Πηγές/Σέλτσο: Τιμήθηκε η θυσία των Σουλιωτών
Συμπληρώθηκαν εφέτος 215 χρόνια από εκείνο το ανείπωτο Ολοκαύτωμα των Σουλιωτών και Ραδοβιζινών αγωνιστών για της πατρίδας την ελευθερία τον Απρίλιο του 1804 στην Ι.Μονή Σέλτσου στις Πηγές Άρτας, Ιστορική έδρα του δήμου Γ. Καραϊσκάκη στην Κοιλάδα του Αχελώου.
Για να τιμηθεί αυτή η θυσία τους, ο δήμος Γ. Καραϊσκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας -όπως κάθε χρόνο- διοργάνωσαν στις 23 Απριλίου 2019 ημέρα Τρίτη και ώρα 10.30 π.μ. μια λιτή εκδήλωση-τρισάγιο για τις ψυχές αυτών που χάθηκαν στο Σέλτσο.
Έγινε μέσα σε ένα ανοιξιάτικο αλλά συννεφιασμένο τοπίο εν μέσω της εβδομάδας των Παθών του Χριστού που ταίριαζε απόλυτα με τα συναισθήματα της ημέρας, σε στιγμές συγκίνησης και κατάνυξης και πάνω από το χάος του βαράθρου της Γκούρας τον "Πέτακα".
Από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Άρτης κ. Καλλίνικο συμπαραστατούντος του Ιερέα του χωρίου μας και της Ι. Μονής Σέλτσου Παπαγιώργη Φώτο τελέστηκε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των υπέρ αγώνων πατρίδος πεσόντων Ηρώων Σουλιωτών και Ραδοβιζινών. Ξεχωριστή και η παρουσία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Γρέβιας παραστάτες της σημαίας.
Ακολούθησε ρίψη δάφνινων στεφάνων από τους επισήμους στο βάραθρο του θανάτου τον "Πέτακα" με την ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ να αντηχεί στο φαράγγι της Γκούρας σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.
Ακολούθησε σύντομη ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος των Σουλιωτών από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστο Καπερώνη ενώ το Χρονικό της Εξόδου των Σουλιωτών στο Σέλτσο του Πολέμαρχου Λάμπρου Κουτσονίκα (4 ετών στο Σέλτσο το 1804) διάβασε η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Γρέβιας Γιώτη Ελευθερία.
Ακολούθησε ρίψη δάφνινων στεφάνων στο βάραθρο του θανάτου τον "Πέτακα" με την ιαχή ΑΘΑΝΑΤΟΙ να αντηχεί στο φαράγγι της Γκούρας σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους. Η εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό ύμνο που εψάλη από όλους.
Ακολούθησε μοίρασμα γλυκών, χυμών, νερών και αναψυκτικών. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, σε κατάστημα στο κέντρο των Πηγών παρετέθη γεύμα εκ μέρους του δήμου Γ. Καραϊσκάκη στους προσκεκλημένους καθώς και στους μαθητές των σχολείων.
Παρέστησαν στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς, ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Δημήτριος Βαρέλης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αναστασία Σίμου, εκπρόσωποι σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μίγδος, ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Τετραφυλίας Νίκος Κουφούλης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών Ηλίας Δήμος, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ρετσιανών, Ελάτης και Αστροχωρίου Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών "Λένω Μπότσαρη" Δ. Παπαδόγιαννη, ο Αρχαιολόγος Δημοσθένης Κυριακίδης και ο ξεχωριστός φίλος μας ο Αρτινός φωτογράφος κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσας πολλοί συγχωριανοί μας και συνδημότες μας.
Η ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ αισθάνεται την ανάγκη να τονίσει για μία ακόμη φορά την άψογη συνεργασία που είχε με τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη αιρετούς και διοικητικούς υπαλλήλους του ιδιαίτερα την Μαρία Πλακιά και τον συγχωριανό μας Γιώργο Οικονόμου, τον δήμαρχο αντιδημάρχους πρόεδρο Τ.Κ. Πηγών για την προετοιμασία και πραγματοποίηση αυτής της πετυχημένης εκδήλωσης και να τους ευχαριστήσει όλους.
Ευχαριστεί τον Μητροπολίτη Άρτας Σεβασμιότατο κ. Καλλίνικο με τους συνοδεύοντες αυτόν Ιερωμένους και τον ιερέα της μονής Παπαγιώργο Φώτο. Εύχεται υγεία και δύναμη στο ποιμαντορικό του έργο. Οι εντυπώσεις που άφησε στο χωριό μας για μία ακόμη φορά αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον του για αυτό το ιστορικό αυτό μνημείο ήταν Άριστες.
Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωση τιμής για τους εθνομάρτυρες του Σέλτσου. Επίσημους, μέλη του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου, προσκυνητές, επισκέπτες, μέλη πολιτιστικών Συλλόγων, και τους μαθητές που παραβρέθηκαν.
Είναι καθήκον μας εμείς σήμερα να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα της Μεγάλης θυσίας των Σουλιωτών στο Σέλτσο όπως οι πρόγονοί μας το έκαναν τόσα χρόνια όταν το Σέλτσο βρισκόταν στην αφάνεια και οι μάρτυρες του ήταν «αγνοούμενοι της ιστορίας». Αυτή την κληρονομιά πρέπει να την αφήσουμε και εμείς αμείωτη στις μελλοντικές γενιές ως μέρος της συλλογικής Εθνικής Μνήμης.
Εξάλλου με την Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στις εκδηλώσεις της 23 Αύγουστου 2016 οι μάρτυρές του, παύουν πλέον να είναι οι «Αγνοούμενοι της Ιστορίας».
Το Σέλτσο μπαίνει σε μια νέα πορεία αναγνώρισης. Ανοίγει μια νέα σελίδα και παίρνει επιτέλους με τον ποιο πανηγυρικό και επίσημο τρόπο την θέση του στις ένδοξες σελίδες δόξας της Ιστορίας του έθνους μας. Στέκει πλέον δίπλα στο Μεσολόγγι, στο Κούγκι, στο Ζάλογγο στη Ρηννιάσα, στην Αραπίτσα και το Αρκάδι. Ένα θρησκευτικό μνημείο που έγινε συνάμα και ιστορικό.
Ως Αδελφότητα Πηγιωτών αισθανόμαστε την ικανοποίηση ότι βάλαμε και εμείς ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της Ιστορίας του. Το Σέλτσο διάλεξε η Ιστορία να γίνει η Κιβωτός της θυσίας των «Ελεύθερων πολιορκημένων» του Σουλίου. Ένα Μεσολόγγι της Ηπείρου. Με μία αιματηρά έξοδο. Ένα ανοιχτό και απέραντο κενοτάφιο με 1.300 και πλέον άταφους νεκρούς. Ένας «Μέγας Χαλασμός» που όμοιό του σπάνια έζησε Ελληνικός τόπος.
Να αντιληφθούμε όλοι ότι το ΣΕΛΤΣΟ δεν είναι απλώς ένα ακόμη μοναστήρι, αλλά το Λίκνο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Ανεκτίμητο πετράδι της ιστορίας της πατρίδας μας. Ζητάμε άμεση φροντίδα για την προστασία και την ανάδειξη του. Απομένει σε εμάς να κρατήσουμε τη σημαία του Σέλτσου ψηλά. Η διατήρηση της μνήμης του ας είναι ιερή παρακαταθήκη και μέλημα όλων μας.
Ένδοξος και ο τόπος της Ιστορικής Βρεστενίτσας που ποτίστηκε με των Ηρώων Σουλιωτών και Ραδοβιζινών αγωνιστών το αίμα. Αιωνία τους η μνήμη!!!
ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου