κατά την προσεχή συνεδρίασή του την λήψη απόφασης για τον ορισμό της 23ης Αυγούστου ως εορτή μνήμης του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών και της απαραδειγματίστου αυτοθυσίας των στην Ιερά Μονή Σέλτσου τον Απρίλιο του 1804΄ τοπικής σημασίας για τον Δήμο Γ. Καραισκάκη και την Τοπική Κοινότητα Πηγών Αρταςκαι σύμφωνα με τις διατάξεις του αρθρου 1 του Π.Δ555/1977 και του άρθρου 1 του Α.Ν 198/1967. ΄΄περί τρόπου καθιερώσεως και τελέσεως δημοσίων εορτών και τελετών΄΄

 Την ημέρα αυτή πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Σέλτσου αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου (Εννιάμερα). Πατροπαράδοτα δε, την ημέρα αυτή γινόταν και η εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της Θυσίας και του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών. Η ίδια ημέρα είχε καθιερωθεί ως επίσημη εορτή του πρώην δήμου Τετραφυλίας με απόφασή του δημοτικού του συμβουλίου. Αυτή την παράδοση οφείλουμε και εμείς να συνεχίσουμε.



Οι Εκδηλώσεις της εορτής μνήμης θα λαμβάνουν χώρα στην Τοπική Κοινότητα Πηγών Τοπικής Κοινότητας Πηγών Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη και στην Ι.Μονή Σέλτσου και θα περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του Δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημοσίων κτιρίων, από τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης, ενώ πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων καταρτίζεται με απόφαση του Δήμου Γ.Καραϊσκάκη.

 Στην διοργάνωσή αυτών των εκδηλώσεων από τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη συμμετέχει η Περιφερειακή Ενότητα ΄Αρτας και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας. Την απόφασή σας παρακαλούμε αυτήν να την προωθήσετε στο Υπουργείο Εσωτερικών συνοδευόμενη με τα ιστορικά στοιχεία που τεκμηριώνουν απόλυτα την σημαντικότητα και το μέγεθος του Ολοκαυτώματος προκειμένου αυτό σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία επιμεληθεί και εισηγηθεί την έκδοση Προεδρικού διατάγματος.



Επιβάλλεται κατά την γνώμη μας ως ελάχιστος φόρος τιμής και αναγνώρισης της θυσίας αυτής από την επίσημη Πολιτεία αλλά και για την διατήρηση της Ιστορικής συλλογικής μνήμης. Με την απόφαση του αυτή το Δημοτικό Συμβούλιο θα αναδείξει την ιστορία του τόπου μας και θα την ξαναζωντανέψει στη μνήμη όλων και κυρίως της νέας γενιάς.

 Όπως γνωρίζετε ανάλογα κατά καιρούς Προεδρικά διατάγματα έχουν εκδοθεί για πολλούς ιστορικούς τόπους ιδιαίτερα μαρτυρικούς τόσο για γεγονότα της εξέγερσης του 1821 όσο και της Νεότερης Ιστορίας μας και της κατοχικής περιόδου.Επίσης το Π.Δ181/2005 έχει εκδοθεί και για τις εκδηλώσεις που γίνονται κάθε χρόνο προς τιμήν του Ήρωα της Ρωμιοσύνης Γ.Καραισκάκη στην γενέτειρά του την Σκουλικαριά.



Εξ άλλου ο Γ. Καραϊσκάκης και το Σέλτσο είναι τα δύο εμβληματικά συστατικά στοιχεία , άρρηκτα συνδεδεμένα , που αποτελούν την ιστορίας του δήμου μας. Γνωρίζουν όλοι ότι η ιστορικότητα της Ι Μονή Σέλτσου ως μοναδικού θρησκευτικού μνημείου αλλά κυρίως ως Τόπος θυσίας των Σουλιωτών το 1804, είναι μοναδική στην Ήπειρο και αποτελεί το κόσμημα του δήμου μας, σημαντικό δε πανελλαδικό σημείο ιστορικής αναφοράς.

Πρόκειται για ένα γεγονός μείζονος αυτοθυσίας υπέρτερο και αυτού του Ζαλόγγου και από τα ελάχιστα Πανελλαδικά συγκρινόμενο με αυτό της Εξόδου του Μεσολογγίου της Μονής Αρκαδίου της Αραππίτσας κ.α

Θεωρούμε ότι η αναβάθμιση των εορταστικών εκδηλώσεων του Σέλτσου θα αποτελέσει τιμή για τον Δήμο Γ.Καραισκάκη ανάλογη της τιμής που του προσδίδει και ο Γ.Καραισκάκης. Είναι τιμή και για εμάς τους Πηγιώτες που η ιστορία έμελλε να μας΄΄καταστήσει΄΄ θεματοφύλακες αυτής της θυσίας.

Ο χρόνος που επανερχόμεθα για να επαναδιατυπώσουμε την παραπάνω πρότασή μας δεν είναι τυχαίος, καθότι προσδοκούμε ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος που επισκέφτηκε την Ι.Μονή Σέλτσου στις 23 Αυγούστου του 2016 και παρέστη στις εκδηλώσεις μνήμης, ως απόλυτος γνώστης της σημασίας του γεγονότος του Ολοκαυτώματος στο Σέλτσο, θα υπογράψει με βεβαιότητα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ανεξαρτήτως δε της πιθανότητας να προταθεί πάλι ο ίδιος ως ο επόμενος Πρόεδρος της δημοκρατίας, φρονούμε ότι υπάρχει επαρκής χρόνος να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης του Π.Δ πριν την εκπνοή της παρούσης θητείας του με την θέληση και την συνδρομή όλων μας.

Η προσδοκώμενη-πιστεύουμε- ομόφωνη αποδοχή και ψήφιση της παραπάνω πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιό του δήμου μας αποτελεί έμπρακτη ένδειξη αναγνώρισης της και σεβασμού και τιμής στην θυσία των Σουλιωτών στο Σέλτσο.

Αποδεικνύει και την θέληση του δήμου να τιμήσει την Ι.Μονή Σέλτσου και την Ιστορική του έδρα και να της προσδώσει την βαρύνουσα σημασία που της αξίζει. Αποτελεί δε αυτό τιμή για όλο δήμο Γ. Καραισκάκη αφού θα τον καθιστά και επίσημα πλέον ως τόπο ιστορικής μνήμης. Μετά τιμής

Για το Δ.Σ της Αδελφότητας Πηγιωτών΄Αρτας

Ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης