Αμυράς:Η ανεξέλεγκτη βόσκηση απειλεί τη Δρακόλιμνη ...


Το τεράστιο πρόβλημα με την ανεξέλεγκτη βόσκηση κτηνοτροφικών ζώων στην αλπική λίμνη Δρακόλιμνη και το οροπέδιο των Λιμνών (Λάκκα Τσουμάνη,) εντός του Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου και του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου,... 




...αναδεικνύει με Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη.

Ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς όφελος των οικονομικών δραστηριοτήτων της τοπικής κοινωνίας, όπως ο οικοτουρισμός, ο πεζοπορικός και ορειβατικός τουρισμός,καθώς και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επισημαίνεται ότι η Δρακόλιμνη της Τύμφης είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί και η επιστήμη θεωρεί τις Δρακόλιμνες ως απομεινάρια παγετώνων.

Ο Γιώργος Αμυράς στέκεται δίπλα στους ορειβάτες πεζοπόρους λάτρεις της περιοχής, τοπικούς φορείς και συλλόγους, την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, καθώς και την επιστημονική ομάδα του ”Αγριόγιδου στα βουνά- Balkan Chamois Society”, οι οποίοι πιστεύουν ότι η εξάσκηση της εντατικής κτηνοτροφίας αποτελεί παραγωγική οικονομική δραστηριότητα και σημαντικό διαχειριστικό εργαλείο βοσκοτόπων αλλά θα πρέπει να συμβαδίζει με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.

Προτείνεται ως βέλτιστη λύση, ο άμεσος αποχαρακτηρισμός της περιοχής Δρακόλιμνης και Ξηρόλιμνης ώστε να μην επιτρέπεται η βόσκηση από κτηνοτροφικά ζώα, όπως ακριβώς έγινε και στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου στο οροπέδιο Μουσών.

Λύση που δεν προκαλεί αναστάτωση στην οικονομία, που σχετίζεται με την πρωτογενή παραγωγή τοπικά και στο σύνολο της χώρας,ούτε και στον τοπικό κοινωνικό ιστό.

epirusgate.blogspot.com/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ