Βυθίζεται στο χάος η Αλβανία..


 - Συγκρούσεις και πολιτικό αδιέξοδο

Μάχες με την αστυνομία, πυρπόληση των εκλογικών κέντρων και πλήρες πολιτικό αδιέξοδο συνθέτουν την εικόνα στην Αλβανία όπου η ένταση ανεβαίνει επικίνδυνα τις τελευταίες ώρες. 



Η κυβέρνηση επιμένει στην διεξαγωγή δημοτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, η αντιπολίτευση ζητά καθολική προσφυγή στις κάλπες με διασφάλιση της ελεύθερης βούλησης των πολιτών και δηλώνει αποφασισμένη να μποικοτάρει τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τις ίδιες επιχείρησε να ακυρώσει ο Πρόεδρος Μέτα, ο οποίος τώρα απειλείται με καθαίρεση ενώ ο Ράμα δηλώνει έτοιμος ακόμη και να απαγορεύσει την έξοδο από την χώρα για όσους επιδιώξουν την παρεμπόδιση των εκλογών. 

Τα επεισόδια κλιμακώνονται κυρίως στην Βόρεια Αλβανία και τα Τίρανα όπου πολίτες εισβάλλουν στα εκλογικά κέντρα και είτε τα παραδίδουν στις φλόγες είτε τα καταστρέφουν ολοσχερώς.

Οι δήμοι που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, περίπου το 40%, ζήτησαν από την κυβέρνηση, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος, να αποσύρει την εκλογική υποδομή από τους δήμους αυτούς. Οι δήμοι αυτοί αρνούνται επίσης να εκδώσουν και ανακοινώσουν τους εκλογικούς καταλόγους την όποια άλλη συμμετοχή που να καθιστά δυνατή τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε η Βουλή θα ψηφίσει νόμο που θα απαγορεύει την έξοδο από τη χώρα για 5-10 χρόνια σε όλους όσοι επιδιώκουν την παρεμπόδιση των εκλογών ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι η αυριανή μέρα θα είναι περισσότερη δύσκολη για τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα και την κυβέρνησή του.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν είναι σε εξέλιξη στο αλβανικό κοινοβούλιο η διαδικασία για αποπομπή του προέδρου της χώρας, Ίλιρ Μέτα, με την κατηγορία ότι παραβίασε το Σύνταγμα προσπαθώντας να ακυρώσει τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.

Ο Μέτα αιτιολόγησε την απόφασή του εκφράζοντας τον φόβο ότι η ψηφοφορία θα ήταν «αντιδημοκρατική» χωρίς τη συμμετοχή των κεντροδεξιών παρατάξεων και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή.

Ο Μέτα μάλιστα αμφισβητεί την κοινοβουλευτική διαδικασία, ως προς τη νομιμότητά της. Όπως τονίζει, με δεδομένο ότι η αντιπολίτευση έχει αποσύρει τους βουλευτές της και δεν δέχθηκαν να ορκιστούν ούτε οι αναπληρωτές τους, πρέπει να διευκρινιστεί πώς ελήφθη η απόφαση για την αποπομπή του και με ποια σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι την τελική απόφαση για το μέλλον του Ιλίρ Μέτα πρέπει να λάβει το συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο όμως δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα.

Η κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που αντιδρά στη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών και έχει ορκιστεί να τις παρεμποδίσει με κάθε τρόπο, πραγματοποιεί σειρά διαδηλώσεων από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, κατηγορώντας την κυβέρνηση για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα και απαιτώντας νέες γενικές εκλογές.

Από την πλευρά του το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και ο πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, επιμένουν ότι οι δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί, ώστε να αποφευχθεί ένας πολιτικός εκβιασμός για πρόωρες εθνικές εκλογές.

 epiruspost.gr/


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης