«Φρένο» της UNESCO στον Ερντογάν


- Η αλλαγή ονόματος της Αγίας Σοφίας απαιτεί την έγκρισή μας 

 Την αντίδραση της UNESCO προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί.



Όπως δήλωσε πηγή της UNESCO στο πρακτορείο Sputnik, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού. 

«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή.

Μάλιστα, έκανε νέα αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης, επιχειρώντας δε να καταργήσει για δεύτερη φορά και το… Ιστανμπούλ που αποτελεί παραφθορά της ελληνικής πρότασης «Εις την Πόλιν» (η τουρκική γλώσσα είναι συγκολλητική).

Σημειώνεται πως σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε: «Η Κωνσταντινούπολη δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" (άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό. Κι αυτό επίσης θα προχωρήσει, θα συνεχιστεί».

Όσον αφορά τώρα για την Αγιά Σοφία, απευθυνόμενος στο πλήθος ο Ρατζέπ Ταγίπ Εντογάν είπε:
Πρόσφατα μου έθεσαν ένα ερώτημα στην τηλεόραση: Όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά, θα πρέπει να εξακολουθούν να πληρώνουν; Κι έτσι τους είπα όχι. Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο «μουσείο» και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί.

- Πηγή: Presidential Press Service via AP 
 www.cnn.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ζαμπέλα, το μαργαριτάρι των Τζουμέρκων!

Στυγνός εκληματίας ο χθεσινός ληστής στην Άρτα, σύμφωνα με τον Αστυνομικό Διευθυντή κ. Γιώργο Ντοκομέ