Ο Χρ. Χασιάκος ορκίστηκε ...για 5η φορά Δήμαρχος !!


 Ο Μαρίνος Γαρνέλης αποχώρησε της ορκωμοσίας. Με πολιτικό όρκο, ορκίστηκαν ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Λύκος και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λεπιανών Γιώργος Λύκος.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του αμφιθεάτρου του Δημαρχείου Κ.Τζουμέρκων πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων και Κοινοτικών Συμβούλων για την περίοδο 2019 - 2023 (ΦΩΤΟ)




Έτσι την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων που προέκυψαν από τις εκλογές του Μαΐου σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο αναφέρεται ότι η σύγκληση του Συμβουλίου λαμβάνει χώρα την επόμενη Κυριακή, από την εγκατάσταση των Δημοτικών Αρχών.

Στην τελετή ορκωμοσίας, χαιρετισμό απεύθυνε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Παναγιώτης Σκαλτσογιάννης, που επεσήμανε ότι στις θετικές και χρήσιμες επιλογές της δημοτικής αρχής, θα είναι δίπλα της και απέναντί της, στις περιπτώσεις που διαπιστώνει ότι οι επιλογές, δεν είναι προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος και Χρήστος Γκόκας, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς και εκπρόσωποι των μαζικών φορέων της περιοχής…


Η θρησκευτική τελετή πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη Άνθιμου Γιάννη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του απ’ τον Καταρράκτη και υπηρετεί στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά… Πλήρης και μεστός ο λόγος του νεαρού αρχιμανδρίτη, ο οποίος μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Καλλινίκου.



Σημειώνουμε ότι για τρεις συνεχόμενες τετραετίες και μία τριετία Δήμαρχος, ο Χρήστος Χασιάκος, έχει προσφέρει και θεωρείται από πολλούς ότι είναι ο αναμορφωτής της περιοχής των Τζουμέρκων και σίγουρα η φήμη του έχει ξεπεράσει όχι μόνο τον στενό γεωγραφικό του χώρο, αλλά γενικότερα του Νομού και γιατί όχι της Ηπείρου.

Χαρισματική προσωπικότητα


Έχει το χάρισμα να ακούει αυτά τα οποία ο συνομιλητής του αναφέρει και να τα συζητάει με σκοπό να βρει την καλύτερη και αποδοτικότερη λύση. Τόσο σε προσωπικά, όσο και Δημοτικά ζητήματα. Όποιος ισχυριστεί ότι η χαρισματική προσωπικότητα του Χρήστου Χασιάκου στα δεκαπέντε αυτά χρόνια δεν ήταν ισχυρή στα Τζουμέρκα, σίγουρα δεν γνωρίζει την πραγματικότητα.


 Πολλοί πιστεύουν ότι ο Χρήστος Χασιάκος είναι η εγγύηση για μια ορθολογική ιεράρχηση και μια σοφή αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν και εκείνων που θα έρθουν. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα φαίνεται να έχει όραμα γιατί έχει ζήσει και αγαπήσει τον χώρο.

Πολλές φορές και πάρα πολλοί συνομιλητές του τον έχουν ακούσει να λέει με υπερηφάνεια ότι "Είμαι Τζουμερκιώτης και ζω για τα Τζουμέρκα".

Η παρουσία του στην αυτοδιοίκηση δεν είναι τυχαία και ούτε κανείς δεν μπορεί να του καταλογίσει μέχρι σήμερα τις όποιες σκοπιμότητες ή υστεροβουλίες. Είναι ένας άνθρωπος, όπως όλοι το καταμαρτυρούν, ήπιων διαθέσεων, αλλά ταυτόχρονα με δυναμικές αποφάσεις εκεί όπου ο ίδιος το κρίνει αναγκαίο.

Η ΟΜΙΛΙΑ


Kυρίες και Κύριοι, Σας ευχαριστούμε πολύ που παρευρεθήκατε σήμερα εδώ στην τελετή ορκωμοσίας του Δημάρχου, των Δημοτικών Συμβούλων, των Προέδρων των Κοινοτήτων και των Συμβούλων των Κοινοτήτων. Μας τιμάτε με την παρουσία σας.

Πριν από λίγο ο καθένας από εμάς που ορκιστήκαμε έδωσε όρκο ενώπιον του Ιερού Ευαγγελίου « ότι θα είναι πιστός στην πατρίδα, θα υπακούει στο Σύνταγμα και τους Νόμους και θα εκπληρώνει τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά του».

 Ο όρκος δίνεται στο όνομα του Θεού αλλά είναι μία εσωτερική διαδικασία που αναφέρεται στην τιμή και την συνείδησή μας. Θα αναλύσω λίγο περισσότερο το νόημα των λέξεων του όρκου γιατί μπορεί να πει κάποιος ότι είναι σύντομος και αόριστος και χωρίς πολλές δεσμεύσεις.

Πίστη στη πατρίδα σημαίνει να έχουμε εθνική συνείδηση και οι πράξεις μας πρέπει να υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας. Πίστη στην πατρίδα σημαίνει να μην συμμετέχουμε σε αυτονομιστικά κινήματα που θα ακρωτηρίαζαν την πατρίδα μας. Ευτυχώς στην πατρίδα μας δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Θα έχετε ακούσει όμως για αυτονομιστικά κινήματα σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σε μία ανάλογη περίπτωση οι αιρετοί παραβαίνουν τον όρκο που έδωσαν. Ορκιζόμαστε υπακοή το Σύνταγμα και τους Νόμους.

Η διοίκηση του Κράτουςμας είναι οργανωμένη με το αποκεντρωτικό σύστημα και ο Δήμος μας είναι ένα περιφερειακό όργανο του Κράτους. Εμείς έχουμε αποφασιστικές αρμοδιότητες για τις τοπικές υποθέσεις, αλλά τα κεντρικά όργανα του Κράτους έχουν την γενική κατεύθυνση , τον συντονισμό και τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεών μας.

 Τα άρθρα 101 και 102 του Συντάγματος αναφέρονται στην οργάνωση της διοίκησης και στους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξασφαλίσει στους Δήμους τους αναγκαίους πόρους για την εκπλήρωση της αποστολής τους και οι Δήμοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση για την διασφάλιση της διαφάνειας κατά την διαχείριση των πόρων αυτών. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας αλλά τηρούμε παράλληλα τις υποχρεώσεις μας. Ορκιζόμαστε να εκπληρώνουμε τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντα μας.

 Ο καθένας από εμάς που ορκιστήκαμε, από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 θα έχει διαφορετικά καθήκοντα. Διαφορετικά είναι τα καθήκοντα του Δημάρχου, των Αντιδημάρχων, των Δημοτικών Συμβούλων, των Δημοτικών Παρατάξεων, των Προέδρων των Κοινοτήτων και των Κοινοτικών Συμβούλων.

 Όλοι μας όμως οφείλουμε να ασκήσουμε τα καθήκοντα μας τίμια και ευσυνείδητα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εφαρμόζουμε την αρχή της ισονομίας και της ισοπολιτείας όταν παίρνουμε αποφάσεις καιόταν ερχόμαστε σε επαφή με τους Δημότες μας.

Πρέπει στις συνεδριάσεις των οργάνων του Δήμου να θέτουμε το συμφέρον του Δήμου και των Δημοτών υπεράνω του ατομικού μας συμφέροντος ή του συμφέροντος της Δημοτικής Παρατάξεως που ανήκουμε. Πρέπει να προσπαθούμε να εξυπηρετούμε τον Δημότη που θα απευθύνεται προς εμάς.

Εμείς είμαστε η πλησιέστερη Αρχή στην οποία μπορεί να απευθυνθεί. Δεν πρέπει να του λέμε ψέμματα, πρέπει να του λέμε την αλήθεια και να έχουμε το κινητό μας τηλέφωνο ανοιχτό και να ακούμε κάθε συμβουλή, αίτημα ή παράπονο.

 Μέχρι το σημείο αυτό της ομιλίας μου σας ανέπτυξα τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε εμείς οι αιρετοί με τον όρκο που δώσαμε. Στο δεύτερο μέρος της ομιλίας μου θέλω να σας πω: Πως θα διοικήσουμε. Και αν ήθελα να κλείσω σύντομα αυτό το κεφάλαιο της ομιλίας μου θα σας έλεγα : « Θα διοικήσουμε σύμφωνα με τον όρκο που δώσαμε» Θα πω όμως λίγα περισσότερα.

 Όπως γνωρίζετε η Δημοτική Παράταξη που εκπροσωπώ εξέλεξε7 Δημοτικούς Συμβούλους, η Παράταξη της αξιωματικής Αντιπολίτευσης 7 Δημοτικούς Συμβούλους , η τρίτη Δημοτική Παράταξη 5 Δημοτικούς Συμβούλους και από έναν Δημοτικό Σύμβουλο οι άλλες δυο Δημοτικές Παρατάξεις.

Η Παράταξη στην οποία ανήκω θα έχει 7 συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα αποτελείται από 21 μέλη. Κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί ως υποψήφιος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου από την Δημοτική μας Παράταξη ,όπως εξ άλλου προβλέπει ο Νόμος.

 Οι Αντιδήμαρχοι που θα οριστούν θα είναι τρεις της δικής μας Δημοτικής Παράταξης και ένας από άλλη Δημοτική Παράταξη αν δεχτεί με δήλωσή του να συμπράξουμε. Κατά την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου θα επιδείξουμε πνεύμα συναίνεσης.

Θα κάνουμε ως Συνδυασμός τις εισηγήσεις μας αλλά θα ακούμε και τις απόψεις των άλλων Συμβούλων και θα προσπαθούμε η τελική απόφαση να είναι η συμφέρουσα για τον Δήμο. Δεν μας φοβίζει ότι δεν έχουμε την πλειοψηφία στο Δ.Σ. γιατί δεν θέλουμε να αποφασίζουμε βασιζόμενοι στην υπεροχή των αριθμών αλλά στην υπεροχή των καλών προτάσεων.

 Και το τρίτο θέμα με το οποίο θέλω να κλείσω την ομιλία μου είναι : Το τι θα κάνουμε στην διάρκεια της θητείας μας. Θα ολοκληρώσουμε τα έργα που είναι σε εξέλιξη από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων που έχουν εγκριθεί οι σχετικές πιστώσεις.

 Θα συντάξουμε μελέτες με προδιαγραφές ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε διάφορα Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Θα ξεκινήσουμε να υποβάλλουμε τις δηλώσεις ακινήτων του Δήμου στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

 Θα ζητήσουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την έγκριση για να γίνουν προσλήψεις στο Δήμο κυρίως σε απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Είναι πολλές οι ανάγκες του Δήμου μας και σε πολλούς τομείς. Στην ύδρευση, την οδοποιία, στο περιβάλλον, τον πολιτισμό, την καθαριότητα. Με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσουμε θα δείξουμε πως πιστεύουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η περιοχή μας.

 Η προσπάθεια θέλουμε να είναι κοινή. Ο καθένας από εμάς μπορεί να συμβάλλει με τις δικές του δυνάμεις. Το αποτέλεσμα θα είναι για το καλό των Δημοτών μας και του Δήμου μας. Εύχομαι σε όλους τους αιρετούς καλή επιτυχία στο έργο ευθύνης που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν. Και σε όλους εσάς που μας ακούτε θέλω να υποσχεθώ ότι θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας , και θα δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Θέλουμε να πάμε τον Δήμο μπροστά και θα το πετύχουμε.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου 1950 στον Καταρράκτη από τον Κωνσταντίνο και την Ανθή Χασιάκου, το γένος Παπαδημητρίου. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και έλαβε πτυχίο Πολιτικού Μηχανικού το 1974. Έως το 1998 εργάσθηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας σε μελέτες ιδιωτικών έργων και ως εργολήπτης Δημόσιων έργων διατηρώντας τεχνικό γραφείο στην Αθήνα.

 Οι πολίτες του νεοσύστατου Καποδιστριακού Δήμου Αγνάντων τον τίμησαν με την ψήφο τους τον Οκτώβριο του 1998 και τον εξέλεξαν στη θέση του Δημάρχου ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ». Επανεξελέγη το 2002 από την πρώτη Κυριακή και το 2006, πάλι από την πρώτη Κυριακή.

 Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2010, συμμετέχει πάλι ως υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής του συνδυασμού «ΤΖΟΥΜΕΡΚΙΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ». Εκλέγεται Δημοτικός Σύμβουλος, θέση που κρατά ως τον Νοέμβριο του 2011. Από τον Νοέμβριο του 2011 έως το έτος 2014 είναι Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων.

 Καθ΄ όλη τη διάρκεια της θητείας του ως Δήμαρχος ο Χρήστος Χασιάκος συμμετέχει σε συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως:

1. Μέλος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Άρτας (ΤΕΔΚ Ν. Άρτας) (2003-2006)
2. Μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (2003-2006)
3. Μέλος του Περιφερειακού Ταμείου Ηπείρου (2003-2006)
4. Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Άρτας (Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Άρτας) (2007-2010)
5. Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης «ΘΗΣΕΑΣ» (2007-2010)
6. Μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πίνδου (Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ) (2007-2010)
7. Πρόεδρος του Δ.Σ. του νεοσύστατου Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου (από 16-9-2009 έως 22-12-2009) και αντιπρόεδρος του φορέα από 25-01-2010
8. Μέλος του Δ.Σ. Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Άρτας (Χ.Υ.Τ.Α.)

 Είναι παντρεμένος με την δικηγόρο Παρασκευή Κολιού και έχει μια κόρη την Κωνσταντίνα.


Ο Χρήστος Χασιάκος είναι ο νέος δήμαρχος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, επικρατώντας όπως είναι γνωστό στην τελική αναμέτρηση του Μαρίνου Γαρνέλη. Ο κ. Χασιάκος έλαβε ποσοστό 52,95%, ενώ ο κ. Γαρνέλης 47,05%.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης