Επιστολή Ροζίνας Βαβέτση σχετικά με την εμπορία και διακίνηση ακτινιδίων


Με την επιστολή, που απευθύνεται στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στους Βουλευτές του Νομού Άρτας, γνωστοποιείται η αντίθεση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Νικολάου Σκουφά... 



...με το άρθρο 4 της με Αριθ. Πρωτ.: 9475/136897/10-10-2018 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία αναφέρονται οι ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων.

 Αναλυτικά, στην επιστολή της κας Βαβέτση επισημαίνονται τα εξής: 

 «Καθίσταται άμεση ανάγκη να σας γνωστοποιήσουμε την αντίθεσή μας με το άρθρο 4 της με Αριθ. Πρωτ.: 9475/136897/10-10-2018 Υπουργικής Απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία αναφέρονται οι ρυθμίσεις θεμάτων εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων.

Στο σύνολό τους οι ακτινιδιοπαραγωγοί του Δήμου μας είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το εν λόγω άρθρο, σύμφωνα με το οποίο τα μέσα συσκευασίας ακτινιδίων στα στάδια εξαγωγής σε τρίτες χώρες και της αποστολής στην Ε.Ε., καθώς και στα στάδια της διακίνησης και εμπορίας στην εγχώρια αγορά που έπονται της τυποποίησης /συσκευασίας, απαγορεύεται να υπερβαίνουν τα 20 κιλά ενώ με το ίδιο άρθρο επιτρέπονται οι εισαγωγές ακτινιδίου χωρίς περιορισμούς στη συσκευασία.

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση του άρθρου 4 της Υ.Α. δεν εφαρμόζεται σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για κανένα φρούτο. Είναι ολοφάνερο πως με την απαγόρευση αυτή καταργείται η ελεύθερη διακίνηση αγαθών που αποτελεί πυλώνα της Ε.Ε και ευνοείται η αποκλειστική διακίνηση του ακτινιδίου μόνο από εγχώριους εμπόρους με αποτέλεσμα την απαξίωση του προϊόντος, την πτώση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα και μείωση των εξαγωγών.

 Τα τελευταία χρόνια για τους συνδημότες ακτινιδιοπαραγωγούς μας και για τους παραγωγούς του νομού μας ευρύτερα, έχουν εξασφαλιστεί υψηλές τιμές (0,55-0,65€/κιλό), οι εξαγωγές του ακτινιδίου έχουν αυξηθεί σημαντικά αλλά λόγω έλλειψης αποθηκευτικών ψυκτικών χώρων κινδυνεύει η παραγωγή να καταστραφεί.

 Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 4 της Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με Αριθ. Πρωτ.: 9475/136897/10-10-2018 και να επανεξεταστεί η ρύθμιση αυτή καθώς δεν ισχύει η εφαρμογή της νομοθετικά και παγκοσμίως και ούτε τεκμαίρεται».




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης