"Κασκαβάλ": Ένα… ξεχασμένο τυρί!


Η ιστορία του τυριού

Τον περασμένο Απρίλιο, η γαλακτοβιομηχανία Καράλη, μία από τις σημαντικότερες της Ηπείρου είχε κάνει γνωστό ότι ετοιμάζεται να βγάλει το συγκεκριμένο τυρί στην αγορά. 




Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του τυριού έγινε στην έκθεση «Κερνάμε Ήπειρο» που άνοιξε τις πύλες της στα Σύβοτα με σκοπό την προβολή των ξεχωριστών τοπικών προιόντων στους επισκέπτες της περιοχής.


Η ιστορία του τυριού

Οι Βλάχοι της Πίνδου παρήγαγαν παλιότερα το πρόβειο τυρί «Κασκαβάλ», το οποίο είχε φτάσει στις αρχές του περασμένου αιώνα να εξάγεται ως προϊόν από την Ελλάδα σε αρκετές χώρες.

Κι ενώ εδώ σταδιακά η παραγωγή του πέρασε σε δεύτερη μοίρα, με τις μετακινήσεις πληθυσμών το «Κασκαβάλ» διαδόθηκε σε όλα σχεδόν τα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν Βλάχοι, αλλά και στην Αφρική, αγαπήθηκε πολύ ως τυροκομικό προϊόν και υιοθετήθηκε!

Φτάσαμε έτσι σήμερα το «Κασκαβάλ» να είναι ένα από τα πιο γνωστά σκληρά τυριά των Βαλκανικών χωρών και να παράγεται εκτός από την Ελλάδα, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία, την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την ΠΓΔΜ, τη Βόρειο Ουκρανία, αλλά και νότια, στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Τυνησία κ.λπ..

Οι τρεις κύριοι τύποι του τυριού αυτού σήμερα είναι ο βαλκανικός, ο ρωσικός και ο ιταλικός.

Το «Κασκαβάλ», που είχε ως αφετηρία την Πίνδο, παρασκευάζεται από πρόβειο και γίδινο γάλα, ενώ συναντάται και σε διάφορες άλλες παραλλαγές, φτιαγμένο από γάλα αγελαδινό, πρόβειο, κατσικίσιο ή μίγματα αυτών.

Στόχος η κατοχύρωση 

Για να πιστοποιηθεί λοιπόν ως προϊόν Π.Ο.Π. το «Κασκαβάλι» πρέπει να εξακριβωθεί η προέλευσή του και αυτός είναι ο στόχος Προγραμματικής Σύμβασης που έχει κάνει η Περιφέρεια Ηπείρου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Σύμβαση, προϋπολογισμού 18.600 ευρώ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Με βάση αυτήν, θα διενεργηθεί έρευνα για τη συλλογή στοιχείων, με στόχο την κατοχύρωση του «Κασκαβάλι Πίνδου» ως προϊόντος ΠΟΠ/ ΠΓΕ. Δεν είναι όμως μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου που «κυνηγάει» την πιστοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος!

Όπως έχει αναφερθεί στο φάκελο για την κατοχύρωση του τυριού «Κασκαβάλ» ως ΠΓΕ έχει υποβάλλει και η Ρουμανία!

Ο Αλέκος Καχριμάνης 

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, έχει προηγηθεί μία προεργασία τριών ετών από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας και του ΕΛΓΟ «Δήμητρα» για το «Κασκαβάλ», τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «αν δεν επιτευχθεί η αναγνώριση ως Π.Ο.Π., το τυρί ‘Κασκαβάλ’, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ».

Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος, το οποίο, όπως είπε, στην Ήπειρο παράγονταν μόνο από πρόβειο γάλα, ενώ σημείωσε ότι το συγκεκριμένο τυρί έχει μεγάλες εξαγωγικές προοπτικές σε Ευρωπαϊκές και Αραβικές χώρες.

proinoslogos.gr

Διαβάστε επίσης: Το κασκαβάλ Πίνδου έκανε… πρεμιέρα!





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης