Μεγαλόχαρη:Στο ΣτΕ, για το αιολικό στη θέση "Γεραμπή"


Κόντρα αποκεντρωμένης διοίκησης με Δήμο Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ και κατοίκους 

Το Αιολικό πάρκο στη θέση ΓΕΡΑΜΠΗ (ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗ) του ΔΗΜΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού ο Δήμος Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ, λέει «ΟΧΙ», η αποκεντρωμένη διοίκηση λέει «ΝΑΙ»,... 



...με τους κατοίκους της περιοχής να αντιδρούν και προσφεύγουν για μια ακόμη φορά στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Σύμφωνα με τις νεώτερες εξελίξεις πρόσφατα η αποκεντρωμένη διοίκηση ενέκρινε την τροποποίηση της μελέτης παρότι όπως επισημαίνουν οι κάτοικοι για το εν λόγω αιολικό από το παρελθόν υπάρχουν ιδιαίτερα περιβαλλοντικά ζητήματα, κατασκευαστικά και ιδιοκτησιακά, πέραν από την κατοχή των βοσκότοπων που υφαρπάζονται από τους κτηνοτρόφους.

Να σημειωθεί πως ο Δήμος Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ ακύρωσε την θετική γνωμοδότηση και ενώ είναι αρνητικό το Δημοτικό Συμβούλιο, που συμπαρατάσσεται με τους κατοίκους, οι οποίοι υποστηρίζουν πως ενώ φαινομενικά η αιολική ενέργεια είναι φιλική προς τον άνθρωπο, στην Ελλάδα δυστυχώς κατασκευάζονται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη π.χ. περιοχές natura κ.τ.λ.. με χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή της Ευβοίας…

Δίωξη «επί παραβάσει»
 
Εν τω μεταξύ, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού κ’ Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου πήγε το θέμα δίωξης «επί παραβάσει» της Ελλάδας για τα αιολικά πάρκα από την Κομισιόν!
Πιο συγκεκριμένα, παρέμβαση – ενημέρωση για τα αιολικά πάρκα, έκανε, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος Χωρικού Σχεδιασμού κ’ Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, στις 14 Μαΐου, ο περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζάψας.

Αναφέρθηκε στην δίωξη «επί παραβάσει» της Ελλάδας για τα αιολικά πάρκα από την Κομισιόν! Με σκεπτικό το γεγονός ότι, ο σχεδιασμός και η έκδοση κατασκευής αιολικών πάρκων σ’ όλη τη χώρα, από την Ελληνική κυβέρνηση, ανάγκασε την Κομισιόν να κινήσει διαδικασία «επί παραβάσει» κατά της Ελλάδας, λόγω της μη συμμόρφωσης της προς την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Αυτό βεβαιώνει απερίφραστα ο κοινοτικός Επίτροπος Vela, σε γραπτή απάντηση, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνο Παπαδάκη που, από τις 7 Μαρτίου 2019, είχε επισημάνει στην Κομισιόν ότι:

«Τα σχέδια για την εγκατάσταση 650 ανεμογεννητριών σ’ όλη την Ελλάδα, προμηνύουν τεράστιες καταστροφές του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ η μαζική αλλαγή χρήσεων γης και η αλλοίωση της ιστορικής και οικολογικής φυσιογνωμίας των περιοχών θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους».

Στην ερώτηση του, ο ευρωβουλευτής, αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Κάτοικοι, φορείς και οργανώσεις διαμαρτύρονται για την αδειοδότηση της εγκατάστασης 2 αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές των Αγράφων, με 40 συνολικά ανεμογεννήτριες, με την οποία παραβιάζεται μεταξύ άλλων και η περιβαλλοντική νομοθεσία…».

Το θέμα ενδιαφέρει και τον «Γεραμπή» στη δικής μας Μεγαλόχαρη Άρτας, κι όχι μόνο. Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό που «προστατεύει» τη Μεγαλόχαρη θα είναι ταφόπλακα για ένα από τα ομορφότερα χωριά της κοιλάδας του Αχελώου!

Οι περιφερειακές αρχές έχουν λόγο και ευθύνη για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Στην ίδια συνεδρίαση της Επιτροπής είχε προηγηθεί αναφορά του περιφερειακού Συμβούλου, της παράταξης της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, Γιώργου Ζιάκα για την εγκατάσταση φ/β σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας στην πεδιάδα του Φαναρίου (σε περιοχή αναδασμού), πρακτική η οποία στερεί σημαντικές εκτάσεις από τους καλλιεργητές και παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.

 ixotisartas.gr


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης