Μαθητές - δάσκαλοι από Ισπανία, Πολωνία και Τουρκία στην Άρτα


Πριν από λίγες μέρες είχαμε τη χαρά, ως 8ο Δημοτικό Σχολείο Άρτας, να υποδεχτούμε και να φιλοξενήσουμε στην Άρτα τις αποστολές από τις χώρες με τις οποίες συνεργαστήκαμε στο πρόγραμμα Erasmus+ «Το βιβλίο των ψηφιακών μύθων».  (ΦΩΤΟ)



Ήρθαν κάτι παραπάνω από 90 άτομα ,από τα οποία τα 60 ήταν μαθητές και συγκεκριμένα 33 Πολωνάκια,24 Ισπανάκια και 3 Τουρκάκια. Τα υπόλοιπα άτομα ήταν δάσκαλοι και γονείς.

Οι περισσότεροι δε απ’ αυτούς φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Αρτινών μαθητών αλλά και δασκάλων. Είμαστε ίσως το μοναδικό σχολείο από τα 4 του προγράμματος που κατάφερε να φιλοξενήσει ταυτόχρονα τόσα πολλά άτομα και από τις τρεις αποστολές την ίδια χρονική περίοδο.

Σίγουρα όποιος βγήκε στην κεντρική πλατεία εκείνες τις μέρες θα πρόσεξε πόσα παιδάκια από άλλες χώρες έπαιζαν εκεί με παιδάκια από την Άρτα. Κι αυτό γιατί κάθε μέρα που τελείωνε η οργανωμένη ξενάγηση πολλές οικογένειες έβγαιναν έξω για φαγητό και βόλτα στην πλατεία ή αφού τρώγανε στο σπίτι έβγαιναν μόνο για βόλτα.



Πού ξεναγήσαμε όλα αυτά τα άτομα; Σίγουρα κάναμε ένα πέρασμα στην πόλη της Άρτας, όπου γνώρισαν από κοντά το κάστρο-απέξω, την Αγ. Θεοδώρα, το μικρό θεατράκι, την Παρηγορήτρια και το Γεφύρι.

Στη δυτική άκρη του Γεφυριού μάλιστα όλα τα παιδιά, σε μικτές ομάδες, ζωγράφισαν το ίδιο το Γεφύρι αφού έχοντας πάει στη «Διώνη» έμαθαν το θρύλο που το συνοδεύει.

Στη Διώνη τα παιδιά του 8ου Δημ. Σχ. παρουσίασαν ένα θεατρικό σχετικό με τον θρύλο μπροστά στο εκπληκτικό σκηνικό το οποίο φιλοτέχνησε η ταλαντούχα κ. Μαρία Κωβαίου.


Οι αποστολές ξεναγήθηκαν επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο φράγμα Πουρναρίου -προς έκπληξη των Τούρκων που επιτρέπουν σε μαθητές να το επισκέπτονται, στην Παναγία Βλαχέρνα και την Κορωνησία. Και για να καταλάβουν τι θα πει καλοκαίρι στην Ελλάδα τους ταξιδέψαμε μέχρι την Πάργα όπου απόλαυσαν και το μπάνιο τους.

Οι μαθητές μας αν και φιλοξένησαν για λίγες μόνο μέρες τα «αλλοδαπάκια», εντούτοις στενοχωρήθηκαν πολύ την ώρα που αποχωρίζονταν. Το να πούμε ότι μερικά παιδιά από Ελλάδα αλλά και από Ισπανία και Πολωνία έκλαιγαν με «μαύρο δάκρυ» δε θα ήταν καθόλου υπερβολή.

Και το παράδοξο ήταν που σαν παιδαγωγική ομάδα και γενικά σαν σχολείο κατά βάθος χαιρόμασταν με αυτή τη διάχυτη συγκίνηση την ώρα του αποχαιρετισμού. Γιατί αυτό έδειχνε πόσο καλά είχε δουλέψει το πρόγραμμα στην Άρτα. Γιατί πέρα απ’ τα ταξίδια, τα Erasmus προγράμματα έχουν σα στόχο να φέρουν κοντά μαθητές – και γιατί όχι και δασκάλους – από διαφορετικά κράτη και να αναδεικνύουν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλες τις οικογένειες που φιλοξένησαν παιδιά αλλά και ενήλικες, ανταποδίδοντας έτσι τη φιλοξενία των δικών τους παιδιών, αλλά και τις οικογένειες που ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με το πρόγραμμα προσφέροντας τη δική τους φιλοξενία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και στις επιχειρήσεις που πρόσφεραν αρκετά τρόφιμα ,ώστε να καλυφθεί το δεκατιανό που έπαιρναν μαζί τους τα παιδιά.

Ευχαριστούμε τα supermarket ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ, το μανάβικο ΤΟ ΜΑΝΆΒΑΚΙ, το παραπλεύρως supermarket DIELLAS και την σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ. Και τέλος ευχαριστούμε τον Δήμο Αρταίων για την πολύπλευρη προσφορά του.



Όλοι όσοι μπόρεσαν να παρευρεθούν στο πάρτυ αποχαιρετισμού στην «Άμαξα», έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις και σίγουρα θα το θυμούνται για πολύ καιρό.

Μακάρι να μπορέσει το 8ο Δημ. Σχ. να συμμετάσχει και σε άλλο πρόγραμμα με μαθητές και μακάρι να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε και τα άλλα σχολεία της Άρτας. Και κλείνοντας παραθέτω τα λόγια της Πολωνέζας υπεύθυνης του προγράμματος, η οποία, έχοντας εμπειρία 10 χρόνων σε προγράμματα Erasmus με μαθητές, μας είπε: «Μπορεί να κουράζομαι και να ¨αρρωσταίνω¨ μετά από κάθε ταξίδι, αλλά, πιστέψτε με, αυτό είναι κάτι που οφείλω να το κάνω για τα παιδιά».

 ixotisartas.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης