ΜΣΑ: Συμμετοχή στο φεστιβάλ ''Ξάνθη πόλις ονείρων Μουσικών Σχολείων''


Μια πόλη μαγική ...μια πόλη μουσική ....μια πόλη πλημμυρισμένη από μουσικές.... από μαθητές με όργανα στα χέρια ...με μελωδίες στα χείλη... με αισιοδοξία στο βλέμμα... με πίστη στο  μέλλον. (ΦΩΤΟ)



Αυτή την εικόνα είχαμε την τύχη να απολαύσουμε, όσοι βρεθήκαμε στην Ξάνθη από την Πέμπτη στις 18 Απριλίου μέχρι την Κυριακή στις 21 Απριλίου. Για έκτη συνεχή χρονιά το μουσικό σχολείο Ξάνθης σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης οργάνωσε το φεστιβάλ με τίτλο ''Ξάνθη πόλις ονείρων Μουσικών Σχολείων''.


Το Μουσικό Σχολείο Άρτας, πιστό στο ραντεβού του και αυτή τη χρονιά, με ένα μουσικό σύνολο 63 μαθητών και με τη συνοδεία 5 εκπαιδευτικών, στήριξε με τη συμμετοχή του τον ιδιαίτερο αυτό εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό θεσμό που φέρνει κοντά τους μαθητές των Μουσικών Σχολείων της χώρας. Κεντρικό θέμα των φετινών εκδηλώσεων ήταν «Μουσική και Κινηματογράφος».

Τα βιωματικά εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν χίλιοι εκατό περίπου μαθητές αφορούσαν στην προετοιμασία της ορχήστρας με διευθυντή, το συνθέτη και μαέστρο Νίκο Κυπουργό και στην προετοιμασία της χορωδίας με τη διεύθυνση της κας Εριφύλης Δαμιανού, καθηγήτριας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης για πρώτη χρονιά φέτος μαθητές και μαθήτριες από όλα τα μουσικά σχολεία συμμετείχαν στο βιωματικό σεμινάριο με τίτλο ''Χορογραφώντας τη Σκιά''.



Οι μαθητές δημιούργησαν σκηνές με μοναδικό τους εργαλείο το φως και τις σκιές που προκύπτουν από τα σώματά τους. Την ευθύνη για την προετοιμασία την είχε η κυρία Άσπα Φούτση, καθηγήτρια κλασικού και σύγχρονου χορού. Παράλληλα, επίσης για πρώτη χρονιά, οργανώθηκε σεμινάριο διδασκαλίας με θέμα ''Μουσική Τεχνολογία- Ηχοληψία - Βίντεοληψία - Παραγωγή εφέ'' με υπεύθυνο τον κο Μιχάλη Χουρδάκη, καθηγητή στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου.

Την Πέμπτη το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε συναυλία - αφιέρωμα, σε τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου, με τον Κώστα Μακεδόνα και συμμετοχή των Μουσικών Σχολείων Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας και Κομοτηνής.

Την Παρασκευή το βράδυ η πόλη της Ξάνθης πλημμύρισε μουσικές απ' άκρη σ' άκρη, καθώς στήθηκαν παράλληλα έξι μουσικές σκηνές σε διαφορετικά σημεία της πόλης και μουσικά σύνολα από δώδεκα Μουσικά Σχολεία, του Πειραιά, της Λάρισας, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πτολεμαΐδας, της Λευκάδας, του ''Campulung'' της Ρουμανίας, των Χανίων, των Γιαννιτσών, του Αμυνταίου, της Σιάτιστας και της Άρτας παρουσίασαν τη δική τους συναυλία στο κοινό της Ξάνθης.



Το Σάββατο το βράδυ στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια κοινή συναυλία όλων των μαθητών των συμμετεχόντων μουσικών σχολείων υπό τη διεύθυνση του κυρίου Νίκου Κυπουργού, που ερμήνευσαν τα έργα, ''Μια πόλη μαγική'' του Μάνου Χατζιδάκι, ''Το δίχτυ'' σε ποίηση Νίκου Γκάτσου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ''La passerella di 8 1/2'' - Nino Rota, ''Rom'' του Νίκου Κυπουργού για την ομώνυμη ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, που διδάχθηκαν στα βιωματικά εργαστήρια.

 Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές των μουσικών σχολείων για το μοναδικό, μεγαλειώδες, συγκινητικό....μαγικό...αποτέλεσμα. Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές μας για την εξαιρετική παρουσία και τη συνεργασία. Ευχαριστούμε τους εθελοντές του φεστιβάλ για την ευγενική τους διάθεση, το φιλικό τους χαμόγελο και τη βοήθεια σε ό,τι χρειαστήκαμε κατά την παραμονή μας στην Ξάνθη.

Ευχαριστούμε τον κο Νίκο Κυπουργό για τον ενθουσιασμό που εξέφρασε για τα Μουσικά Σχολεία αναφέροντας στην έναρξη της συναυλίας πως ''Τα Μουσικά Σχολεία είναι για μένα ίσως, ό,τι καλύτερο είδαμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι ένας θεσμός που πρέπει να στηριχθεί και να απλωθεί παντού, να γεμίσει η χώρα Μουσικά Σχολεία και ορχήστρες...!!!''

Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί 

Ανθούλα Ζιώρη 
Χριστίνα Πάνου 
Παναγιώτης Θωίδης 
Αικατερίνη Γκιοσά 
Αικατερίνη Τσώλα 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

ΑΡΤΑ: Βρέθηκε νεκρός ο Κώστας Μάης